четвртак, 20. април 2017.

VEOMA DOBAR PRIMER BJORNA KUIPERSA

Bjorn Kuipers siguran na Kamp Nou
-U ehu meča Barselona - Juventus-

Neko će reći: Zašto pisati ovakve tekstove kada se tako nešto očekuje od sudije koji se nalazi u samom vrhu UEFA sudija? Dosadašnji tok takmičenja u Ligi Šampiona i Liga Evropa govori, kada su sudije u pitanju, da nije uvek bilo onako kao što se pretpostavljalo da će da bude. U fudbalu se ništa ne podrazumeva. Zbog toga je potrebno, a ne radi reklame za sudiju, govoriti i pisati o svemu onome što je dobro, što može poslužiti kao dobar primer sudijama, ne samo kada su u pitanju međunarodne utakmice već i generalno.

Sinoć smo na Kamp Nou stadionu imali priliku da vidimo jedno veoma uspešno suđenje sudijskog tima iz Holandije kojeg je predvodio Bjorn Kuiper. Pogledao sam svoju video arhivi i video da ovo nije bilo prvo pojavljivanje holandskog sudije u Barseloni, ali da je ovoga puta to pojavljivanje bilo takvo da zaslužuje puni respekt i poštovanje.

U čemu leži tajna sinoćenjeg uspešnog suđenja? Leži u tri elementa:

1.) Suštinsko shvatanje značaja utakmice uz realno sagledavanje svih šansi i pretnji.
2.) Dobra priprema utakmice.
3.) Dobra psihička pripremljenosta za sve izazove koji mogu nastati iz matrice šansi i pretnji.

Svaka utakmica je uvek jedan novi izazov za sudiju. Za svaku novu utakmici sudija mora da se pripremi kao da se prvi put susreće sa timovima kojima sudi. Nova utakmica u sebi ne nosi reč podrazumeva se. Ništa se na jednoj utakmici ne podrazumeva, jer je svaka nova utakmica satkana od novih okolnosti, novih emocija, novih nadanja, novih strahova, novih želja. Ako se ovaj elemenat razume na pravi način onda će sudija naredna dva elementa uspešno definisati. Očigledno da je Bjorn Kuipers, poučen iskustvom ali i dešavanjima tokom ovog ciklusa takmičenja u Ligi Šampiona i Ligi Evropa, suštinski shvatio značaj sinoćnje utakmice, formirajući pravilno matricu šansi i pretnji sa kojima se tokom meča može suočiti.

Na osnovu prvog elementa Bjorn Kuipers je sa svojim timom uradio dobru i temeljnu pripremu meča. Svi elementi, bitni za pripremu meča, su bili postavljeni na svoje mesto, detaljno razrađeni. Počev od takite suđenja koju treba primeniti, do analize načina igre i ponašanja svakog igrača posebno. Da je to bilo tako moglo se videti po ponašanju sudije tokom trajanja utakmice. Stekao sam utisak da nijedna situacija koja se dogodila na terenu nije sudiju iznenadila, jednom rečju sudija je uvek za korak bio brži od onoga što mu ponašanja igrača može doneti. To mu je donelo psihološku prednost u odnosu na igrače. Zbog toga su Suarez, Nejmar, Busketc i ostali u svojim namerama da navedu sudiju na pogrešan kolosek bili nemoćni. Nemoć igrača je bila posledica snage sudije. Upravo na toj snazi Kuipers je gradio svoj autoritet, ne na kartonima što bi mnoge sudije uradile. Mogli smo da vidimo, pogotovu u prvom delu igre, kako sudija pametno i sigurno, mimo volje igrača, komanduje igračima na terenu za igru. To komandovanje nije bilo usiljeno, napadno već sigurno i racionalno. Retko se tako nešto može videti pogotovu kada su u pitanju veliki klubovi i zvučna imena igrača koji igraju u takvim klubovima.

