субота, 22. април 2017.

BURNO POD BAGDALOM

- Play-off, 2. kolo -

Napredak – Crvena Zvezda 1:2 (0:0)

Sudija: Bojan Nikolić (Kragujevac)

Prema očekivanju meč pod Bagdalom je bio buran. Pogotvu kada je u pitanju drugi deo igre. Crvena Zvezda je nekako preživala teško gostovanje i tako ostala na prvoj poziciji. Svakako da je najlepši potez na meču pogodak Plavšića. Bilo je to pravo malo fudbalsko remek delo. Napredak se pokazao kao čvrst tim koji zna šta hoće. Kada su sudijske odluke u pitanju na meču je bilo tri sporne situacije koje sam izdvojio za ovu priliku.

Situacija 1. – Kazneni udarac ili ne? Ova odluka sudije je izazvala veliku buru nezadovoljstva ne toliko kod igrača u crvenim dresovima, koliko publike na stadionu. Stičem utisak da je to nezadovoljstvo pre bilo odraz nezadovoljstav delegiranjem Nikolića za ovu utakmicu, nego samom odlukom sudije da dosudi kazneni udarac. Što se tiče same situacije mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku kada je odlučio da nakon kontakta igrača u crvenom i sivom dresu dosudi prekršaj tj. kazneni udarac. Naime, igrač u crvenom dresu je prilikom kontakta ispoljio kažnjivu radnju prema protivniku koja se ogledala u povredi odredbe Pravila 12 - držanje. Igrač u crvenom dresu je sa dve ruke držao protivničkog igrača i to držanje nije bilo trenutno, već se radilo o držanju u trajanju. Dovoljno elemenata da se dosudi kazneni udarac. Zumiran detalj (drugi snimak) daje još jasniju sliku dešavanja. Inače UEFA insistira da se ovakvi prekršaji moraju sankcionisati.
Situacija 2 . – Ofsajd ili ne? Odluka AR2 da signalizira ofsajd od strane igrača u crvenom dresu je izazvala veliko nezadovoljstvo. Analizirajući situaciju mišljenja sam da je AR1 ispravno postupio kada je položaj igrača u crvenom dresu okarakterisao kao ofsajd. U trenutku kada je igrač u crvenom dresu uputio udarac ka protivničkim vratima, lopta je na putu pogodila igrača u sivom dresu (kontakt lopte i igrača u sivom dresu se ne može smatrati namernom odbranom tog igrača – samo namerno igranje lopte od protivnika koji pokušava da se odbrani jeste ofsajd) te je na taj način igrač zbog kojeg je signaliziran ofsajd tako dobijenom loptom ostvario prednost jer je pre toga bio najbliži protivničkim vratima. Ovde svakako treba dodati veoma dobro postavljanje pomoćnog sudije koji je prema situaciji imao potpuno otvoren i čist vidokrug.
Situacija 3. – Ofsajd ili ne? Igrač u sivom dresu je postigao pogodak nakon što je protivnički vratra odbioloptu. Međutim, AR1 je signalizirao ofsajd od strane igrača u sivom dresu koji je postigao pogodak. Postavilo se pitanje da li se igrač u sivom dresu u trenutku kada je saigrač uputio udarac ka vratima bio u ofsajdu? Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da ofsajda nije bilo. Stičem utisak da je u trenutku kada je lopta bila upućena ka vratima najbliži vratima bio igrač u crvenom dresu (označen krugom). Ovde svakako treba istaći da situaicja nije bila laka za procenu. Radilo se o izuzetno teškoj situaciji jer su rastojanja između igrača prema kojima se određivao ofsajd bila toliko mala da stičem utisak da ljudsko oko teško može na pravilan način, imajući u vidu i razdaljinu od pomoćnog sudije do mesta dešavanja, da uoči raspored igrača u prostoru. Tome svakako treba dodati i igrača u sivom dresu (bliže pomoćnom sudiji) koji stoji u liniji sa gornja dva igrača i koji svojim telom zaklanja vidik pomoćnom sudiji. Kod ovakvih situacija često i sreća ume da bude značajan faktor kod procene. Imajući izneto u vidu mišljenja sam da ovaj previd pomoćnog sudiejne bi smeo da se uzme kao velika greška. 

