четвртак, 25. мај 2017.

DELEGIRANJE SUDIJA KROZ PRIZMU BROJEVA

- Prolećni deo takmičarske 2016/2017 sezone -

Takmičarska 2016/2017 sezona je završena. Ostalo je da se odigra finale nacionalnog kupa i zavesa na ovosezonska takmičenja u kojem su učestvovale ekipe iz Super lige Srbije će biti spuštena. Poznato je ko je novi šampion u fudbalu, dok će pobednik nacionalnog kupa biti poznat u subotu uveče.

Sudije su nažalost, u prolećnom delu takmičarske sezone bile u centru pažnje. Siguran sam da će se o suđenju još govoriti jer jer to, poput pustinjskog peska, nepresušna tema u našem fudbalu. U stručnoj javnosti mnogo polemike i čuđenja je izazivalo delegiranje sudija. Neka od tih delegiranja su izazivala čak i smeh koji se mešao sa nevericom. Na sva ta čuđenja i pitanja Sudijska komisija FSS se nije obazirala već je radilo svoj posao. Kako je to delegiranje izgledalo kada se pogleda celina?
U prolećnom delu takmičarske 2016/2017 sezone od sudija iz Elit grupe najviše je bio delegiran Milorad Mažić. On je bio 12 puta određivan za sudiju. Devet puta u okviru Super lige Srbije i tri puta u nacionalnom kupu računajući utakmice od ¼ finala. Odmah iza njega po broju delegiranja su Bojan Nikolić i Danilo Grujić, koji su 10 puta bili određivani kao sudije. Razlika je u tome što je Nikolić u okviru Super lige Srbije bio delegiran devet puta, a Grujić 8 puta, dok je Nikolić od ¼ finala nacionalnog kupa bio određen jednom, a Grujić u dva navrata. Interesantan podatak je da su isti broj utakmica u Super ligi Srbije imali Mažić i Nikolić, po devet delegiranja. Najmlađi sudija na listi Elit grupe Srđan Jovanović (1988.), je bio delegiran ukupno 8 puta.

S druge strane, kada pogledamo listu sudija Elit grupe najmanje puta su bili delegirani Vasić Aleksandar, Đokić Nenad i Srđan Obradović po sedam puta i to sve na utakmice Super lige Srbije. Trojica sudija su bili delegirani u kontinuitetu od po tri kola. To su Nikolić Bojan, od 34. do 37. kola, Danilo Grujić, od 25. do 28. kola i Srđan Obradović, od 29. do 32. kola. Najrazuđenije delegiranje su imali Vasić Aleksandar i Đokić Nenad. Treba reći da Igor Stojilović nije bio delegiran u prolećnom delu takmičarske 2016/2017 sezone zbog povrede.

Kada pogledamo delegiranje sudija sa liste Prve grupe situacija je sledeća: Najviše puta u prolećnom delu takmičarske 2016/2017 sezone je bio delegiran Zoran Široki, i to 8 puta, sve na utakmice Super lige Srbije. Iza njega su Lazar Lukić i Čolović Dragan sa sedam delegiranja. Razlika je samo u tome što je Čolović jednom bio delegiran na utakmice nacionalnog kupa od ¼ finala, dok Lukić nije bio delegiran za navedene utakmice već se radilo samo o utakmicama Super lige Srbije. Na najmanje utakmica, od sudija sa liste Prve grupe, su bili delegirani Petković Nemanja i Santrač Dejan, svega po tri puta. Dvojica sudija sa liste Prve grupe su bili delegirani u kontinuitetu od po tri kola. To su Široki Zoran, od 29. do 32. kola i Čolović Dragan, od 33. do 36. kola. Najmlađi sudija na listi Prve grupe Milan Ilić (1988.), je bio delegiran ukupno 5 puta.

