субота, 11. фебруар 2017.

MINI VIDEO TEST

- Situacije sa naših terena -

Ostalo je još malo vremena do nastavka takmičarske 2016/2017 sezone. Sudije koje se nalaze u Elit i Prvoj grupi su imali seminar, dok sudije druge i treće grupe tek treba da budu proverene na seminaru koji je zakazan. Izdvojio sam sedam situacija koje je potrebno rešiti. Za razliku od ranijih video testova, ovaj se sačinjen od situacija sa naših terena. Tačnije sa terena Super i Prve lige Srbija. Izvinjavam se što snimci po kvalitetu nisu na onom nivou kao što smo imali priliku da vidimo kada su u putanju utakmice Lige Šampiona ili Liga Evrope. No, i pored toga situaciju su jasne i na osnovu viđenog se mogu izvesti zaključci.

Situacija 1.
Situacija 2.
Situacija 3.
Situacija 4.
Situacija 5.
Situacija 6.
Situacija 7.

6 коментара:

 1. 1.situacija
  Mišljenja sam da treba dosuditi kazneni udarac za igrače u crveveno-belim dresovima. A igraču koji je načinio prekršaj pokazati disciplinsku kaznu – opomena, jer smatram da je start igrača bio bezobziran.
  2.situacija
  Mišljenja sam da i uvoj situaciji treba dosuditi kazneni udarac, bez disciplinske kazne. Ne vidim kretanje ruke ka lopti niti nameru igrača da igra rukom, ali smatram da ruka nije u prirodnom položaju i da je dosta visoko i daleko od tela, kao i da je u datoj situaciji očekivan centar-šut, što je po meni dovoljno za dosuđivanje kaznenog udarca. Koliko vidim lopta je udarila igrača u ruku u kaznenom prostoru.
  3.situacija
  Smatram da je igrač u belom dresu napraviko faul prilikom skoka. Jasno se vidi zamah rukom i udarac laktom u glavu, tačnije bradu, protivničkog igrača. Ovakve skok duele smatram vrlo opasnim, a udarac belog igrača bezobzirnim te bi pokazao disciplinsku kaznu – opomena. Start je bezobziran, jer igač zanemaruje koliko upotreba lakta u skok igri može biti opasna po protivnika. Može mu izbiti zub, jako udariti te izbaciti iz ravnoteže pa bi igrač mogao nezgodno da padne ili u najgorem slučaju izgubiti svest.
  4.situacija
  Koliko vidim nije došlo do kontakta između vratara i igrača. Ali smatram da je vratar igrao na opasan način loptom, odnosno da je nogu podigao previše visoko i to sa otvorenim đonom (kao majgeri da radi :D Tako da bih u ovoj situaciji dosudio indirektan udarac za protivničku ekipu, a vrataru pokazao disciplinsku kaznu – opomena.
  5.situacija
  Nema namernog igranja lopte rukom, niti je igrač u datom trenutku znao gde se nalazi lopta. Igra teče dalje...
  6.situacija
  Koliko vidim igrač namerno igra loptu rukom, odnosno kreće se ka lopti, tako da bi dosudio kazneni udarac i izrekao disciplinsku kaznu – opomena. Jedino ako ga je lopta pogodila u rame pa da nije penal :D
  7.situacija
  Smatram da nema jedanaesterca iz prostog razloga što je ruka u prirodnom položaju i što je upućena iz neposredne blizine iz takozvanih makazica. Lopta se u vrlo kratkom vremenskom periodu odbija od nekoliko igrača i dolazi do igrača koji šutira makazicama, tako da je igrač koga je lopta pogodila u ruku bio u šoku i verovatno očima samo tražio gde je lopta koja se non-stop odbijala od nekog, a onda ga nesrećno pogodila.

  ОдговориИзбриши
 2. Razmislite još malo o četvrtoj i sedmoj situaciji. što se tiče četvrte analizirajte način interevncije vratara, a što se tiče sedme pogledajte redosled dešavanja.

  ОдговориИзбриши
 3. Što se tiče 4. situacije, možda se intervencija vratara može okarakterisati za vrlo opsan start pa treba pokazati crveni karton? A ujedno dosuditi direktan slobodan udarac...
  Što se tiče sedme situacije, jedino što uočavam drugačije nego prvi put kada sam gledao, jeste da je igrač u belom dresu u ofsajd položaju. Da li su to pravilni odgovori na ove situacije, ako nisi, želeo bih da saznam koja su... Hvala!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Što se tiče četvrte situacije radi se o opasnom startu vratara zbog čega pored tehničke kazne - direktan slobodan udarac sudija treba vrataru da izrekne i disciplinsku meru - isključenje. Što se tiče sedme situacije u kaznenom prostoru dolazi do igranja lopte rukom od strane igrača u plavom dresu, ali i do držanja/povlačenja igrača u crno-belom dresu od strane protivničkog igrača, znači u pitanju je kazneni udarac.

   Избриши
  2. Predpostavljam da sudija nije video, ali očigledno je povlačenje za ruku, jasno je da treba dosuditi kazneni udarac, samo me interesuje da li u toj situaciji treba izreći i disciplinsku kaznu?

   Избриши