четвртак, 23. фебруар 2017.

O KONTAKTU AGUERA I SUBAŠIĆA

- Liga Šampiona, 1/8 finala, prvi meč -

Kontakt igrača Mančester sitija i vratara Monaka na meču koji je odigran 21. februara u okviru 1/8 finala Lige Šampiona izazvao je veliku polemiku ne samo u redovima stručne javnosti, već i šire. Jedni smatraju da je prekršaj vratara postojao i da je sudija pogrešio što nije dosudio kazneni udarac, dok drugu smatraju da je sudija doneo ispravnu odluku jer se radilo o simuliranju prekršaja. Polarizacija mišljenja je toliko velika tako da bilo kakav komentar, za ili protiv odluke, teško da može onu drugu stranu da razuveri. Od takvog saznanja polazim i ja prilikom analiziranja navedene situacije. Ova anliza je iznošenje jednog stava.

Analizirajući situaciju sa meča Mančester Siti – Monako, kada je u kaznenom prostoru gostujućeg tima došlo do kontakta vratara i napadača domaćeg tima mišljanja sam da je sudija doneo ispravnu  odluku što je navedeni kontakt okarakterisao kao simuliranje, pa shodno tome dosudio tehničku kaznu – indirektan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena napadaču domaćeg tima.
Ma koliko gledao snimak sporne situacije stičem utisak da je napadač prvo išao ka tome da do kontakta dođe, a potom da iz kontakta ostvari prednost za svoj tim u vidu kaznenog udarca. Iniciranje kontakta, kao i želja igrača da ide ka kontaktu, su neki od elementa preko kojih sudija procenjuje da li je po sredi simuliranje prekršaja, ili se radi o pravom prekršaju.
Postoji još nešto. Naime, postoje igrači koji su majstori da padom prevare sudiju. Svakako da im to ne može služiti na čast, ali to je realnost. Međutim, postoji jedan elemenat koji je jači od igračeve želje za prevarom, a koji sudiji može da pomogne u proceni simuliranja. Taj elemenat je definisala priroda. To je položaj tela prilikom pada. Ako pođemo od tog elementa tj. ako pratimo kretanje prvo noga napadača, a potom i položaj tela u trenutku kontakta možemo doći do zaključka da se radilo o simulaciji prekršaja. 

4 коментара:

 1. Mislim da je situacija jasna i da se radi o simuliranju prekšaja. Svaka čast sudiji!

  ОдговориИзбриши
 2. slazem se da je bilo simuliranje. Zamolio bih urednistvo blog - a da analizira situaciju kod KU za Monaco koji je Falcao promasio kada je sudija prvo dosudio ofsajd pa kasnije promenio odluku u KU?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nema uredništva, postoji samo jedan čovek koji sve ovo radi. Ako nađem tu situaciju pokušaću da kroz analizu iznesem svoje mišljenje.

   Избриши
  2. To bi trebala biti ova situacija:https://streamable.com/j9ulp

   Избриши