среда, 19. април 2017.

BJORN KUIPERS DOBAR U BARSELONI

- Revanš utakmica ¼ finala Lige Šampiona -

Barselona – Juventus 0:0

Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija)

Ljubitelji fudbala su sa velikom zebnjom čekali meč Barselona – Juventus. Zebnja je proizilazila iz bojazni da se ne dogodi neki novi scenario kao na meču Barselona – PSŽ. Na svu sreću to se nije dogodilo. Ne samo da se nešto slično nije dogodilo, već smo imali priliku da vidimo veoma dobro suđenje holandskog sudije Bjorna Kuipersa. Bilo je to suđenje primereno renomeu kojeg ovaj sudija ima. Tu i tamo koji previd kod procene prekršaja ne mogu da promene generalnu sliku o uspešnom suđenju. Ono što posebno imponuje je to da sudija nije podlegao, već sada prepoznatljivom džangrizavom, na momente i nesportskom ponašanju  igrača Barselone, kao ni bučnoj atmosferi sa stadiona Kamp Nou. Očigledno da se sudijski tim iz Holandije dobro pripremio za meč. Lepo je to bilo videti. Izdvojio sam četiri situacije više kao primere navedenog.
Situacija 1. – Sudija je puštao da se utakmica maksimalno razvija i nije podlegao jeftinim fazonima iznuđivanja prekršaja od strane tima u plavo-crvenim dresovima. Tačnije sudija nije nasedao na takvu vrstu provokacija, kojih je u prvom delu igre bilo prilično. U drugom delu igre takvog ponašanja je bilo manje jer su igrači u crveno-plavim dresovima shvatili da im to ne prolazi kod sudije. U toj želji da se ne spotakne tamo gde su se mnoge sudije spoticale, sudija je u jednom momentu načinio jedan, da kažemo malo ozbiljniji previd. Radi se o situaciji kada je igrač u crno-belom dresu nagazio protivnika. Takvo ponašanje se u savremenom suđenju karakteriše kao kažnjiva radnja uz obavezno izricanje disciplinske mere – opomena. To je u konkretnom slučaju izostalo.
Situacija 2. – Ovu situaciju sam izdvojio kao primer koji treba upariti sa startom Vidala na meču Real (M)-Bajern. Uparivanje ove dve situacije je bitno zbog uočavanja razlike u ponašanju igrača, držanju noge, nakon što je uklizavanje izvršeno. Kao što možemo videti igrač u crno-belom dresu je nogu ostavio u položaju u kojem je izvršeno uklizavanje, za razliku od Vidala koji je nakon završenog uklizavanja nogu podigao, nastavio radnju i na taj način načinio prekršaj.
Situacija 3. – Na početku sam rekao da sudija nije nasedao na provokacije od strane igrača u crveno-plavim dresovima u smislu iznuđivanja prekršaj u njihovu korist. Ova situacije je samo jedan od primera koji to potvrđuje. Igrač u crveno-plavom dresu je pao kao da ga je brzi voz pogodio, prikazjući da ga je protivnik udario rukom u predelu vrata. Analizirajući situaciju mišljenja sam da nikakvog udaranja, ili nepropisnog korišćenja ruke, ovde nije bilo od strane igrača u crno-belom dresu, Kontakt između dva igrača spada u red fudbalski dozvoljenih kontakata. Sudija je to odlično procenio pa nije prekidao igru.
Situacija 4. – Ovu situaciju sam izdvojio više onako reda radi, nego što je ona stvarno sporna. Igrači u crveno-plavim dresovima su tražili kazneni udarac zboog navodno namernog igranja lopte rukom od strane protivničkog igrača u kaznenom prostoru. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je sudija dobro postupio što igru nije prekidao jer u kontaktu lopte i ruke, koji postoji, nema namere pa samim tim ni oosnova da se dosudi prekršaj tj. kazneni udarac. Ruka igrača u crno-belom dresu se nalazi u prirodnom položaju tako da bi svaka dalja analiza bila suvišna.

2 коментара:

 1. Vrlo dobro taktički pripremljena utakmica i još bolja realizacija taktike.
  Visok kriterijum za faul, kako bi se izbegao anti-fudbal i simuliranje igrača Barselone.
  Za tako nešto potrebno je veliko iskustvo i jako dobar osećaj kod procene prekršaja, to je veliki rizik, obzirom da se utakmica lako može 'ispustiti'.

  Suvišno je govoriti koliko sudija mora biti psihički jak i stabilan 90+ minuta, da bi izdržao sve nalete i prigovore igrača Barselone, plus pritisak 90.000 ljudi na Kamp Nou.
  Izuzetno jaka ličnost sudije, dobar menadžment, autoritativan pristup.

  Ovakva taktika sa sobom nosi veliki rizik, koji se sudiji večeras isplatio.

  Kujpers je pokazao da je veliki sudija za velike utakmice, da nije slučajno sudio sva moguća finala (Super kup, LE,LŠ).

  ОдговориИзбриши