10 коментара:

 1. samo 3 situacije. bilo je mnogo vise . ako situacija kada ( mislim da je Lukovic ) obara igraca nije sankcionisana onda ovo nije penal . budimo realni ne treba da se krijemo iza pravila kojih ima mnogo da omogucavaju zastitu sudija kao kod druge situacija koja nije ofsajd ali uvek moze da se nadje pravilo za suprotno . intenzitet kontakta zavisi od raspolozenja sudije .balet igra nekada je faul a nekada se pusta ostra jaka igra . ok sudije su uvek zasticene maximalno ne mislim samo na nasu ligu vec na svim utakmicama u svetu. pokazalo se u zadnjih mesec dana da velike greske sudije sve odlucuju u evropi Liga Sampiona i domacem prvenstvu . nadam se da veceras u El clasicu sudije nece da rese prvenstvo ali mislim da ce zavrse posao realu i protiv barse i u polufinalu protiv Atletika .pozdrav

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pravila nema mnogo postoji samo jedno pravilo (Pravilo 12 - prekršaji i nesportska ponašanja) koje reguliše pitanje prekršaja. Tumačenja pravila je nešto sasvim drugo. To je ono što se ne poznaje ili se poznaje nedovoljno. Tumačenje je od suštinskog značaja prilikom primene pravila igre. Ta tumačenja nisu proizvoljna, u smislu da svako tumači kako hoće, već iza njih stoje institucije kao što su UEFA ili FIFA. Ako je sudija propustio da sankcioniše neki prekršaj a onda je takav isti prekršaj sankcionisao onda možemo govoriti o neujednačneom kriterijumu sudije prilikom presuđivanja prekršaja. Držanje protivnika sa dve ruke sudija mora da sankcioniše pogotovu ako je takav prekršaj načinjen u trajanju (kao što imamo ovde slučaj), sviđalo se to nekome ili ne. Ovo važi pogotovu za situacije u kaznenom prostoru. Slažem se sa Vama da je bilo više situacija koje zavređuju pažnju da budu analizirane, ali sam se ja u tekstu fokusirao samo na tri izrazito sporne situacije. Što se tiče Vaše opaske o tome da su sudije uvek maksimalno zaštićene mislim da je Vaša konstatacija preuveličana i neralna, i da nema uporišta u stvarnim dešavanjima u našem fdubalu. Greše sudije isto onako kao što greše i treneri i igrači.

   Избриши
  2. "sudije su uvek zasticene maximalno"...
   U Srbiji? Mmmmm, da...

   Избриши
 2. svi grese ali su mnogo uticale , gol ronalda2:2 pa i drugi ,gol monaca u dortmundu 0:1,penal za atletiko u madridu 1:0,da li je penal za barsu u torinu, gol u derbiju .

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Greške su sastavni deo fudbala. Možda baš u tome leži draž ovog sporta. Npr. promašen penal Vidala u Minhenu, da je realizovao taj penal možda bi Bajern drugačije prošao u prvom meču pa samim tim i u revanšu. ili kada je Ramos promešaio penal na Santiago bernabeo kada je ispao Real (znate koliko je para timpromašajem izbijeno iz kase Reala), ili kada je Boaći promašio prazna vrata juče u Kruševcu. Ima tih primera stvarno mnogo. Zamislite da se fudbal pretvori u sterilan sport?

   Избриши
 3. GoldManXXX je donekle u pravu,nikako ne mozemo da se oslonimo na tumacenja UEFA i FIFA,koliko me secanje sluzi za svaku veliku gresku koje su sudije napravile UEFA i FIFA su nasle opravdanje za gresku,odnosno nikad nisu priznale da je sudija pogresio.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ta tumačenja su opšteprihvaćena. Da li se mi sa njima slažemo ili ne, to je drugo pitanje. Kamo lepe sreće kada bi i mi imali nekog sudijskog zvaničnika koji bi bio kadar da autoritativno odbrani nekog sudiju. Jedno je sigurno UEFA sudije nakon učinjene greške ne stavlja na stub srama. Da li UEFA sudijski zvaničnici kasnije sa sudijom to rapsrave ja ne znam.

   Избриши
 4. Sudija na ovoj utakmici jeste imao neujednacen kriterijum prilikom dosudjivanja prekrsaja. Zaista, kako je vec neko napomenuo, ako je drzanje Sljivica okarekterisao kao prekrsaj onda je morao i za drzanje Lukovica da dosudi prekrsaj. I osim toga, dosudio je jako mnogo sitnih prekrsaja za CZ uz nepostojanje ili minimalan kontakt igraca Napretka, sudijski receno - "navodnjavao" za CZ. Bilo je to i vise nego ocigledno. Ali zbog toga su nam i fudbal i liga tu gde jesu, i kad Mazic i njegov tip prestanu da sude necemo imati nista drugo osim jedne jadne lige i tuznih sudija. U zdravlje!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Možemo govoriti o neujednačenom kriterijumu prilikom presuđivanja prekršaja, ali ne možemo govoriti o tome da penal nije postojao.

   Избриши
 5. Komentari koji sadrže nekontrolisanu leksiku neće biti publikovani. Takav stav imam od početka rada bloga, takav stav će biti i dalje. Hvala.

  ОдговориИзбриши