уторак, 18. април 2017.

ČETIRI SITUACIJE SA VEČITOG DERBIJA

- Play-off, 1. kolo -

Crvena Zvezda - Partizan 1:3 (0:1)

Sudija: Danilo Grujić (Niš)

Novi večiti derbi je odigran. Partizan je zasluženo slavio jer je kroz igru pokazao da više želi pobedu. S druge strane Crvena Zvezda je delovala onako kako smao imali priliku da je gledamo u poslednjih desetak kola, prilično bezidejno na momente anemično pa čak i smušeno. Par lepih perioda u igri izabranika Miodraga Božovića nije bilo dovoljno da se pobedi večiti rival. Ako se ovako nastavi Srbija će dobiti novog šampiona u fudbalu. No, fudbal ima svoje draži jedan od tih je neizvesnost. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam četiri situacije koje mogu biti interesantne za analizu. 

9. min. Igrač u crno-belom dresu se našao u izglednoj prilici za postizanje pogotka. Postavilo se pitanje da li je bio ofsajd? Frejmovan detalj pokazuje da ofsajda nema jer je najbliži vratima tima u crveno-belim dresocima jedan igrač tog tima u trenutku kada je igraču u crno-belom dresu bila upućena lopta (označen krugom). Dobra odluka AR1.
42. min. Igrači tima u crveno-belim dresovima su organizovali obećavajući napad koji je zaustavljen zbog ofsajda. Ofsajd ili ne? Situacija nije bila laka za procenu zbog širine prostora na kojem se odvijala, ali imao i položaj AR2 koji se nalazi izvan zamišljene linije sa pretposlednjim igračem odbrane. Na osnovu frejmovanog detalja stičem utisak da ofsajda nije bilo jer u trenutku kada je igraču u crveno-belom dresu bila upućena lopta (označen krugom) najbliži vratima je bio jedan igrač u crno-belom dresu.
50. min. Igrač u crno-belom dresu nepropisno koristi ruke u duelu sa protivnikom. Stiče se utisak da ponašanje igrač u crno-belom dresu ima elemente nesportskog ponašanja. Sudija je dosudio tehničku kaznu - direktan slobodan udarac bez izircanja disciplinske mere - opomena igrač u crno-belom dresu. Samo par trenutaka ranije isti igrač u crno-belom dresu je zaradio disciplinsku meru - opomena što znači da bi druga opomena značila isključenje. Možda je to rukovodilo sudiju da progleda kroz prste igraču u crno-belom dresu.
68. min. Igrači u crno-belim dresovima su postigli pogodak. Postavilo se pitanje da li je nad vratarem tima u crveno-belim dresovima načinjen prekršaj. Analizirajući situaciju stičem utisak da je bilo emelenata kažnjiva radnje od strane igrača u crno-belom dresu. Kažnjiva radnja se ogledala u nepropisnom korišćenju ruke u skok duel igri. Ruka postavljena u blizini glave protivnika se kažnjava prekršajem. Mišljenja sam da je igrač u crno-belom dresu postavljenom rukom načinio prepreku vrataru da intreveniše. Ovakvi prekršaji se u polju kažnjavaju direktnim slobodnim udarcem, pa shodno toj logici nema razloga takve kontakte drugačije tretirati u odnosu na vratara.


12 коментара:

 1. Ne mogu da verujem da ste napisali da je igrac Partizana napravio prekrsaj kod drugog gola!?On je stajao u mestu ,loptu je odigrao glavom a golman Zvezde je bukvalno naleteo na njega.Sta je trebao da radi igrac Partizana da ne gleda gde je lopta nego da gleda gde ce ici golman pa ako krene na njega da se sklanja!?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pogledajte ruku igrača u crno-belom dresu. Tu po mom mišljenju leži prekršaj a ne prekršaj telom. Ruka je vidno odručena od tela i postavljena je u položaj koji nije prirodan, postavljena je u položaj koji predstavlja prepreku vrataru da interveniše. Nije igrač u crno-belom dresu odigrao loprtu glavom. Ako pažljivo pogledate snimak videćete da je lopta pogodila igrača u gornji deo ramena ruke, koja je postavljena kao što sam napisao. Još nešto moji komentari nisu navijački obojeni u to ste se nadam se sve ovo vreme uverili.

   Избриши
 2. Poštovani, mislim da bi ste Vi kao urednik jedinog bloga visokog kalibra u ovoj zemlji, morali da iznesete svoje mišljenje o generalnom nastupu sudijskog tima na današnjoj utakmici, a on je bio- vrlo dobar. Mislim da današnji nastup zaslužuje pohvale.
  Naravno, bilo je grešaka, ali je sveopšti utisak da je utakmica 'legla' sudijskom timu.


