понедељак, 20. фебруар 2017.

ШТА СЕ СТВАРНО ДЕШАВАЛО НА БАЊИЦИ?

- Није ово изолован случај -

Око инцидента након меча Рад – Партизан подигла се велика медијска прашина. У фокусу је расизам и расистиче увреде на рачун играча Партизана Евертона, али и његово неспортско понашање на крају утакице према навијачкој групи домаћег тима. Сцене које су отишле у медијски етар о нашем фудбалу су више него негативне.

Оно што је било евидентнои и што се током преноса могло видети је то да је био постављен транспарент на делу стадиона где су се налазили домаћи навијачи. Евертон је током утакмице скренуо пажњу судији на тај траснпарент, након чега је судија преко четвртог судије издејствова уклањање спорног транспарента.

Оно што се током преноса није могло чути је вређање Евертона на расној основи. То што се није чуло не значи да није било. У каснијим изјавам из редова црно-белих су потенцирали баш то вређање на расној основи током утакмице. ФСС је 2013. године донео Упутство за службена лица ФСС на утакмицама Супер и Прве лиге и завршног дела такмичаења Куп Србије у којем је јасно назначено што се сматра недоличним понашањем (вређање на расној, националној, верској, политичкој основи је недолично понашање) као и какве кораке званична лица, судије и делегат треба да предузму у таквим ситуацијама. Наведено Упутство је и даље на снази. Да ли је било расистичких повика са трибина, или није? О томе треба да се изјасне службена лица, судије и делегат меча. Треба рећи да утакмица није била прекидана због недоличног понашања онако како је назначено у Упутству. Једно је сигурно, у овом случају не могу сви бити невини.

Наведено упутство преносим у целини.

На основу члана 47. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС "Фудбал", ванредни број 2/2012), Извршни одбор ФС Србије, на седници одржаној 25.  фебруара 2013.године, донео је

У П У Т С Т В О
ЗА СЛУЖБЕНА ЛИЦА ФС СРБИЈЕ НА УТАКМИЦАМА СУПЕР И ПРВЕ
ЛИГЕ И ЗАВРШНОГ ДЕЛА ТАКМИЧЕЊА ЗА КУП СРБИЈЕ

Члан 1.
Констатује се да је ниво недоличног понашања одређеног дела гледалаца на фудбалским утакмицама у Србији прешао праг толеранције и да у том смислу треба предузети хитне мере да би се овакво понашање, које је супротно свим важећим законским и другим актима, као и основним спортским и етичким принципима, сузбило и одстранило са стадиона у Србији.

У циљу спречавања недоличног понашања гледалаца-навијача на утакмицама Супер и Прве лиге и завршног такмичења за фудбалски Куп Србије, доноси се ово Упутство, које су службена лица ФСС дужна да примењују на свим утакмицама у овим такмчењима.

Под недоличним понашањем у смислу става 2. овог члана, сматрају се сви видови увредљивог навијања, вређања играча и других актера утакмице по основу расне, верске, етничке или политичке припадности и истицање транспарената са таквом садржином, као и случајеви предвиђени чл. 19. и 20. Правилника о безбедности и сигурности на фудбалским утакмицама (Службени лист ФСС, ван. бр. I/2007).

Члан 2.
У случају инцидената, односно недоличног понашања из члана 1. став 3 овог Упутства, службена лица ФСС ће примењивати тзв. "три корака", и то: 1. Озбиљни инциденти - Први корак: Заустављање утакмице Када судија утакмице буде упозорен од стране делегата ФСС на утакмици (а преко 4. судије), да се на трибинама дешавају озбиљни инциденти, а који су предмет овог упутства и који имају озбиљан значај и интезитет, он ће, а у смислу Правила игре (број 5), зауставити ток утакмице и затражити да се преко разгласа на стадиону упути порука гледаоцима-навијачима, да одмах престану са недоличним понашањем.

Утакмица ће се наставити када саопштење буде прочитано преко разгласа.

