уторак, 02. мај 2017.

DEVET SITUACIJA SA STADIONA SANTIAGO BERNABEU

- Prvi meč polufinala, Liga Šampiona -

Real (Madrid) – Atletiko (Madrid) 3:0 (1:0)

Sudija: Martin Etkinson (Engleska)

Real je večeras u svim elementima igre bio bolji od Atletika i samim tim je zasluženo pobedio. Koji god segment igre da pogledamo videćemo da su izabranici Zinedina Zidana bili polji od rivala. Atletiko je delovao anemično i bezopsano. Ona oštrina u igri i želji za pobedom, koja je toliko bila izražajna kod izabranika Diega Simeonea, kao da je negde iščilila ne samo na ovoj utakmici. Stiče se utisak kao da je došlo vreme da se Diego i Atletiko trebaju razići, svako na svoju stranu. Spornih i sumnjivih sudijskih odluka na meču nisam zabeležio, ali sam izdvojio devet situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Primer pravilne primene od strane AR1 principa „sačekaj i vidi“. Igrač u belom dresu (označen krugom) nalazi se u ofsajd položaju. Lopta jeste upućena u pravcu gde se nalazi taj igrač, ali on ne ispoljava nameru da se aktivno uključi u igru, nije igrao loptom, ne ide ka lopti i svojim pokretima i kretanjem ne ometa protivničkog igrtača u intervenisanju. Veoma dobra procena od strane pomoćnog sudije.
Situacija 2. – Primer pravilne procene namernog igranja lopte rukom. Jasno je da kontakt lopte i ruke postoji, ali je takođe jasno da u tom kontaktu nema namere od strane igrača u tamnom dresu. Ruka igrača u tamnom dresu se nalazi u prirodnom položaju.
Situacija 3. – Primer pravilne procene intrevencije vratara. Vratar inetrevniše ispravno. Prilikom intervenisanja vratar ide ka lopti i loptom igra na dozvoljen način. Nema osnova da se intervencija vratara okarakteriše kao kažnjiva radnja prema protivničkom igraču.
Situacija  4. – Primer pravilnog sankcionisanja prekršaja kako po pitanju tehničke kazne, tako i po pitanju disciplinske mere. Ponašanje igrača u tamnom dresu ima sve elemente kažnjive radnje iz Pravila 12 – povlačenje protivnika. Takvo ponašanje se po svojoj prirodi smatra kao nesportsko a igrač zbog takvog ponašanja treba da bude disciplinski opomenut.
Situacija 5. – Primer kada izostane disciplinska mera. Ponašanje igrača u belom dresu, pored kažnjivosti (korišćenje ruke na nepsorpisan način) ima sve elemente nesportkog ponašanja zbog čega igrač treba da bude disciplinski opomenut. Ovakvo ponašanje igrača u belom dresu nema elemente nasilnog ponašanja, ali ima elemente nesportskog.
Situacija 6. – Primer prekršaja bez disciplinske mere. Start igrača u tamnom dresu osim što je kažnjiv po svjoj prirodi (prekršaj nogom iz Pravila 12) nema elemente zbog koji bi igrač trebao da bude disciplinski sankcionisan. Start igrača u tamnom dresu nema u sebi elemente bezobzirnosti ili nesportskog ponašanja.
Situacija 7. – Primer pravilnog sankcionisa prekršaja - gaženje protivnika, i po pitanju tehničke kazne i po pitanju disciplinske mere. Start igrača u belom dresu osim što je kažnjiv po svojoj prirodi Pravilo 12 - prekršaj nogom), u sebi ima i elemente bezobzirnosti (igrač u belom dresu je startom prilikom napada se ponašao tako da je zanemario opasnost, odnosno posledicu po protivničkog igrača). Ovakva ponašanje sudije moraju disciplinski da sankcionišu.
Situacija 8. - Primer prekršaja bez disciplinske mere. Start igrača u belom dresu osim što je kažnjiv po svjoj prirodi (prekršaj nogom iz Pravila 12) nema elemente zbog koji bi igrač trebao da bude disciplinski sankcionisan. Start igrača u belom dresu nema u sebi elemente bezobzirnosti ili nesportskog ponašanja.
Situacija 9. – Primer pravilnog sankcionisanja prekršaja kojim je sprečen obećavajući napad. Igrač u tamnom dresu je intervencijom prema protivničkom igraču, korišćenjem ruke sprečio protivničkog igrača i njegov tim  da razviju napad koji je po svojim elementima bio obećavajući. Sprečavanje obećavajućeg napada prekršajem treba disciplinski sankcionisati.

Нема коментара:

Постави коментар