недеља, 09. април 2017.

PENAL NA KOŠEVU?!

- BH Telekom Premijer liga, 3. kolo play-offa -

Sarajevo i Zrinjski su na stadionu Asim Ferhatović Hase, onim starijim ljubiteljima fudbala stadion je poznatiji kao Koševo, odigrali meč 3. kola play-offa BH Telekom Premijer lige. Utakmica neće biti upamćena niti po rezultatu (završeno 0:0), niti po igri. Na utakmici sam zabeležio jednu situaciju koja može biti interesantna za analizu. Radi se o situaciji iz 38. minuta kada je sudija dosudio kazneni udarac u korist tima u crvenim dresovima.
Situacija nije bila laka za procenu jer se sve dešavalo u deliću sekunde. Od sudije se tražilo da proceni da li je u pitanju start na loptu, ili je po sredi zakasneli start igrača u belom dresu sa elementima kažnjive radnje. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku. 
Stičem utisak da je prvi loptom igrao igrač u crvenom dresu, a da je kasnije usledila intervencija igrača u belom dresu. Znači, u pitanju je zakasneli start igrača u belom dresu. Taj start je imao kažnjive elemente iz Pravila 12 – prekršaj nogom. Treba reći da se sudija nalazio na svega 4-5 metara od mesta prekršaja i da je imao čistu preglednost situacije.
Ono što je nakon dosuđenog kaznenog udarca usledilo bilo je izuzetno ružno. Ponašanje igrača u belim dresovima ne može se pravdati nikakvom odlukom sudije. To ponašanje je izašlo iz okvira sportskog i fer ponašanja. Takvo ponašanje je više primereno ulici i kafani a ne najelitnijem klupskom takmičenju jedne zemlje. Stekao sam utisak tokom trajanja meča da su igrači u belim dresovima od samog početka meča imali negativan stav prema sudiji (Zoran Grbić iz Prijedora) tako da su svaku njegovu odluku, čak i kada je ona bila u njuhovu korist dočekivali sa prigovorom. Zašto je to bilo tako je drugo pitanje.

Нема коментара:

Постави коментар