петак, 14. април 2017.

KOME POVERITI 154. VEČITI DERBI?

- U susret novom večitom derbiju -

Sudbina je htela da već u prvom kolu play-offa Super lige Srbije koplja ukrste večiti rivali Crvena Zvezda i Partizan. Nakon što su bodovi iz preliminrane faze prepolovljeni bodovna razlika između ova dva kluba je svega tri boda u korist crveno-belih. Tako mala bodovna razlika nagoveštava mogućnost da već u prvom kolu ona može biti promenjena u korist jednog ili drugog tima. Svakako da na tu varijantu idu oba tima, s tom razlikom da crveno-beli ne bi bili nezadovoljni ako bi došlo i do podele bodova u novom večitom derbiju. Jedno je sigurno mesta za neku preteranu klakulaciju nema, pogotovu ne kod crno-belih. Već sada mnogi ukazuju da predstojeći sudar ljutih rivala može otvoriti put jednom od timova ka šampionskoj tituli. Znači, ulog je veliki!

Upravo taj ulog je ono što predstavlja najveći izazov kada je u pitanju određivanje sudije za predstojeći večiti derbi. Da nije revanš utamica četvrtfinala Lige Šampiona i Liga Evropa, koje su na programu u periodu od 18. do 20. aprila određivanje sudije na bi predstavljalo izazov. Bez bojazni da će mi neko pripisati pristrasnost jedini sudija koji bi mogao da na svojim plećima iznese spomenuti ulog je Milorad Mažić. Možda nije pošteno prema tom čoveku da konstantno bude izložen takvim pristiscima ali prilike i dešavanja u našem fudbalu tako nešto nalažu. Međutim, problem predstavljaju navedene utakmice pod okriljem UEFA. Imajući u vidu Mažićev rejting u UEFA, kao i fazu do kojeg su došli Liga Šampiona i Liga Evropa više je nego izvesno da će Milorad Mažić biti određen za jednu od predstojećih UEFA utakmica. Lični osećaj kaže, imajući u vidu rezultate prvih mečeva, da će se naš sudija ove nedelje obresti na ostrvo u Lester. Meč u tom gradu može da predstavlja veliki izazov, ali i ozbiljnu proveru za svakog sudiju. Podvlačim da je moje predivđanje samo osećaj koji ne mora ama baš ništa da znači. Ono u šta sam siguran je da na Mažića Sudijska komisija FSS ovoga puta neće moći da računa iz objektivnih razloga.

Ako se ne može računati na Milorada Mažića, ko je onda sudija kome se može poveriti 154. večiti derbi? Pitanje je veoma ozbiljno. Prošli derbi je poslao opomenu koju su nadležni u FSS nada se razumeli. Izbor sudije nije baš previše veliki, ali ako bi se morao opredeliti za jedno ime onda bi to bio Srđan Jovanović iz Beograda. Mišljenja sam da je došlo vreme da napokon vidimo koliki su dometi ovog sudije. Odlaganje davanja šanse da se vidi koliko može i koliko zna ovaj sudija dugo traje. Izvesno je da potencijal kod Jovanovića postoji, ali kolike su njegove mogućnosti to tek treba utvrditi. Usuđujem se da kažem da te mogućnosti nisu male i da bi Srđan Jovanović bio kadar da odgovori u dobrom delu zahtevima predstojećeg večitog derbija. Njegov angažman na međunarodj sceni daje za pravo nadati se takvom nečem. Možda kvalitet suđenja neće biti na novuo koji smo imali priliku da vidimo kada Mažić deli pravdu, ali svakako da ne bi treba da bude daleko od tog nivoa. Po onome što je u dosadašnjem delu prevenstva Srđan Jovanović pokazao mislim da je zaslužio da dobije jednu ovakvu priliku. Slažem se sa onima koji kažu da ne treba određivati sudije za večiti derbi koji će se na toj utakmici učiti suđenju. Srđna Jovanović, u to sam ubeđen, ne sapada u red takvih sudija. Znači, smetnju takve vrste kod ovog sudije ja ne vidim.

Svakako da su greške normalna pojava u suđenju i da bezgršnog sudije nema i to treba da shvate svi akteri predstojećeg večitog derbija. Kao što nema bezgrešnog sudije, tako nema ni bezgrešnog igrača i trenera. Ako akteri iz oba tabora to shvate siguran sam da će na taj način pomoći sudiji da meč odsudi kvalitetno, a samim tim će i oni biti zadovoljni. Moraju biti zadovolji. Fudbal je, pored svega, ostao viteški sport u kojem su pobede i porazi satavni njegov deo. Ako akteri meča svojim ponašanjem dođu na taj nivo razmišljanja, onda će i sudiji biti lakše da odgovori na velike zahteve koje u sebi nosi sudar crveno i crno belih. 

3 коментара:

 1. Глaвни судијa: Дaнилo Грујић

  Први пoмoћни судијa: Милaн Михaјлoвић

  Други пoмoћни судијa: Урoш Стoјкoвић

  Четврти судијa: Срђaн Милутинoвић

  Први дoдaтни судијa:Срђaн Јoвaнoвић

  Други дoдaтни судијa:Aлексaндaр Вaсић

  Пoсмaтрaч: Зoрaн Петрoвић

  Odlična ekipa, debitant je samo Srđan Jovanović, kojeg očigledno spremaju za neki naredni derbi i ovo mu je prilika da oseti atmosferu.

  ОдговориИзбриши
 2. Sasvim zasluzeno za Grujica,Mihajlovica,Stojkovica i Jovanovica.Bravo momci,puno srece!

  ОдговориИзбриши