четвртак, 23. фебруар 2017.

SEDAM SITUACIJA IZ PORTA

- Liga Šampiona, 1/8 finala, prvi meč -

Porto – Juventus 0:2 (0:0)

Sudija: Feliks Brih (Nemačka)

Od meča Porto-Juventus se mnog očekivalo. Ako ništa drugo očekivalo se više neizvensoti. Međutim, toga nije bilo jer se ključni detalj koji je prelomio utakmicu dogodio u 27. minut meča kada je domaći igrač zaradio drugu disicplinsku meru - opomenu što je značilo i isključenje. Nakon tog minuta bilo je jasno da su šanse do ćemo dobiti ono što smo očekivali veoma male. Juventus je znalački, u maniru iskusne ekipe čekao svoje prilike koje je i dočeka u drugom delu igre kada su izabranici Masimiliana Alegira sa dva pogotka stekli kapitalnu prednost pred revanš meč. Što se tiče sudijskih odluka izdvojio sam sedam situacIja koje mogu biti interesantne za analizu.

Situacija 1. – U ovoj situaciji su objedinjene dve situacije od kojih je ona druga bila ključna za dalji tok meča. U obe situacije se radi o izricanju disciplinskih mera. Što se tiče prve situacije sudija je igraču u tamnom dresu zbog starta izrekao disciplinskuu meru – opomena. Odluku sudije smatram ispravnom jer se radilo o bezobzirnom startu. Naime, igrač u tamnom dresu je nagazio na nogu, u predelu Ahilove pete, protivničkog igrača. Bio je to start koji je po svojoj prirodi zaslužio da bude disciplinski sankcionisan. Ovakvim startom igrač u tamnom dresu je zanemario potencijalnu opasnost po protivnika što ne sme proći bez diciplinske mere.
Nepuna dva minuta kasnije isti igrač domaćeg tima je načinio novi start zbog kojeg je zaradio drugu disciplinsku meru – opomena što je značilo i isključenje iz igre. Što se tiče ove odluke sudije i nju smatram ispravnom. Ako pogledamo snimak starta možemo zaključiti da je cilj igrača u tamnom dresu bio protivnički igrač. Način na koji je igrač u tamnom dresu startovao na protivnika u sebi sadrži sve potrebne elemente da se može oceniti kao bezobziran. Takva vrsta startova, koji su usmereni ka protivniku treba da bude disciplinski sankcionisana.
Situacija 2. – Ovu situaciju sam zabeležio zbog toga što je sudija igru prekinuo smatrajući da je igrač u belom dresu namerno igra loptu rukom. Međutim, ovde ne da ne možemo govoriti o postojanju namere, već teško da možemo govoriti o tome da je bilo kontakta lopte i ruke. Stičem utisak, pogotovu kada se pogleda snimak donje kamere da je lopta pogodila u nogu (u predelu oko kolena) igrača u belom dresu. Isto tako mišljenja sam da sudija u datom trenutku nije bio dobro pozicioniran zbog čega, vrlo verovatno, usled lošeg ugla posmatranja nije dobro procenio situaciju.
Situacija 3. – Ovu situaciju sam izdvoji zbog prirode kontakta. Sudija u konkretnom slučaju nije prekidao igru što znači da je bio mišljenja da igrač u belom dresu nije načinio kažnjivu radnju nad protivničkim igračem. Nisam siguran da je odluka sudije ispravna. Naime, može se videti da je igrač u belom dresu prilikom duela koristio ruku na način koji nije dozvoljen zbog čega sam mišljenja da je bilo osnova da se igra prekine i da se u korist tima u tamnim dresovima dosudi tehnička kazna – direktan slobodan udarac. Još nešto, stičem utisak da je sudija u ovoj situaciji (ako pogledamo sam početak snimka) kako se ona razvijala bio zaklonjen pa postoji velika verovatnoća da on kompletnu situaciju nije mogao dobro ni da vidi.


Situacija 4. – U ovoj situaciji su date tri situacije kao primere startova koji treba da budu disciplinski sankcionisani. U sve tri situacije se radi tzv. bezobzirnim startovima u kojima igrač koji je startovao nije vodio računa o potencijalnoj opasnosti po protivničke igrače. U sve tri situacije sudija je igračima koji su načinili start izrekao disciplinsku meru – opomena. 

Нема коментара:

Постави коментар