  Posebnu pohvalu zaslužuje beogradski tandem pomoćnika Mihajlović-Stojković, koji je imao izuzetno kvalitetne odluke (izuzev jedne greške Stojkovića, kojeg je zavarao položaj Plavšića u odnosu na igrača sa kojim je bio u duelu). Nigde niste pomenuli odluku II pomoćnog sudije kod drugog gola Partizana, koja je jako kvalitetna, obzirom da su golman i odbrambeni igrač zamenili mesta, te je golman bio pretposlednj igrač odbrane. Tandem kojem treba priključiti još samo Srđana Jovanovića u nekom narednom derbiju.
  Što se tiče gospodina Grujića, on je samo potvrdio da je izuzetan sudija, koji oseća i zna fudbal.

  Nije Milorad Mažić jedini sudija koji je sposoban da vodi večiti derbi, kao što to novinari i javnost pokušavaju da nametnu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala na lepim rečima u vezi bloga. Što se tiče Vašeg komentara osećam potrebu da kažem sledeće. Mislim da ste primetili da sam davno prestao davati generalni komentar nastupa nekog sudije na nekoj našoj utakmic. Praksa, taj strašni potkazivač života, je pokazala da su se takvi komentari pogrešno tumačili, pokazali su se suvišnim u našoj fudbalsko-životnoj ostrašćenosti. Zbog toga sam od takvog pristupa odustao, ostao sam pri obradi interesantnih situacija i određenih pojava sa aspekta savremenog suđenja.

   Potpuno se slažem sa trećim pasusom iz Vašeg komentara. Uroš Stojković i Milan Mihajlović su izrasli u veoma dobre i kvalitetne pomoćne sudije. Oni su to do sada dosta puta i dokazali. Njihove odluke su kvalitetne, a greške, ako se i pojave, ne izlaze iz okvira stadardnih sudijskih grešaka. Iskreno, kao neko ko suđenje voli i njime se bavi na nepatvoren način, osećam neizmerno zadovoljstvo što smo dobili dvojicu kvalitetnih mahača koji, usput budi rečeno, zaslužuju mnogo više pažnje i poverenja nego što im se daje. O Srđanu Jovanoviću ne želim više da trošim reči. Za mene je Srđan sudija koji još nije dobio pravu šansu da pokaže šta i koliko može. S obzirom koliko je u suđenju napredovao tu šansu je morao do sada već da dobije. Opasno je kada sudiji govore „mlad, mlad, mlad“, pa odjednom, preko noći, „star, star, star“. Podrška jednom sudiji sa sobom nosi u sposobnost i spremnost da se taj sudija brani i odbrani ako se nađe pod udarom fudbalskii interesnih grupa. To je jedino što me unspokojava kada je upitanju Srđan Jovanović. Unespokojava me nemanje ljudi u struci koji su spremni i sposobni da se, u odbrani sudije nose sa našim fudbalskim alama.

   Što se tiče Danila Grujića, ja njegovim učinkom nisam zadovoljan. Nisam zadovoljan zbog izbegavanja da donese nepopularnu odluku. On je sudija bogatog iskustva i to je morao da pokaže. Suđenje se ne sastoji samo od popularnih, već i od nepopularnih odluka. U donošenju takvih odluka vidi se snaga sudije. Ponašanje igrača u crno-belom dresu (Leonardo) je bilo na granici između nesportskog i nasilnog. Takvo ponašanje nije smelo da prođe bez disciplinske mere, a prošlo je samo zbog toga što sudija nije ima hraborsti da donese nepopularnu odluku. Velika je to greška! Što se tiče drugog pogotka tima u crno-belim dresovima odgovornost ide pre na dušu AAR2, nego na dušu sudije. Odgovornost postoji. Ako su za večiti derbi određene dodatne pomoćne sudije, onda se takvim delegiranjem prihvatio i UEFA princip, koji je vezan za te sudije, „sada vidimo, više bolje i kvalitetnije“.

   Na kraju što se tiče Milorada Mažića nepotrebo je bilo šta reći u vezi njega. Dovoljno će biti ako kažem da je Milorad svojim kvalitetom davno prevazišao kvalitet našeg fudbala, računajući i utakmice večitog derbija. Fudbal je kod nas postao političko-interesni sport, tako se stvari i dalje odvijaju. Za takav jedan odnos prema fudbalu potreban je sudija čija je veličina izdignuta iznad nacional-feudalnog odnosa prema fudbalu. U našim prilikama,kako stvari stoje, takav sudija je jedino Milorad Mažić, sviđalo se to nekome, ili ne.

