четвртак, 16. фебруар 2017.

DOBAR PRIMER U MINHENU

- Analiza situacije -

Kazneni udarac koji je sudija dosudio na meču Bajern (Minhen) – Arsenal može poslužiti kao dobar primer za edukaciju sudija. U cilju što jasnijeg približavanja situacije analizu ćemo odvojiti na dva segmenta. Prvi, dosuđivanje tehničke kazne i ispunjenosti kriterijuma za takvu odluku i drugi procena potrebe za izricanje disciplinske mere.

Evo te situacije:
Kada govorimo o tehničkoj kazni  važno je znati da već izvesno vreme sudije prilikom presuđivanja prekršaja iz Pravila 12 ne koriste elemenat namere kao kriterijum, već samo činjenicu da li je kontakt postojao, ili ne. Što se tiče situacije iz Minhena jasno je da je kontakt postojao. Znači, prvi kriterijum je zadovoljen. Dalje, kada smo utvrdili da li je kontakt postojao postavlja se pitanje da li je u njemu bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12, ili nije. Ovo je važno zbog toga što svaki kontakt ne znači i postojanje prekršaja. U konkretnom slučaju kažnjiva radnja je postojala i ona se ogledala u povredi odredbe Pravila 12 – šutiranje protivnika. Znači i drugi kriterijum je ispunjen. Na osnovu rezultata do kojih smo došli prilikom utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma za dosuđivanje tehničke kazne možemo reći da je odluka sudije da nakon duela igrača u crvenom i žutom dresu dosudi prekršaj u korist tima u žutim dresovima ispravna. Imajući u vidu da se prekršaj dogodio u kaznenom prostoru onda je shodno mestu prekršaja tehnička kazna kazneni udarac.

Drugi segment se tiče procene potrebe za izricanje disciplinske mere. Kada govorimoo ovom segmentu treba znati da je prema tumačenju odredbi Pravila igre, koje je takođe već duže vreme na snazi, sudiji ostavljena sloboda, tzv. slobodno sudijsko uverenje, da proceni da li je prekršaj načinjen na nesmotren ili bezbobziran način, ili sa prekomernom upotrebom snage. To je važno zbog toga što u zavisnosti od okolnosti pod kojima je prekršaj načinjen zavisi i izricanje discilinske mere, kao i vrsta diciplinske mere. Za prekršaje koji se načine na nesmotren način nije potrebno izreći disciplinsku meru, dok za prekršaje koji se načine na bezboziran način ili sa prekomernom upotrebom snage, treba izreći disciplinsku meru – opomena, odnosno isključenje. Kada je u pitanju situacija iz Minhena može se zaključiti da je u pitanju nesmotren start igrača u crvenom dresu zbog čega odluku sudije da tom igraču ne izrekne disciplinsku meru – opomena smatram ispravnom.

7 коментара:

 1. Situacija iz prvog poluvremena kada su igraci Bajerna trazili jedanaesterac kada je lopta pogodila igraca Arsenala u ruku je sasvim jasna i odluku sudije da ne dosudi kazneni udarac smatram ispravnom.
  Zanima me Vase misljenje u vezi situacije iz drugog poluvremena kada je na gol liniji lopta pogodila igraca Arsenala u ruku i kada se AAR 1 Grujic nije oglasio?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Utakmicu nisam gledao, gledao sam meč koji je odigran u Madridu, a situaciju oko dosuđenog kaznenog udarca sam obradio nakon što su mediji preneli da je na meču bio dosuđen kazneni udarac. Hteo sam da pogledam o kakvom prekršaju se radilo. Na svu sreću našao sam dobra snimak koji je dozvolio da se uradi analiza. O situaciji za koju me pitate ne mogu ništa da kažem jer je nisam video.

   Избриши
 2. mozda zoran79 na ovu situaciju mislite? https://streamable.com/jnye0

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pogledao sam situaciju za koju ste me pitali. Mišljanja sam da je bilo elemenata namere. Do takvog zaključka sam došao na osnovu položaja šake (stekao sam utisak da je šaka bila u pokretu) kao i na osnovu kretanja lopte nakon kontakta sa rukom.

   Избриши
 3. Nije bilo elemenata za dosudjivanje KU, zato što se lopta odbila od kolena igrača koga lopta pogadja u ruku, koja je, uzgred, u prirodnom položaju pored tela i ne čini ga većim. Umesto da pohvalite timski rad i sudjenje, ove teške utakmice, sve kao većina odservera, vi tražite dlaku. Pozdrav

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nema nikakvog kolena. Ako ste pažljivoo pratili blog imali ste priliku da vidite da naše sudije na međunarodnoj sceni maksimalno podržavam. Međutim, ako Vi želite da tako vidite blog onda je to Vaša stvar. Jedno je sigurno istina nema ukrasa. Klonim se toga da budem panegirist. Takav stav više šteti sudijama nego što im koristi. Pozdrav.

   Избриши