понедељак, 13. март 2017.

TRI SITUACIJE IZ GORNJEG MILANOVCA

- Super liga Srbije, 26. kolo -

Metalac – Vojvodina 0:3 (0:1)

Sudija: Srđan Jovanović (Beograd)

Vojvodina je, žargonski rečeno, razbila Metalac u Gornjem Milanovcu. Novosađani su tokom celog trajanja meča bili bolji tim koji je držao konce igre u svojim rukama. Možda će nekome ovako ubedljiva pobeda crveno-belih biti nerealna ali je ona stvarni odnos snaga na današnjem meču. Treba reći da su individualni kvaliteti Vojvodine na ovom meču došli do punog izražaja. Što se tiče sudijskih odluka izdvojio sam tri situacije kao interesantne za analizu.

Situacija 1. – AR2 nije mahao ofsajd od strane igrača u plavom dresu nakon čega je domaći tim imao lepu priliku da ugrozi protivnička vrata. Odluku pomoćnog sudije smatram ispravnom jer, kao što se na frejmovanom detalju može videti, ofsajd nije postojao. U trenutku kada je igraču u plavom dresu, za kojeg se milislo da se nalazi u ofsajdu, bila upućena lopta najbliži vratima je bio jedan igrač u crveno-belom dresu.
Situacija 2. – Ovu situaciju sam izdvojio kao dobra primer kako to izgleda kada sudija disciplinski sankcioniše igrača zbog nepropisnog korišćenja ruke u skok duel igri. O ovoj vrsti prekršaja u poslednje vreme se mnog govori zbog čega koristim priliku da kad god je to moguće ukažem na ove prekršaje i odnos sudije prema tim prekršajima. U konkretnom slučaju jasno se vidi da je igrač u crveno-belom dresu ruku koristio tako da je ona predstavljala potencijalnu opasnost po protivnika. Igrač je ruku postavio u neprirodan položaj. Nije dovoljno kod ovakvih prekršaja samo dosuditi tehničku kaznu, već je potrebno i igraču izreći disciplinsku meru. Upravo je tako postupio sudija zbog čega njegovu odluku smatram ispravnom.
Situacija 3. – Ovu situaciju sam izdvojio kao dobar primer primene principa „sačekaj i vidi“. Naime, nad igračem tima u crveno-belim dresovima je načinjen prekršaj. S obzirom da je postojala mogućnost da se razvije obećavajući napad od strane tima u crveno-belim dresovima sudija je sačekao da vidi da li će se takav napad razviti, pa kada je video da od toga nema ništa vratio se izvornom prekršaju. Bolje je nekada sačekati sa donošenjem odluke nego brzati i pogrešno proceniti situaciju. Treba reći da je iz ovog slobodnog udarca postignut pogodak. Fudbal i igra bi trebali da budu uvek na prvom mestu.

1 коментар:

  1. Odlicni Srdjan Jovanovic,uz iskrenu i jasnu podrsku saveza i uz malo srece,eto njega za 3-4 godine na Mazicevom mestu.

    ОдговориИзбриши