четвртак, 09. март 2017.

TRI SITUACIJE IZ BARSELONE

- Liga Šampiona, revanš meč 1/8 finala -

Sa meča u Barseloni gde su se u revaniš meču 1/8 finala Lige Šampiona sastali istoimeni klub i PSŽ zabeležio sam tri situacije koje su vezane za odluku sudije a koje mogu biti interesantne za analizu. Sve tri situacije se tiču procene prekršaja u kaznenom prostoru.

Situacija 1. – U konkretnoj situaciji je jasno da je postojao kontakt lopte i ruke, samo se postavlja pitanje da li je u tom kontaktu bilo namere, ili nije. Namera je ono što se kažnjava. Treba znati da položaj ruke ne mora da znači da je postojao i prekršaj. U konkretnom slučaju mišljenja sam da namera nije postojala i da je sudija dobro postupio što igru nije prekidao. Naime, ruka igrača u plavo-crvenom dresu se nalazi u prirodnom položaju i ista nije usmerena prema lopti već je lopta pogodila ruku.
Situacija 2. – Ovo je veoma interesantna situacija za analizu. Da li je igrač u belom dresu načinio prekršaj nad protivničkim igračem? Treba znati da prema odredbama Pravila igre sprečavanje kretanja protivnika se kažnjava prekršajem. Međutim, nije svako ponašanje igrača prema protiniku u isto vreme i sprečavanje kretanja protvnika. Naime, prema odredbama Pravila igre sprečavanje kretanja protivnika znači kretanje ka pravcu protivnika u cilju da se on spreči, blokira, uspori u kretanju ili da se primora da promeni pravac kretanja. U navedenoj rečenici ključne reči su kretanje ka pravcu protivnika. U konkretnom slučaju igrač u belom dresu nije, pored toga što je kontakt sa protivnkim usledio kao posledica slučajnog pada (igrač se okliznuo), svoje kretanje usmerio ka protivniku (protivnik je bio iza njega što znači da igrač u belom dresu nije ni znao gde se tačno nalazi protivnik) već je igrač u crveno-plavom dresu išao ka tome da pad protivnika i mesto dešavanja iskoristi za svoj tima. U trenutku pada i kasnijeg kontakta lopta nije bila u igrajućem prostoru ni jednog, ni drugog igrača. To je drugi važan elemenat kod ovakvih situacija. Analizirajući situaciju mišljenja sam da prekršaja shodno slovu i duhu Pravila igre nije bilo, pa samim tim nije bilo ni osnova da se dosudi kazneni udarac.

Još nešto u vezi ove situacije. Sudija je prvobitno pustio da s eigra nastavi, ali je nakon intervencije AAR2 odluku promenio i dosudio kazneni udarac. Ako pažnjivo pogledamo snimak sporne situacije videćemod a je sudija imao bolju preglednost (gledao frontalno) od AAR2 (gledao bočno) pa stoga čudi da je prihvatio intervenciju dodatnog pomoćnog sudije.
Situacija 3. – Ova situacija, žargonski rečeno, ne puni oči. Ovde nemamo prekršaj rukom kao što je držanje, guranje ili povlačenje protivnika već sumnju otvara položaj ruke igrača u belom dresu prilikom kontakta sa protivnikom. Postavlja se pitanje da li se taj kontakt može podvesti pod nepropisno korišćenje ruke u duel igri. Znači, kontakt postoji i postoji prilično teatralan pad igrača u crveno-plavom dresu. 
Preporuka je sudijama da posebno obrate pažnju na slučajeve kada igrač namerno širi ruku/e u nepriordan položaj u neposrednoj blizini protivnika pogotovu u predelu vrata (tzv. opasnost upotrebom lakta). Od sudija se traži da takve slučajeve sankcionišu U najvećem broju slučajeva sudije ovakve kontakte van kaznenog prostora sankcionišu direktnim slobodnim –udarcem. Sledeći princip prakse za očekivati je da se takav kontakt u kaznenom prostoru sankcioniše kaznenim udarcem.

15 коментара:

 1. Oba penala za Barselonu su smesna,mogao bi da razumem da su ovakvi penali dosudjeni u nasoj tzv.super ligi,ali u najjacem evropskom klupskom takmicenju dosuditi ovakve penale u najmanju ruku je sramota.
  Inace za mene je bilo iznenadjenje kada sam video da je ovaj sudija odredjen za ovako bitnu u tesku utakmicu,jer po meni on nema kvalitet ni za mnogo slabije utakmice u LS.

  ОдговориИзбриши
 2. Danas sam upoznat sa cinjenicom da je sinoc na RTS komentator sudjenja branio odluku sudije da dosudi penal nad Suarezom,ako je to tacno ostajem bez teksta!Zar ce takav "strucnjak" sutra da ocenjuje neciji rad u nasoj ligi.Strasno!O prvom penalu mozda moze da se raspravlja,mada po meni nije bio,o drugom nema nikakve diskusije,klasicno bezobrazno simuliranje gde je igracu trebalo obavezno pokazati zuti karton.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tačno je! Gledao sam emisiju posle utakmice, komentator suđenja je zaista branio sudije i rekao da su oba penala ispravne odluke.

