недеља, 09. април 2017.

TRI SITUACIJE SA BANJICE

- Super liga Srbije, 29. kolo -

Rad – Crvena Zvezda 0:4 (0:1)

Sudija: Bojan Nikolić (Kragujevac)

Crvena Zvezda je ubedljivo slavila u meču sa Radom, ali nakon prvog dela igre nije izgledalo da će baš tako biti. Ekipa Rada dok je igrala disciplinovano bio je tim koji se dostojno nosio sa aktuelnim šampionom. Kada je nestalo discipline u igri usledio je ubedljiv poraz. Posle svega viđenog pobeda izabranika Miodraga Božovića je zaslužena. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam tri situacije kao interesantne za analizu.
Situacija 1. – Ofsajd ili ne? AR2 je signalizirao ofsajd od strane igrača u plavom dresu. Analizirajući situaciju na osnovu frejmovanog detalja stičem utisak da ofsajda nije bilo tj. da je u utrenutku kada je igraču, za kojeg se sumnjalo da se nalazi u ofsajdu, bila upućena lopta da je najbliži protivničkim vratima bio jedan igrač u crveno-belom dresu. Nije ovo bila laka situacija za procenu pa imajući u vidu složenost situacije previd pomoćnog sudije u proceni ne može se uzeti kao velika greška. Ono što u ovoj situaciji možda ne ide u prilog AR2 je njegov položaj. Stičem utisak da je pomoćni sudija bio van zamišljen linije i da je možda baš zbog toga načinio previd u proceni ofsajda.
Situacija 2. – Prekršaj ili ne? Ova situacija je veoma interesantna. Naime tokom prenose mnogi su mislili da je igrač u crveno-belom dresu načinio prekršaj nad protivnikom korišćenjem ruke na nepsopisan način. Međutim, jasno se može videti da ruka igrača u crveno-belom dresu nije predstavljala prepreku za protivnika. U konkretnom slučaju ne možemo govoriti o držanju protivnika, kao ni o povlačenju. Postavljanje ruke na telo protivnika ne znači automatski i prekršaj. Važno je da ruka nešto radi (drži, gura ili povlači). Zbog toga sam mišljenja da u ovoj situaciji nemamo kažnjivu radnju koja je nastala rukom.
Međutim, mišljenja sam da je bilo elemenata kažnjive radnje koja je nastala nogom igrača u crveno-belom dresu. Kada pogledam zumiran detalj kontakta koji je ostvaren nogom stičem utisak da je tu postojao prekršaj tj. kažnjiva radnja iz Pravila 12 od strane igrača u crveno-belom dresu. Znači, imamo po sredi prekršaj nogom.  
Situacija 3. – Kontakt vratara i protivničkog igrača u kaznenom prostoru. Ova situacija je prilično jasna. Po sredi imamo dozboljenu intervenciju od strane vratara. Igrač u plavom dresu se oslobodio lopte na koju je intervenisao vratar. Kontakt koji je kasnije usledio spada u red normalnih, dozvoljenih fudbalskih kontakata pa samim tim se ne može govoriti o postojanju prekršaja od strane vratara.

Нема коментара:

Постави коментар