   Избриши
 3. Blog koji se bavi strukom trebalo je da primeti sto i #RefRef. Dodao bih izvanrednu procenu I asistenta, pre prvog pogotka Partizana.
  Sto se tice duela golman-Tavamba, igrac u crnom dresu je skocio na loptu, a golman je skocio na njega. Polozaj ruku je prirodan za skok za igru glavom. Ne moze se skakati u vis sa rukama pored tela. Jedno je analizirati fotografiju, a drugo igru i duele. Kaznjive radnje nije bilo. Pohvale za sudijski tim.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Možda za Vas ovo nije kvalitetan blog, kao ni mišljenja koja se na njemu iznose što je legitimno Vaše mišljanje. Što se tiče položaja ruke nije to prirodan položaj ruke igrača u skoku. Ne može da bude ruka odručena od tela pod uglom od 90 stepeni u odnosu na telo i postavljena u predelu glave vratar iznad vratareve ruke. Pogledajte situaciju sa EURO 2016 sa meča Francuska - Rumunija gde imamo mnogo prirodniji položaj ruke reprezentativca Francuske u skoku pa je opet rečeno, prvo na blogu kao izolovan i prokazan slučaj, a onda i od strane UEFA, na moje zadovoljstvo da je igrač načinio prekršaj nad vratarem.

   Избриши
  2. Da bi postojala kaznjiva radnja, igrac mora igraca da: saplete, pokusa da saplete, udari, pokusa da udari,..., odnosno da izvrsi neku radnju prema drugom igracu. Napadac nije napadao golmana, vec golman napadaca. U tome je razlog, zasto nema kaznjive radnje.
   Nisam napisao da je blog nekvalitetan, to je Vasa ostrascenost u ovom slucaju. Zelim da Vam cestitam na vremenu koje izdvajate, a koje nije malo. Pri tome ste apsolutni zaljubljenik, bez reklamnog prostora.
   Pozdrav

   Избриши
  3. Prema uputstvu koje je UEFA dala sudijam pre par godina jasno je navedeno da sudije treba pogotovu da obrate pažnju na širenje ruke u blizini protivnika pogotovu u predelu glave i vrata. Prema tom istom uputstvu od sudija se eksplicitno traži da takvo ponašanje sankcionišu. U ovom slučaju igrač u crno-belom dresu koristi ruku na način koji nije dozvoljen. Ako svemu ovome dodamo da igrač u crno-belom dresu ruku koristi, na način kako je objašnjeno, u vratarevom prostoru onda dobijamo još jedan kvalitativni elemenat. Još jednom ponavljam položaj ruke je kod ove situacije sporan. Izvinjavam se ako sam Vašu konstataciju u vezi bloga pogrešno razumeo.

   Избриши
 4. Sudjenje je po meni uz neke sitne propuste i svirkanje nekih sitnih prekrsaja generalno bilo vrlo dobro.Grujic je pokazao da je uz Mazica i Jovanovica nas najbolji sudija,sposoban da i derbi iznese bez problema.Mihajlovic i Stojkovic su pokazali da su uz Ristica i Djurdjevica nasi najbolji mahaci,svetskog kalibra.Mislim da bi trebalo napraviti novi evro-tim u sastavu Jovanovic,Mihajlovic,Stojkovic i forsirati ih u nasoj ligi.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovaj tim je više puta bio delegiran na utakmice SL, kako u prethodnoj, tako i u ovoj sezoni.

   Избриши
 5. Jos jednom, a primecujem vise puta da urednik bloga prica kontradiktornosti. Izgubili ste se gospodine u branjenju i napadanju pojedinaca. Dodjete do informacije kako je potrebno u nasem napacenom fudbalu doneti odluku, onda petljate, a ne znate ni sta vise pisete ni sta ste pisali( jednom je nesto faul drugi put takvo isto nije faul). Bolje ugasite blog i nemojte zamajavati se glupostima i drugima pricati "sarene laze". Vasi komentari sve vise postaju ne iskreni.A kada citaoci izgube veru u Vasu iskrenost, mislim da odustaju od citanja. Stavite prst na celo i razmislite da li ovo uopste vredi vise da radite? Za mene je kraj!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Od volje Vam. Za Vas je ovaj blog glupost za drugog nije, za Vas je neznanje za drugog znanje, za Vas je petljanje za drugog odgovorno pisanje, za Vas je mesto nestručnosti za drugog mesto stručnosti, Vi predlažete gašenje drugi pak blog podržavaju i podstiču, Vi ga doživljavate kao "šarenu lažu" drugi kao mesto edukacije. Tako je to kod nas. Sve je stvar ličnog odnosa prema nečemu ili nekome, koji uvek ima veze sa nečim. Vama želim sve najbolje i da pronađete u životu neki smisao koji će Vas učiniti srećnim.

   Избриши