Na kraju dolazimo do psihološke pripremljenosti sudije. Mnoge sudije počnu od ovog elementa što je pogrešno jer je ovaj elemenat izvedena kategorija. Izvedena je iz prethodna dva elementa. Ne može se sudija psihički pripremiti za nešto što mu je nepoznato. Opšta psihološka priprema sudije za konkretnu utakmicu ne postoji. Postoji konkretna priprema za konkretnu utakmicu. Za takvu vrstu pripreme sudija mora da pravilno odradi, pripremi prva dva elementa. Pravilnim sastavljanjem matrice šansi i pretnji jedne utakmice sudija formira svoj mentalni sklop, formira svoju psihologiju ponašanja primerenu toj matrici, primerenu šansama i pretnjama koje pred sudijom mogu da stoje. Tako je uradio i Bjorn Kuipers. Zbog toga je njegov nastup bio siguran i prirodno autoritativan. Zbog toga je bio u prilici da prilikom donošenja odluka koje su  za igrače i navijače domaćeg tima bile nepopularne (kao što je puštanje igre i ne nasedanje na jeftine padove i provokacije domaćih igrača u cilju iznuđivanja prekršaja) izađe miran i staložen čvrsto stojeći sa obe noge na zemlji. Nisam primetio da je holandskog sudiju neka odluka koju je doneo izbacila iz ravnoteće, čak i kada se ona mogla okarakterisati kao previd u proceni (kao što je bio slučaj sa situacijom iz 54. minuta). U konkretnoj situaciji igrači domaćeg tima čak nisu ni burno protestovali što je bio jasan znak da su prihvatili Kuipersa kao autoritet. Kriterijum holandskog sudije je bio ujednačen kako prema timovima, tako i prema delovima terena za igru. Posledica takvog kriterijuma je da smo sinoć videli izrečene svega četiri disciplinske mere – opomea i dvadesetdevet dosuđenih prekida igre. Za meč takvih rivala i takvog naboja ta brojka je u pozitivnom smislu respektabilna.  Figurativno, Kuipers je sinoć iznad svoje glave ima roj ostrapćenih pčela spremnih za napad, koje ipak nisu napale samo zato što su osetile psihičku snagu holandskog sudije.

Na kraju treba reći da su igrači gostujućeg tima demonstrirali ponašanje koje je u dobroj meri pomoglo sudiji da usepšno odradi povern mu posao. Ne mogu da se setim utakmice kada su igrači jednog italijankog tima prikazili takav nivo discipline ne samo u igri, već i u ponašanju i ophođenju porema sudiji. Sinoć smo, na našu sreću, bili pošteđeni poznatog italijankog fudbalskog glumatanja. Juventus se u svim elementima igre, računam i disciplinu ponašanja prema sudiji, sinoć prikazao kao ekipa zrela za veliko finale.

3 коментара:

 1. Zasto ne pohvaliti nesto sto je za pohvalu,a zasto i nesto ne kritikovati sto je za kritiku!Kujpers je sinoc prikazao jedno sjajno sudjenje koje bi trebalo da bude primer kako jedan UEFA elitni sudija treba da vodi utakmicu.Desavalo se i Kujpersu u proslosti da gresi ali on je iz svake takve utakmice izlazio jaci i ucio je na greskama,sto se ne moze reci za Viktora Kasaia.Kasai sudi toplo-hladno i cini mi se da iz prethodnih gresaka nije nista naucio,on je primer kako ne treba da radi UEFA elitni sudija.Takodje misljenja sam da je UEFA elitna kategorija preglomazna i da bar 7-8 sudija nije ni blizu evropske elite vec su tu samo zahvaljujuci zemljacima u sudijskom komitetu,a to su Kralovec,Moen,Nijhuis,Taljavento,Borbalan,Ajtekin,Sidiropulos i Turpin.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Viktor Kašai je veoma rano počeo da sudi značajne evropske utakmice, tj. rano je dosegao velike visine. Nakon toga nije lako održati vrhunsko sudjenje u kontinuitetu. Kakav je sudija najbolje je pokazalo evropsko prvenstvo. Loš period može svima da se desi. Primer je Čakir nakon drugog polufinala LŠ i na evropskom prvenstvu. Nemojte preterivati.

   Избриши
  2. Nisam rekao da je Kasai los sudija,ali cesto mu se desavaju padovi u formi,razlog mozda treba traziti i u tome sto je veoma mlad "gurnut u vatru".Sto se tice Cakira kojeg smatram veoma dobrim sudijom,on vec godinu dana ne moze da se vrati u onu formu koju je imao prosle godine pre polufinala LS.

   Избриши