   Избриши
  2. Mislim da ne biste trebali da budete tako isključivi.
   Kad god imamo makar jedan elemenat u korist sudijske odluke, to ne može biti 'čista greška' ili 'smešna odluka'.
   Nikad mi nije bio jasan taj 'crno-beli' pogled na sudijske odluke.
   Tako može svako da komentariše.

   Избриши
  3. Da,mislim da je odluka da se dosudi drugi penal u 90 minutu nad Suarezom,cista ali ne smesna vec tuzna greska.Penal u 90 minutu koji takoreci odlucuje ko ide dalje morao bi da bude "za zatvor" pa da se dosudi.

   Избриши
  4. Tako je možda bilo pre 20 godina.
   Iako je delim mišljenje da je drugi penal poprilično tanak.

   Избриши
 3. O situaciji broj 2 gledajući uživo prenos mislio sam da je ispravna odluka. Sada posle više puta gledanja snimka, vidim da je odluka po mom misljenju pogrešna. Argumenti za takvo moje misljenje se nalaze u tekstu iznad, ali imam još neka svoja viđenja ove situacije. Smatram da je Neymar imao veću želju i nameru da padne i pokuša da iznudi kazneni udarac. Mogao je da stigne do lopte lako i jednostavno samo da je to i hteo. Mogao je da zaobiđe (možda čak i da preskoči) igrača koji pada i pritom ne zna gde se nalazi i stigao bi do lopte dosta pre nego što izađe iz terena. Na kraju za mene svaki prekršaj nad Neymarom je pod znakom pitanja, jer sam se uverio da ume da padne i iznudi prekršaj. Dovoljno je samo otići na YouTube i pogledati jedan klip i shavtiti koliko dobro koristi tehniku simuliranja.
  U situaciji broj 3 takodje smatram da nije bilo prekršaja. Kontakt postoji, ali smatram da nema intenziteta. Na snimku se lepo vidi da Suarez podiže ruke, otvara usta i po toj reakciji rekao bih vrišti kao da mu je tenk stao na nogu. Očigledna mu je namera da prevari sudiju. Ne vidi se na ovom snimku, ali on se pri padu prvo hvata za grudi, pa za galvu, jednostavno čovek ne zna šta da simulira... Mislim isto kao i "zoran 79" da je trebalo dodeliti žuti karton za simuliranje. A koliko se dobro sećam isti igrač je već u toku utakmice dobio žuti karton za simuliranje, što znači da se radi o još jednom lukavom simulantu igrača Barselone.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Odličan komentar, sve je kategorički i detaljno izloženo. To je upravo ono što bi svaki posetilac bloga trebao da radi.
   Ne vidim svrhu komentara,tipa 'Mislim da je penal' ili 'Sramota! Šta je ovaj svirao?'

   Svrha ovog bloga je razmena obrazloženih stavova iz koje svako nauči po nešto novo.
   Nije ovo anketa, pa da glasamo da li je odluka ispravna.

   Избриши
 4. Bilo je mnogo simuliranja tokom cele utakmice i zato je tesko prevagati u intenzitetu pri kontaktu. Pojedini mediji su preneli da Kolina nije zadovoljan sudjenjem na toj utakmici. Misljenja sam da su iz UEFE ocekivali izvesniji kraj, pa na teren nisu poslali elit sudiju, sto se ispostavilo kao pogresna pretpostavka. Ne znam da li je uredu, da ja kao citalac bloga postavljam u komentaru video?
  *Primer jednog ruznog starta Neymara: https://vimeo.com/207559915
  *Odluka Atkinsona da ne pokaze drugi zuti karton za Dembele, na utakmici Dortmund-Benfica, pri rezlutatu 1-0(1-1) za Dortmund: https://streamable.com/ts99l

  ОдговориИзбриши
 5. Prekršaji koji nastanu širenjem ruku u blizini prtovnikove glave su novijeg datuma na koje je UEFA sudijama skrenula pažnju pre tri-četiri godine. Kod takvih prekršaja teško da možemo da govorimo o intezitetu jer se samo širenje ruku tretira kao potencijalna opasnost po protivnika. Kada govorim o širenju ruku, stavljanje ruke/u u neprirodan položaj, mislim na lakat i šaku. Ta dva dela ruke kada se postave u neprirodan položaj stvarno predstavljaju veliku opasnost za igrača.

  ОдговориИзбриши
 6. Niko nije ni spomenuo situaiju iz 85. minuta i start nad Di Maria u kaznenm prostoru Barcelona?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Znam na koju situaciju mislite. Imam frejmovan detalj te situacije, ali je ne mogu postaviti u komentaru kao fotografiju. Evo linka koji vodi do fotografije https://drive.google.com/file/d/0BwnKI30bf_x4Z2dnSWFpQ0lvdlk/view?usp=sharing. Mislim da Di Maria startom Maskerana, ako se dobro sećam nije bio sprečen da završi akciju. Na frejmovanom detalju se vidi da se Di Maria oslobodio lopte (lopta je otišla u gol-aut nije ostala u igri) pre nego što je došlo do kontakta.

   Избриши