недеља, 12. март 2017.

NEMA PENALA NA STADIONU RAJKO MITIĆ

- Super liga Srbije, 26. kolo -

Crvena Zvezda - Javor Matis 3:0 (1:0)

Sudija: Vlado Glođović (Vrbas)

Crvena Zvezda je ubedljivim rezultatom savladala goste iz Ivanjice. Tokom trajanja meča pitanje pobednika nije bilo pod znakom pitanja. Imali su izabranici Miodraga Božovića priliku da zabeleže i ubedljiviji rezultat, ali nisu u tome uspeli. S druge strane Javor Matis je samo u prvom delu igre uspevao da ozbiljnije preti crveno-belima, dok u drugom delu igre tih pretnji nije bilo. Na kraju pobeda Crvene Zvezde je više nego zaslužena. Što se tiče sudijskih odluka izdvojio sam situaciju iz 34. minuta kada je u kaznenom prostoru gostujućeg tima došlo do kontakta lopte i ruke od strane jednog gostujućeg igrača. Neki od igrača domaćeg tima su tražili kazneni udarac. Sudija nije prekidao igru.

Analizirajući navedenu situaciju mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku. Kontakt lopte i ruke igrača u ljubičastom dresu jeste postojao, i jeste ruka igrača bila u neprirodnom položaju (podignuta u vis), ali sam mišljenja da se radilo o tzv „iznenadnoj lopti“. Naime, lopta koja je bila upućena od igrača u crveno-belom dresu prvo je pogodila u nogu igrača u ljubičastom dresu, pa se potom odbila i pogodila u ruku tog igrača. Kao da je lopta skliznula preko noge do ruke. Znači, lopta je pogodila ruku a ne ruka loptu, dalje igrač nije nastojao, položaj tela to pokazuje, da presretne loptu ispruženom rukom, dalje igrač nije namerno ispružio ruku sa ciljem da presretne loptu. Isto tako treba imati u vidu da je igrač u ljubičastom dresu išao ka tome da loptu igra nogom a ne rukom.

Kada se posle svega podvuče crta  namere da se lopta igra rukom nije bilo pa samim tim ni osnova da se dosudi prekršaj tj. kazneni udarac.

3 коментара:

 1. Ja se ovde ne bih slozio sa vama. Lopta je upucena sa strane sa nekih 20 i vise metara, sto daje dosta vremena odbrambenom igracu da reaguje. On sebe cini vecim u ovom slucaju, i stiti veliki prostor podizanjem ruke, a da pri tome nije bio ometen da reaguje. Ako igrac podigne ruku visoko, kriterijum da je lopta pogodila ruku ovde ne postoji, to jest nenamerno igranje lopte rukom ne postoji. Igracu sleduju konsekvense za ovakav nacin gde sebe cini vecim. S toga mislim da je ovo KU.Opet to je moje misljenje :). Srdacan pozdrav i moram izraziti zahvalnost sto ste ponovo pokrenuli blog.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Polozaj ruke je samo jedan od elemenata koje sudija treba da uzme u razmatranje prikom procene namere. Nije dovoljno samo taj elemenat vrednovati. Uz taj elemenat odu jos bar cetiri elementa. Sve zavisi od situacije.

   Избриши
  2. Upravo na ovu temu je već vogorio Administrator ovog bloga.
   Znamo na osnovu kojih elemenata procenjujemo da li je igranje rukom kažnjivo, ali ono što nam je nepoznato je koliko elemenata treba da bude ispunjeno?
   Jedan, više od polovine ili svi? UEFA kaže da nema pravila.

   U principu, malo je skaradno određivati precizan broj elemenata, pa je stoga ova procena prepuštena slobodnom sudijskom uverenju.

   Избриши