Poseban deo prolećnog delegiranja jeste angažovanje sudija koji nisu bili na listama sudija za Super ligu Srbije. Radi se o sudijama koji se nalaze u Drugoj i Trećoj grupi. Tako je Petar Piper, koji se nalazi na listi sudija Druge grupe, tri puta bio delegiran na utakmice Super lige Srbije (od 28. kola do 36. kola), dok je Novica Anđelovski, kao sudija Druge grupe, jednom bio delegiran na utakmicu Super lige Srbije. Radilo se o utakmici poslednjeg, 37. kola. Naročito je interesantno da je u prolećnom delu na utakmici Super lige Srbije bio angažovan sudija koji se nalazi u Trećoj grupi. Radi se o Slaviši Radovanoviću koji je jednom bio delegiran na utakmicu Super lige Srbije. U pitanju je bio meč 35. kola.

3 коментара:

 1. Kada pogledamo delegiranje sudija u prolecnom delu sezone jasno se vidi da je radjeno s' brda s' dola,bez ikakve vizije i koncepcije i da nema trunke logike i zdravog razuma.Po nekakvoj logici najvise utakmica bi trebalo da imaju internacionalci i mlade perspektivne sudije ili neki stariji sudija koji se posebno istice kvalitetnim sudjenjem,medjutim ovde imamo totalni haos i konfuziju gde su internacionalci i mlade sudije sudili po 5-6 utakmica (Vasic,Djokic,Petkovic,Ilic) a sudije pred krajem karijere dobijali su po 8,9,10 utakmica (Vujovic,Glodjovic) kao i sudije koje nikako ne bi smele da se bave ovim poslom zbog pokazanih losih namera na utakmicama (Obradovic,Nikolic,Piper).U jednu ravan je stavljen nas najperspektivniji sudija Jovanovic i sudije koje nemaju nikakvu perspektivu(ne kazem da su lose sudije) Siroki,Colovic,Grujic,Vujovic,Glodjovic,sto samo potvrdjuje moje tvrdnje da sudijska komisija nema ama bas nikakav koncept i plan za buducnost,bojim se da se i Jovanovicu sprema sudbina Milana Ilica jer Srdjan ocigledno nije spreman na mutne radnje koje sprovodi Dusan Mrakic.Po meni u protekloj sezoni solidno sudjenje uz Mazica i Jovanovica pokazali su i Glodjovic,Grujic,Brdar,Ilic,Djokic,Siroki pa i Vujovic o kojem nisam imao posebno dobro misljenje ali ruku na srce solidno je odradio ovu sezonu i veciti derbi (ne racunajuci "gresku" onog iz Jagodine).Nije tu bilo nekog veoma loseg sudjenja mahom su to bile greske koje se desavaju svuda u svetu,osim "gresaka" Nikolica,Obradovica i Pipera ciji ucinak zaista ne bih komentarisao,jer mi je ispod casti.
  Sve u svemu neku bolju buducnost ne vidim,bar dok je gazda u sudijskoj komisiji Dusan Mrakic,jednostavno prolaz i podrsku imaju oni koji mesetare i sude po direktivi a svi ostali ma koliko bili posteni i kvalitetni gurnuti su u stranu i marginalizovani.Posebno je tuzna slika sa internacionalcima sto cemo videti kada krenu kvalifikacije za evropska takmicenja gde ce svi osim Mazica odsuditi po jednu utakmicu i Andori,Luksemburgu,na Malti,Gibraltaru,Farskim ostrvima...i tu im je kraj,mozda Jovanovic prodje jos jedno kolo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kada ste naveli imena sudija za koje kažete da su prikazali solidno suđenje, mišljanja sam da na tu listu treba staviti i Roberta Kiše Čepegija. Ovog sudiju nekako svi zaboravljaju, a radi se o sudiji koji iz sezone u sezonu prikazuje konstantno dobro suđenje. Koliko me pamćenje služi nismo imali priliku da vidimo greške tog sudije, ili da čujemo žalbu klubova na njegovo suđenje. Kada pazl od rečenog sklopimo mišljenja sam da se rado o veoma respektabilnom sudiji kojeg klubovi poštuju.

   Избриши
  2. U pravu ste Cepegi konstantno dobro sudi i prosto je neprimetan kako za vreme tako i posle utakmice,a povrh svega je sjajan momak.Mislim da je i Lazar Lukic takodje solidno odradio sezonu.

   Избриши