Озбиљни инциденти - Други корак: Привремени прекид утакмице. Ако недолично понашање гледалаца-навијача није престало, а након предузетог "првог корака", тј. показало се да саопштење преко разгласа није дало позитивног ефекта, делегат ФСС ће преко 4. судије упозорити судију, који ће прекинути утакмицу на одређени период (од 5-10 минута) и захтевати од тимова да оду у свлачионице.

За време периода прекида утакмице (5-10 минута), судија ће поново затражити да се преко разгласа прочита текст, којим се публика-навијачи позивају да одмах престану за недоличним понашањем-проблематичним навијањем и да наставак таквог понашања може довести до трајног прекида утакмице.

За време прекида утакмице судија ће консултовати са делегатом ФСС, комесаром за безбедност ФСС (ако је одређен за ту утакмицу), комесарима за безбедност клубова, руководилац полиције на стадиону и директором стадиона на којем се игра утакмица, око могућих даљих мера и могућности да се утакмица трајно прекине.

Озбиљни инциденти - Трећи корак: Трајан прекид утакмице. Ако недолично понашање гладалаца-навијача и даље није престало, а након наставка утакмице после паузе од 5-10 минута, што значи да и "други корак" није дао ефекта, судија ће дефинитивно прекинути утакмицу. Као и у претходним корацима, делегат ФСС ће преко 4.судије сигнализирати судији да недолично понашање-навијање није престало и да је потребно предузети даље мере.

Међутим, свака одлука судије да трајно прекине утакмицу у датим околностима, може бити донета само након предузетих свих могућих мера, и сагледавања могућих последица по безбедност играча и гледалаца, општу безбедност и угроженост инфраструктуре на стадиону и наравно уз обавезну и детаљну консултацију са делегатом ФСС, комесаром за безбедност ФСС (ако је одређен за ту утакмицу), руководилац полиције на стадиону, официрима за безбедност клубова и директором стадиона (односно члановима групе за везу у смислу одредаба Правилника о безбедности и сигурности на фудбалским утакмицама). У принципу, сва наведена лица треба да се сложе по овом питању.

Члан 3.
Саставни део овог Упутства чини текст прогласа, који се на стадиону, преко разгласа саопштавају гледаоцима, пре почетка утакмице и током предузимања мера предвиђених у "три корака".

Сваки клуб члан Супер и Прве лиге, као и онај који се такмичи у завршном делу такмичења за Куп Србије, дужан је да има припремљен текст, за сваку ситуацију описану у "три корака".

Делегат ФСС дужан је да приликом доласка на стадион (најмање 90 минута пре почетка утакмице), провери да ли је на стадиону спреман текст саопштења у случају инцидената по расној, етничкој, верској, политичкој или сличној основи, као и случајевима предвиђеним у чл. 19. и 20. Правилника о безбедности и сигурности ФСС.

Члан 4.
Ово Упутство ступа на снагу даном објављивања у Службеном листу ФСС "Фудбал".

ПРЕДСЕДНИК
 Томислав КАРАЏИЋ, ср

Обајвљено: Службени лист ФСС "Фудбaл",Вaн.бр. 1/2013

3 коментара:

 1. Ovo uputstvo je kao i svaki drugi zakon u ovoj nasoj banana drzavi-MRTVO SLOVO NA PAPIRU!Kao sto sam vec rekao sudije i delegati su dobili USMENU DIREKTIVU da se nijedna utakmica ni u kom slucaju NESME prekinuti!

  ОдговориИзбриши
 2. Vrlo moguce sto pise zoran79, i u fudbalu kao i u drzavi, imamo ustav, zakone, propozicije, uputstva, pravilnike itd. ali ona se ne sprovode ili vecu tezinu imaju usmena tumacenja od svega napisanog.
  Kolicina rasizma, a sto je jos gore i fasizma u Srbiji je zabrinjavajuca, guranje glave u pesak nece doneti nista dobro.

  ОдговориИзбриши
 3. Kada se ljudu ne prdržavaju propisa, već pravdu uzmu u svoje ruke onda imamo anarhiju. Onda se pravo tumači po prinicpu - pravda to sam ja.

  ОдговориИзбриши