петак, 24. март 2017.

ČETIRI SITUACIJE IZ TBILISIJA

- Kvalifikacije za SP 2018. -

Gruzija – Srbija 1:3 (1:1)

Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

Reprezentacija Srbije je preskočila još jedan stepenik na putu koji vodi na smotru najboljih reprezentacija sveta 2018. godine u Rusiji. Ovog puta tri boda su doneta iz Tbilisije gde je savladana reprezentacija Gruzije. Razlika u kvalitetu je bila očigledna, tako da i pored vođstva domaćina, pitanje pobednika nije bilo dovođeno u sumnju. Nije igra reprezentacije Srbije bila na nivou ranijih utakmica, ali je bila dovoljna da se zabeleži zaslužena pobeda. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam četiri situacije kao interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrači u crvenim dresovima su signalizirali da je igrač u belom dresu igrao namerno loptu rukom u sopstvenom kaznenom prosotru. Tražili su kazneni udarac. Sudija nije prekidao igru. Analizirajući situaciju mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku što igru nije prekidao. Naime, na osnovu snimka sporen situacije, kao i na osnovu frejmovanog detalja stičem utisak da je lopta igrača u belom dresu prvo pogodila u predelu grudi a zatim skliznula ka ruci ili ramenu ostalo je nejasno.
S obzirom na redosled dešavanja stvari u situaciji mišljenja sam da, ako i ima ruke, nema namere da se lopta igra rukom pa samim tim ni kažnjive radnje. S obzirom na položaj sudije mišljanja sam da sudija ovu situaciju nije mogao da vidi i da je odluku doneo na osnovu informacije koju je dobio od AR1.
Situacija 2. – Igrači u crvenim dresovima su imali obećavajući napad za kojeg se osnovano sumnjalo je istom prethodio ofsajd. AR1 nije signalizirao ofsajd. Analizirajući spornu situaciju, na osnovu frejmovanog detalja, stičem sutisak da je u trenutku kada je igraču u crvenom dresu bila upućena lopta, za kojeg se sumanjalo da se nalazio u ofsajdu, isti bio najbliži protivničkim vratima.
Situacija 3. – Igrači u belim dresovima su imali lepu priliku da postignu pogodak. Otvorila se sumnja da je akciji prethodio ofsajd. AR2 nije signalizirao ofsajd. Analizirajući spornu situaciju mišljenja sam da je odluka pomoćnog sudijabila ispravna. Kao što se na frejmovanom detalju može videti u trenutku kada je igraču u belom dresu, za kojeg se sumanjalo da se nalazio u ofsajdu, bila upućena lopta on se nalazio u liniji sa pretposlednjim igračem odbrane tima u crvenim dresovima. Imajući u vidu složenost istuacije za procenu AR2 za ovu odluku zaslužuje pohvalu.
Situacija 4. – U kaznenom prostoru tima u belim dresovima dogodio se kontakt igrača u belom dresu i protivnika nakon čega je igrač u crevnom dresu pao a sudija pokazao da se radi o prekršaju te je shodno mestu prekršaja dosudio kazneni udarac. Odluku sudije smatram ispravnom jer je u ponašanju igrača u belom dresu bilo elemenata kažnjive radnje. Kažnjiva radnja se ogledala u povredi odredbe iz Pravila 12- povlačenje. Naime, radilo se o povlačenju u trajanju. S obzirom da se takvi prekršaji i disciplinski sankcionišu odluku sudije da igraču u belom dresu izrekne disciplinsku meru – opomena takođe smatram ispravnom.

Нема коментара:

Постави коментар