среда, 15. март 2017.

NEMA OFSAJDA U MONAKU

- Liga Šampiona, revanš meč 1/8 finala -

Monako – Mančester Siti 3:1 (2:0)

Sudija: Đanluka Roki (Italija)

Monako je zasluženo među osam najboljih timova evrope. Mančester Siti je u revanšu delovao bledo, tokom većeg dela meča čak i bezidejno. Takvom igrom teško da jedan tim može da se nada boljem od poraza. Prvi šut ka vratima Monaka igrači Mančester Sitija su imali u šezdeset i nekom minutu meča. Jeste da su nakon toga izabranici Gvardiole imali par lepih prilika, pogotovu Aguero, da postignu pogodak, ali pošto ih nisu iskoristili zasluženo su izgubili. Što se tiče sudijih odluka izdvojio sam tri situacije koje mogu biti interesantne. Dve se tiču procene ofsajda iz akcija nakon kojih je postignut pogodak, od koji je jedan direktno odlučio koji će tim proći u narednu rundu Lige Šampiona, dok je jedna situacija više zapažanje.
Situacija 1. – Tokom prenosa postavilo se pitanje da li je igrač Monaka bio u ofsajdu u trenutku kada mu je saigrač uputi loptu. Frejmovan detalj pokazuje da ofsajda nema. Naime, u trenutku kada je igrač u crveno-belom dresu uputio loptu u pravcu igrača koji je postigao pogodak, označen crvenim krugom, najbliži vratima je bio igrač u plavom dresu koji je označen plavim krugom. Zbog toga sam mišljenja da je AR2 ispravnu procenio situaciju što niej signalizirao ofsajd.
Situacija 2. – Iz ove akcije tim u crveno-belim dresovima je postigao pogodak, koji je ispostaviće se na kraju meča, odlučio koji će tim proći u narednu rundu Lige Šampiona. Neki igrači u plavim dresovima su signalizirali da je igrač u crveno-belom dresu koji je postigao pogodak bio u ofsajdu. Analizirajući situaciju mišljanja sam d aje AR1 doneo ispravnu odluku što nije signalizirao ofsajd. Naime, u trenutku kada je igrač u crveno-belom dresu izveo slobodan udarac, uputio loptu u kazneni prostor protivničkog tima najbliži vratima je bio jedna igrač u plavom dresu.
Situacija 3. – Sudija je prekinuo igru zbog prekršaja. Sudija nije odmah pokazao o kojoj vrsti tehničke kazne se radi, već je to pokazao nakon nekog vremena. Ispostavilo se da je u pitanju indirektan slobodan udarac. 
Ako pogledamo situaciju, kao i frejmovan detalj, videćemo da je između igrča u crveno-belom i plavom dresu prilikom duela ostvaren kontakt. Prema odredbama Pravila igre, pogotovu poslednja revizija, prekršaj sa kontaktom znači direktan slobodan udarac. Jeste da je igrač u crveno-belom dresu igrao loptom na opasan način, ali je prilikom te igre ostvaren kontakt. Da kojim slučajem nije ostvaren kontakt onda bi indirektan slobodan udarac bila adekvatna tehnička mera jer bi se radilo o prekršaju (opasna igra u blizini protivnika) bez kontakta.

Нема коментара:

Постави коментар