среда, 19. април 2017.

ČETIRI SITUACIJE IZ MADRIDA

- Revanš meč ¼ finala Lige Šampiona -

Real (M) – Bajern 4:2 (0:0)

Sudija: Viktor Kašai (Mađarska)

Da je neko rekao nakon prvog dela igre da ćemo na stadionu Santiago Bernabeu gledati uzbudljiv drugi deo i gre i produžetke čovek ne bi verovao. Prvi deo igre nije nagoveštavao nešto tako. Mađutim, na sreću ljubitelja fudbala imali smo priliku da meč u Madridu ispratimo sa velikim uživanjem. Bajern je uspeo da uradi isto ono što je uradio i Real u Minhenu, samo što izabranici Karla Anđelotija više nisu imali snage za dalje i više. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio četri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Kazneni udarac za tim u crvenim dresovima ispravno dosuđen. Od strane igrača u belom dresu smo imali kažnjivu radnju koja se ogledala u povredi odredbe Pravila 12 – saplitanje. Na frejmovanom detalju se vidi mesto kontakta, koleno igrača u belom dresu i stopalo igrača u crvenom dresu. 
S obzirom da se radi o kažnjivoj radnji – saplitanje, intezitet prekršaja se ne procenjuje. Ovakva vrsta prekršaja spada u domen profesionalnih prekršaja tj. prekršaja koji ne zahtevaju disciplinsku meru ni po svojoj težini, ni zbog okolnosti pod kojima je prekršaj načinjen.
Situacija 2. – Sudija je igraču u crvenom dresu izrekao disciplinsku meru – opomena. Imajući u vidu da je taj igrač već imao jednu opomenu, druga je značila isključenje iz igre. Situaciju treba raščlaniti na dva dela. Prvi deo, je trenutak kada je igrač u crvenom dresu startovao. Drugi deo, ponašanje igrača nakon što je uklizavanje izvršeno. Što se tiče prvog dela situacija je čista jer je igrač startovao na loptu. Tu nema ničega spornog. 
Problem je drugi deo situacije kada je igrač podigao levu nogu i na taj način učinio potez kojim je onemogućio protivnika da nastavi kretanje. Takvo ponašanje, koje je usmereno ka protivničkom igraču a ne ka lopti, se tretira kao nesportsko i kao takvo treba da bude sankcionisano.
Situacija 3. – Igrači u belim dresovima su postigli pogodak. Ofsajd ili ne? Analizirajući spornu situaciju mišljanja sam da je ofsajd postojao. U trenutku kada je igrač u belom dresu uputio loptu ista je bila upućena ka njegovom saigraču (označen crvenim krugom) koji se nalazio u ofsajdu, koji postiže pogodak. Previd u proceni od strane AR1.
Situacija 4. – Ofsajd ili ne? Na osnovu frejmovanog detalja igrač u belom dresu koji je postigao pogodak, kome je lopta bila upućena se nalazio u liniji se loptom što znači da nije bio u ofsajdu (kada imamo ovakvu situaciju igrač nije u ofsajdu ako se nalazi u liniji sa loptom, ili iz alopte). Ruke koje se vide van zamišljene linije i koje su najbliže protivničkim vratima se, generalno, ne računaju kod procene ofsajda. Istini za volju treba reći da je pomoćni sudija bio daleko od zamišljane linije pa se stiče ustisak da je sreća pratila pomoćnog sudiju kod ove situacije.

1 коментар: