четвртак, 27. април 2017.

AUTOGOL: KOMENTATOR JAVNO KOMENTARIŠE SEBE

- Ja, i moje drugo ja -

Ono o čemu je bilo reči na blogu, tiče se pitanja kako onaj ko se nalazi na listi posmatrača suđenja Super lige Srbije može u isto vreme ispred FSS da zvanično komentariše sudijske odluke na TV Arena Sport, dobija svoje konkretne crte.

Nakon delegiranja službenih lica za 3. kolo Play-offa, na utakmici Partizan – Napredak, za posmatrača suđenja određen je Igor Radojčić, koji je u isto vreme, odlukom Odbora za hitna pitanja FSS od 10.10.2016. godine ispred FSS određen da može zvanično da komentariše sudijske odluke na TV Arena Sport. Odluka organa FSS je bila legitimna jer se Igor Radojčić tada nije nalazio na lisiti posmatrača suđenja. U međuvremenu su se stvari promenile. Od januara meseca Radojčić je uvršten na listu posmatrač suđenja Super lige Srbije.

Ovo neće biti prvi put da se Igor Radojčić pojavljuje u ulozi posmatrača suđenja i komentatora sudijskih odluka. Radojčić je već bio posmatrač suđenja, na dve utakmice Kupa Srbije, Voždovac-Partizan i Čukarički-Crvena Zvezda, ali mu to nije smetalo da nastavi sa ulogom komentatora sudijskih odluka.  Ako to ne smeta Radojčiću, kako je moguće da to ne smeta čelnicima FSS jer takvim načinom rada se direktno urušava princip nezavinsoti i legalnosti. Zar niko ne vidi da je u pitanju klasični sukob interesa! Inače, o poštovanju ta dva principa novi čelni ljudi FSS govore od kada su preuzeli fudbalsku vlast. Eto prilike da vidimo šta stvarno misle. Podsećanja radi, pre par godina imali smo identičnu situaciju kada je Dragomir Tanović, koji se nalazio na listi posmatrača suđenja, bio određen za komentatora sudijskih odluka na TV Arena Sport, ali je tadašnji vrh FSS odluku promenio jer je ustanovio da se radi o sukobu interesa.
Nakon ovakvog delegiranja svako normalan će postaviti pitanje: Ako se nastavi sa dosadašnjim načinom rada, ko će koga da komentariše? Kako stvari stoje Igor Radojčić će kao komentator komentarisati Igora Radojčića kao posmatrača suđenja. Paradoks samo nama svojstven. Kako onda očekivati da fudbalska  javnost ima poverenje u fudbalske institucije u ovoj zemlji? Zar je u našem fudbalu malo sumnji, pa je potrebno još dodavati? Ovakav nonsens nisam nigde video, osim kod nas.

Ako držimo da smo ozbiljni onda, ili posmatrač suđenja, ili ispred FSS zvanični komentator sudijskih odluka! Jedno i drugo ne biva u ozbiljnom sistemu.

7 коментара:

 1. U ovom sistemu u kom funkcionise FSS sve je dozvoljeno,principi i pravila su mrtvo slovo na papiru,a sudijska komisija se trudi da prednjaci u nepostovanju i izrugivanju pravilima i principima.Ceo FSS funkcionise po onoj ja tebi,ti meni,mi njima,oni nama,svak svakome i niko nikome!Jad i beda u reziji Slavise Kokeze i Dusana Mrakica!

  ОдговориИзбриши
 2. По мени је у реду да неко ко је посматрач суђења коментарише судијске одлуке. Сматрам и да судије могу коментарисати своје одлуке донете на некој утакмици. Не видим ту ништа лоше. То је исто када ја као наставник не бих образлагао својим ђацима и њиховим родитељима оцене које су ти ђаци добили. С друге стране се слажем да је судијска организација правила и још увек прави лоше потезе како у формирању листе судија, листе интернационалних судија, листе интернационалних посматрача тако и у самом делегирању.
  С обзиром на делегирање судија за предстојећи викенд где Мажић, Ристић и Ђурђевић нису добили неку утакмицу, надам се да је разлог чињеница 1/2 финале Лиге шампиона, можда меч Монако - Јувентус.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije probelm da neko sa zvanjem "posamtrač suđenja" i mimo liste komentariše sudijske odluke. Problem je kada je neko na listi posmatrača suđenja pa zvanično komentariše sudijske odluke. Razlika je velika. Kao što sam rekao, sukob interesa je evidentat. Nije Vam pravo poređenje sa ulogom nastavnika.

   Избриши
  2. Slazem se sa Vama da posmatrac treba posle utakmice da razgovara sa sudijama,cak na UEFA utakmicama to je obaveza da posmatrac dodje kod sudija i da im iznese svoje vidjenje utakmice.Medjutim nasim posmatracima je zabranjeno da razgovaraju sa sudijama posle utakmice sto stvara prostor za mahinacije i marifetluke.Ali zato je dozvoljeno i sudijama i posmatracima da idu okolo i da javno komentarisu svoj ucinak na utakmicama,sto UEFA strogo zabranjuje.Sve suprotno od onoga sto normalan svet radi.

   Избриши
  3. Naši posmatrači suđenja nakon utakmice razgovaraju sa sudijama. Druga je stvar kakav je kvalitet tih razgovora. Npr. po kazivanju sudija mnoge sudije vole kada im je posmatrač suđenja Zdravko Jokić, jer su tada sigurni da će dobiti jednu dobru i kvalitetnu analizu njihvog učinka na terenu. U tekstu nije bilo reči o razgovoru posmatrača suđenja sa sudijama, već o nespojivosti uloge posmatrača suđenja koji se nalazi na listi posmatrača suđenja Super lige Srbije, i zvaničnog javnog analizatora sudijskih odluka sa tog takmičenja.

   Избриши
  4. Koliko mi se cini jedno vreme su posmatraci posle utakmice dolazili kod sudija i tu obaljali razgovor sa njima medjutim kasnije je izgleda zabranjen razgovor,cak su preko zvanicnog sajta FSS izdali zabranu a posmatracima je naredjeno da se odmah posle utakmice jave nekome iz sudijske komisije.Mozda se varam ali cini mi se da je tako.

   Избриши
  5. Razgovor sa sudijama je obavezan. Što se tiče javljanja nekome iz Sudijske komisije u pitanju je javljanje ocene koju je sudija dobio, i tome slično.

   Избриши