недеља, 02. април 2017.

INTERESANTNA SITUACIJA ZA ANALIZU

Jedna od najznačajnijih novina u poslednjoj reviziji Pravila fudbalske igre je sankcionisanje prekršaja koji je učinjen u kaznenom prostoru kojim je sprečena očigledna prilika za pogodak. Naime, novom revizijom se smatralo da je u datoj okolnosti dovoljna kazna za jedan tim ako se protiv njega dosudi kazneni udarac i da je isključenje za učinjeni prekršaj prestrogo. Međutim, novom revizijom su predviđeni slučajevi kada sudija ipak treba da igraču izrekne disciplinsku meru – isključenje ako prekršajem unutar kaznenog prostora spreči očiglednu priliku za pogodak.  U te slučajeve se ubrajaju:

-ako je prekršaj nastao držanjem, povlačenjem ili guranjem protivnika;
-ako igrač koji je napravio prekršaj nije pokušao da igra loptom ili nije postojala mogućnost da uđe u duel za loptu;
-ako je načinio prkršaj za koji se prema Pravilima igre dobija crveni karton.
Ako navedeno imamo u vidu deluje interesantno analizirati situaciju koja je postavljena. Prvo i osnovno je utvrditi da li se radi o očiglednoj prilici za pogodak. Da li bi igrač u zelenom dresu imao priiliku da postigne pogodak da nije sprečen prekršajem? Mišljenja sam da se radilo o čiglednoj prilici za postizanje pogotka. Položaj igrača u zelenom dresu i protivničkih igrača, kao udaljenost igrača u zelenom dresu od vrata daju jasne signale da se radi o situaciji iz koje, da nije bilo prekršaja, je pogodak vrlo izvestan. Kada smo utvrdili okolnosti pod kojima je prekršaj načinjen ostaje nam da vidimo da li se jedan od gore navedena tri elementa može primeniti. Evidentno je da prvi i drugi elemenat ne mogu da se primene u navedenoj situaciji. Naime, prekršaj nije nastao guranjem, držanjem ili povlačenjem protivnika kao što ne radi i o prekršaju koji prema Pravilima igre treba da bude sankcionisan disciplinskom merom – isključenje. Znači, ostaje da vidiimo da li se drugi elemenat može u konkretnoj situaciji primeniti.

Da li je igrač u belom dresu pokušao da igra loptom? Da li je kod igrača u belom dresu postojala mogućnost da uđe u duel za loptu? Do odgovora na postavljena dva pitanja možemo doći ako pogledamo raspored igrača. Igrač u belom dresu se nalazi iza protivnika u liniji sa protivnikom i loptom. Kada imamo takav raspored na relaciji lopta-jedna igrač-drugi igrač možemo govoriti o tome da je igrač u belom dresu pokušao da igra loptom, ali ne možemo govoriti o postojanju mogućnosti da uđe u duel za loptu jer se lopta nalazi, ne samo ispred njega nego i ispred igrača u zelenom dresu. Fizički takva mogućnost nije postojala.

Kada po napred navedenim zapažanjima sklopimo pazl mišljenja sam da se radilo situaciji kada je sudija uz dosuđivanje tehničke kazne – kazneni udarac igraču u  belom dresu treba da izrekne i disciplinsku meru – isključenje zbog učinjenog prekršaja, a usled nemogućnosti da uđe u duel za loptu, kojim je sprečena očigledna prilika za pogodak.

Нема коментара:

Постави коментар