недеља, 12. март 2017.

PENAL, ILI NE?

- OTP liga, 23. kolo -

Na meču Ujpešt – Honved, koji je 11. marta odigran u okviru 23. kola OTP lige Mađarske zabeležio sam jednu interesantnu situaciju. Radi se o situaciji iz 32. minuta kada je u kaznenom prostoru domaćeg tima došlo do kontakta vratara i igrača u crveno-crnom dresu nakon čega su igraču u crveno-crnim dresovima tražili kazneni udarac. Sudija nije prekidao igru.

Ova situacija je interesantna zbog toga što se stvarna slika onoga što se dogodilo nije mogla steći odmah, nego tek nakon zumiranja kadra kontakta vratara i igrača. Sudija i AAR1 su nakon što se kontakt dogodio pokazali da prekršaja nema jer je vratar prvi igra loptom i da je tek nakon toga igrač u crveno-belom dresu pao preko vratarevih ruku. Kada se pogleda snimak sporne situacije stiče se baš taj utisak.
Međutim, kada se kadrira trenutak kontakta slika je sasvim drugačija. Loptom je prvo igrao igrač u crveno-belom dresu, desnom nogom gurnuo loptu u stranu, pa je nakon toga vratar rukama naleteo na protivnikove noge. Takođe, stiče se utisak da je vratar vrhovima prstiju zakačio loptu nakon što ju je igrač pomerio u desno. Međutim, to saznanje ne umanjuje činjenicu da je prvo igrač igra loptom a da je kasnije usledila intervencija vratara. 

Da li je vratar na nepropisan način intervenisao? Mislim da jeste, jer je loptom prvo igrao igrač, te da je vratar na nepropisan način sprečio protivnika tj. načinio je prekršaj iz Pravila 12 zbog čega je sudija trebao, imajući u vidu mesto prekršaja, da dosudi kazneni udarac. Siguran sam da sudija, imajući u vidu mesto gde se nalazio kao i ugao gledanja, ovu situaciju nije mogao da vidi na pravi način, ali je to treba da vidi AAR1. Kada je UEFA svojevremeno uvela dodatne pomoćne sudije Pjerluiđi Kolina je rekao „Sada vidimo više i bolje“. U ovom slučaju to nije bilo tako.

Нема коментара:

Постави коментар