четвртак, 25. мај 2017.

DVANAEST SITUACIJA IZ STOKHOLMA

- Finale Liga Evropa za sezonu 2016/2017 -

Ajaks – Mančester Junajted 0:2 (0:1)

Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Mnačester Junajted je slavio u ovosezonskom finalu Liga Evropa. Zaslužemo. Iskustvo je pobedilo mladost. Igrači Ajaksa, osim većeg poseda lopte, tokom meča nisu uspeli ozbiljnije da ugroze vrata tima sa Old Traforda. Ne da nisu uspeli ozbiljnije da ugroze protivnička vrata, nego nisu imali neku priliku za koju bi se moglo reći da je izgleda za pogodak. Izabranici Žoze Murinja su tako na druga vrata ušli u Ligu Šampiona za naredni takmičarski ciklus. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam dvanaest situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Primer procene prekršaja telom. Igrač u plavom dresu na nesportski način koristi telo u sprečavanju protivnika u daljem napredovanju. Za takvu vrstu prekršaja primerna je tehnička kazna slobodan udarac. Okolnosti pod kojima se prekršaj dogodio nisu zahtevale izricanje disciplinske mere.
Situacija 2. – Primer procene i sankcionisanja prekršaja koji je nastao usled gaženja protivnika. Igrač u plavom dresu nesmotreno reaguje i takvim reagovanjem zanemraju potencijalnu opasnost po protivničkog igrača. Za takvu vrstu prekršaja uz navedenu opasnost pored tehničke kazne direktan slobodan udarac, primerena je i disciplinska mera – opomena.
Situacija 3. – Primer procene prekršaja koji je usmeren ka protivniku. Igrač u plavom dresu nesportski startuje na protivničko gigrača. Igrač u plavom dresu nema nameru da igra loptom, već mu je cilj sprečavanje protvinika u daljem napredovanju. Imajući u vidu navedeno u konkretnom slučaju primerena je tehnička kazna direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 4. – Igrač u crveno-belom dresu ispravno startuje. U kontaktu sa protivničkim igračem igrač u crveno-belom dresu ne čini prekršaj iz Pravila 12. Radi se o fudbalski dozvoljenom kontaktu. Primereno je da se igra ne prekida.
Situacija 5. – Igrač u plavom dresu igra loptom i uspeva da prevari protivnika. Igrač u crveno-belom dresu nesportki startuje i čini prekršaj. Start igrača u crveno-belom dresu je usmeren ka protivničkom igraču a ne ka loptu. Namera je da se nesportkim potezom, prekršajem protivnički igrač spreči u daljem napredovanju. Pirmerena je tehnička kazna direktan slobodan udraca uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 6. – Primer procene prekršaja koji je nastupio držanjem, povlačenjem protivnika. Igrač u plavom dresu uspeva da prevari protivničko gigrača i da sebi obezbedi dalje napredovanje. Igrač u crveno-belom dresu nesportski reaguje i čini prekršaj tako što rukama drži, vuče protivničkog igrača. U datoj situaciji primerena je tehnička kazna direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 7. – Igrač u crveno-belom dresu igra loptom. Lopta pogađa u ruku igrača u plavom dresu. Ruka koju je lopta pogodila se nalazi u prirodnom položaju i postavljena je uz telo. Znači, igrač u plavom dresu položajem ruke nije telo učinio širim nego što ono jeste, niti je skrivenom nekom radnjom ruke sprečio putanju lopte. Mišljenja sam da ovde nije trebalo prekidati igru.
Situacija 8. – Primer sprovođenja procedure izvođenja slobodnog udarca. Igra je prikunuta kada je vreme na semaforu stajalo 69:55, a nastavljena je kada je na semaforu stajalo 71:57. Znači dva minuta se izgubilo na proceduru izvođenja slobodnog udarca! To je nedopustivo mnogo izgubljenog vremena. Sudija ovakve situacije treba brže i odlučnije da reši. Od sudije se traži da on bude taj koji će upravljati izvođenjem slobodnog udarca, a ne da slobodan udarac upravlja sudijom.
Situacija 9. – Primer dozvoljene igre telom. Igrač u crveno-belom dresu ispravno startuje u duelu sa protivničkim igračem. Radi se o dozvoljenoj igri telom gde igrač u crveno-belom dresu ne čini prekršaj iz Pravila 12. Primerena odluka je igru ne prekidati.
Situacija  10. – Primeri bezobzirnih prekršaja. U ovoj situaciji su postavljene dve situacije sa utakmice (47. i 78. minut) koje su po prirodi iste. Radi se o startovima koji se mogu okarakterisati kao bezobzirni. Za ovakve prekršaje pored dosuđene tehničke kazne, primerena je i disciplinska mera – opomena. Što se tiče prve situacije sudija nije igraču u crveno belom dresu izrekao disciplinsku meru – opomena, dok je u drugom slučaju igraču u plavom dresu navedenu disciplinsku meru izrekao.
Situacija 11. – Igrač u plavom dresu je bio u punom trku i našao se u izglednoj prilici za postizanje pogotka. Igrač u plavom dresu je imao punu kontrolu nad loptom. Igrač u crveno-belom dresu interveniše nakon čega igrač u plavom dresu pada. Igrač u crveno-belom dresu nije uklizao, pa da je po tom osnovu došlo do kontakta sa protivničkim igračem, već je pad igrača u plavom dresu nastupio iz drugog razloga. Igrač u crveno-belom dresu je koristio ruku tj. rukom je odgurnuo protivničkog igrača. Mišljenja sam da je igrač u crveno-belom dresu načinio prekršaj rukom iz Pravila 12 – guranje protivnika, što u okolnostima u kojima se prekršaj dogodio zahteva i izricanje disciplinske mere – isključenje. Što se tiče mesta prekršaja mišljenja sam da je kažnjiva radnja završena kada je igrač u plavom dresu nogom bio na liniji kaznenog prostora, znači u kaznenom prostoru.

Нема коментара:

Постави коментар