недеља, 19. март 2017.

SEDAM SITUACIJA SA BANOVOG BRDA

- Super liga Srbije, 27. kolo -

Čukarički – Crvena Zvezda 3:4 (1:2)

Sudija: Milorad Mažić (Vrbas)

Na Banovom brdu je viđena prava goleada. Postignuto je čak sedam pogotaka, uz rezultatsku klackalicu. Izabranici Miodraga Božovića su nekako preživeli, ali nije to bila igra koja može stručni štab aktuelnog prvaka da umiri pred završnicu prvenstva imajući u vidu da Partizan igra vraški dobro. S druge strane Čukarički se pokazao kao tim koji definitivno ne pripada drugom delu tabele, ali loši rezultati iz jesenjeg dela su uzeli danak. Kada se posle svega crta podvuče pobeda crveno-belih je zaslužena, ali ne bi bilo ne zasluženo da se završilo i podelom bodova. Kada su sudisjek odluke u pitanju izdvojio sam sedam situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Sudija je dosudio kazneni udarac nakon duela igrača u belo i crveno-belom dresu. Prekršaj u tom duelu jeste postojao jer je u ponašanju igrača u belom dresu bilo elemenata kažnjiove radnje. Kažnjiva radnje se ogledala u povredi odredbe Pravila 12 – saplitanje/guranje. Međutim, ostaje otvoreno pitanje mesta prekršaja. Da li je prekršaj učinjen van, ili unutar kaznenog prostora? Postojeći snimak situacije, centralna kamera, ne nudi jasan odgovor na postavljeno potanje. 
Početak prekršaja
Kraj prekršaja
Ako pogledamo snimak kamere iza vrata stiče se utisak da je prekršaj započet i završen van kaznenog prostora. Ali to je samo utisak jer taj ugao nije najadekvatniji zbog frontalnog kadra. Bočna kamera (tzv. ofsajd kamera) dala bi jasan odgovor gde je prekršaj načinjen. U svakom slučaju se radi i teškoj situaciji za procenu.
Situacija 2. – Procedura izvođenja kaznenog udarca. Na to pitanje se više niko ne osvrće, kao da to nije više bitno. Međuitm, ja ću i dalje ukazivati na taj elemenat saglasno Pravilu 14, dok god je to pravilo na snazi. Na frejmovanom detalju se može videti da je procedura izvođenja kaznenog udarac narušena. Naime, igrač u crveno-belom dresu je izrazito ušao u kazneni prostor pre nego što je njegov saigrač, izvođač kaznenog udarca, igrao loptom. Kao što se može videti sudija nije video tog igrača samo zbog toga što je dopustio da mu igrač bude iza leđa. Saglasno odredbama Pravila 14, kazneni udarac je trebalo ponoviti.
Situacija 3. – Oba igrača idu na loptu. Oba igrača idu na loptu sa podignutim nogama. Mislim da tu prekršaja nema. Kada kažem da nema mislim kako na direktan, tako i na indirektan slobodan udarac. Samim tim odluku sudije da ne prekida igru smatram ispravnom.
Situacija 4. – Pad igrača u belom dresu unutar protivničkog kaznenog prostora. Jasano je da ovde prekršaja nema, ali se postavlja pitanje da li se ponašanje igrača u belom dresu može okarakterisati kao simliranje prekršaja. Kada se pogleda kompletna situacija i po onome kako je igrač pao ne mogu da se otrgnem utisku da je igrač načinom pada imao nameru da prevari sudiju pa samim tim sam mišljenja da se takvo ponašanje igrača trebalo okarakterisati kao simuliranje prekršaja tj. da je trebalo dosuditi indirektan slobodan udarac u korist protivničkog tima uz izricanje disciplinske mere – opomena igraču u belom dresu.
Situacija 5. – Duel igrača u crveno-belom i belom dresu u kaznenom prostoru tima u crveno-belim dresovima jeste prekršaj. Naime, igrač u crveno-belom dresu je saplitanjem protivnika sprečio igrača da nastavi dalje da igra loptom. Znači, tehnička kazna kazneni udarac je ispravno dosuđena. 
Situacija 6. – Kontakt lopte i igrača u crveno-belom dresu u sosptvenom kaznenom prostoru za kojeg su neki od igrača u belim dresovima smatrali da je bilo igranje lopte rukom. Jasno je da kontkat lopte i ruke nije postojao, već da je lopta pogodila u rame igrača u crveno-belom dresu. Znači, nema kontakta lopte i ruke i tu je kraj priče o ovoj situaciji.
Situacija 7. – Gaženje od strane igrača u crveno-belom dresu protivnika. Možda ovo ponašanje nije imalo sve elemente da se okarakteriše kao nasilno ponašanje, imajući u vidu da je nastalo kao posledica duela, ali sam mišljenja da je imalo elemente da se okarakteriše kao bezobziran start i da se kao takvo trebalo sankcionisati disciplinskom merom – opomena.

Нема коментара:

Постави коментар