петак, 17. фебруар 2017.

MARK KLATENBURG, BYA, BYA PREMIER LEAGUE

- Kada dara prevrši meru -

Savremeni fudbal uz obliatu pomoć medija doveo je do toga da su sudije postale medijske ličnosti o kojima se svakdnevno piše. Najčešće se piše o sudijskim odlukama. U komentarisanje sudijskih odluka uključuju se skoro sv,  od sadašnjih trenera, igrača i predstavnika klubova, do bivših igrača i novinara. Svi redom smatraju da su dovoljno kompetentni da iznose vrednosni sud o nekom sudiji.

Izgleda da su u tome najdalje otišli mediji u Engleskoj gde se iz emisije u emisiju pojavljuje svakojaki svet koj bez trunke respekta iznosi sud o odlukama sudije. Često se to radi bezobrazno i drsko bez poštovanja. To što je nekada neko bio dobar igrač ne znači da je dovoljno stručan da se bavi komentarisanjem sudijskih odluka. Takvim stavom stvara se veliki pritisak na sudije i ne samo to. Kada dara prevrši meru sudije dođu u tačku kada treba da odluče: šta dalje?

Do jedne takve tačke došao je Mark Klatenburg, jedan od najboljih evropskih i svetskih sudija. Sudija posebnog senzibiliteta i harizme. Poslednjih nekoliko godina Klatenburg je uspeo da dođe u sam vrh svetskog suđenja. Sa 41 godinom života Klatenburg je imao još dosta toga kvalitetnog da ponudi u Premijer ligi. Međutim, Klatenburg se odlučio na potez koji niko nije očekivao. Dao je otkaz na mesto profesionalnog sudije u Engleskoj, i prihvatio ponudu da ode u Saudijsku Arabiju i da na Bliskom istoku deli pravdu. Koliko mi je poznato na Blisom istoku se nalazi i nekada poznati sudija, takođe iz Engleske, Hauard Veb. Izgleda da na Bliskom istoku uz veliki honorar ide i poštovanje. 

Engleska je ostala bez jednog odličnog sudije, trenutno možda najboljeg. To je već njihov problem, pogotovu za PGMOL (udruženje profesionalnih sudija). Jedno je sigurno, stopama Marka Klatenburga moguće je da će poći i druge vrhunske sudije imajući u vidu da fudbal sa Dalekog istoka sudijama maše više nego primamljivim ponudama.

Нема коментара:

Постави коментар