среда, 08. март 2017.

PET SITUACIJA SA KARAĐORĐA

- Super liga Srbije, 25. kolo -

Vojvodina – Crvena Zvezda 2:3 (2:0)

Sudija: Danilo Grujić (Niš)

Vojvodina i Crvena Zvezda su za naše prilike odigrali sjajan meč. Mnogo tempa, promene ritma, šansi i pet pogodaka su karakterisali meč na stadionu Karađorđe. Vojvodina je u prvom delu igre bila neprikosnovena, dok je Crvena Zvezda u drugom delu igre bila dominantna. Kada se podvuče crta pobeda izabranika Miodraga Božovića je zaslužena, mada Vojvodini ostaje žal što su lako prokockali lepu prednost od dva pogotka sa kraja prvog dela igre. Na utakmici nisam zabeležio sporne situacije. Izdvojio sam pet situacija kao interesantne za analizu. Kada je suđenje u pitanju samo jedno kratko zapažanje. Odavno nisam video Danila Grujića da tako umešno, sa puno takta i osećaja za igru vodi jednu utakmicu. Grujić se mešao tek onda kada je za to bilo potrebe. Puštao je da se igra razvije do maksimalnih granica. Možda je neki put i previše pustio, ali je sve to bilo u interesu fudbala. Sigurno da je i suđenje uticalo da gledamo dobar fudbal u Novom Sadu. Da se vratimo zabeleženim situacijama.

Situacija 1. – Igrači u crveno-belim dresvoiam su postigli pogodak. Na početku se stekao utisak da je situacija sumnjiva zbog eventualnog ofsajda u kojem se našao igrač u crveno-belom dresu. Analizirajući zabeleženu situaciju mislim da je AR2 doneo ispravnu odluku što je pustio da se igra nastavi tj. što nije mahao ofsajd jer se na frejmovanom detalju jasno može videti da u trenutku kada je igraču za kojeg se sumnjalo da je u ofsajdfu bila upućena lopta da je najbliži vratima bio jedna igrač u tamnom dresu.
Situacija 2. – Sudija je pored tehničke kazne direktan slobodan udarac u korist tima u tamnim dresovima igraču u crveno-belom dresu izrekao disciplinsku meru – opomena zbog starta. Odluku sudije smatram ispravnom jer je start igrača u crveno-belom dresu bio usmeren na protivnika a ne na loptu sa jedinom željom da se protivnik onemogući da igra loptom. Takva ponašanja trebaju da budu disciplinski sankcionisana.
Situacija 3. – Ovu situaciju sam izdvojio kao primer kako sudija treba da postupi kada se prekršajem zaustavi obećavajući napad. Jasno je da start igrača u tamnom dresu po svojoj prirodi nije bio takav da je zahtevao disciplinsku meru, ali okonosti pod kojima se prekršaj dogodio nalagale su da se igrač u tamnom dresu disciplinski sankcioniše. Mišljenja sam da se napad tima u crveno-belom dresu ima sve lemente obećavajućeg napada što znači da sprečavanje takvog napada prekršajem zahteva disciplinsku kaznu.
Situacija 4. – Ova situacija je izdvojena kao primer disciplinskog sankcionisanja bezobzirnog starta. Ponašanje, startovanje igrača u tamnom dresu se može okarakterisati kao zanemarivanje bezbednosti protivnika tj. kao zanemarivanje posledica po protivnika prilikom startovanja što prema odredbama Pravila igre treba da bude disciplinski sankcionisano merom - opomena.
Situacija 5. – Na kraju ovu situaciju sam izdvojio kao još jedan primer disciplinskog sankcionisanja bezobzirnog starta. Ovde se radi o tzv. klizajućem startu gde igrač u crveno-belom dresu zanemaruje opasnost po protivničkog igrača na kojeg je startovao. Jeste ovde igrač prilikom startovanja bio usmeren ka lopti, ali način na koji je to urađeno ima elemente bezbozirnosti.

2 коментара: