субота, 13. мај 2017.

DVE SPORNE SITUACIJE NA RUJEVICI

Rijeka i Hajduk su odigrali novi jadranski derbi. Ovog puta riječani su bili bolji i sasvim zasluženo su slavili rezultatom 2:0. Hajduk bezopasan, na momente i bezidejan. Tokom trajanja meča stekao se utisak da pitanje pobednika nijednog trenutka nije bilo dovedeno u pitanje. Sa meča sam izdvojio dve situacije koje se mogu okarakterisati kao sporne. Jedna se tiče procene prekršaja unutar kaznenog prostora, dok se druga tiče procene ofsajda. Drugu situaciju sam izdvojio zbog toga što je iz te akcije postignut pogodak.

Situacija 1. – Igrač u belom dresu uspeva da telom prevari protivničkog igrača i otvori sebi put. Igrač u crveno-plavom dresu širenjem ruke sprečava protivnika u daljem napredovanju. U osnovi imamo nesportsko ponašanje igrač u crveno-plavom dresu koje je usmereno ka sprečavanju protivnika u daljem napredovanju u situaciji koja se može oceniti kao obećavajuća. Namera igrača u crveno-plavom dresu nije bila lopta, već protivnički igrač. Za takvo ponašanje u datoj situaciji primerena je tehnička mera kazneni udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Frejmovan detalj 1.
Frejmovan detalj 2.
Situacija 2. – Procena ofsajda dva puta u jednoj situaciji. Prva procena. Situacija je izuzetno teška za procenu. Stiče se utisak da igrač u belom dresu, kome je bila upućena lopta, nije bio najbliži protivničkim vratima, odnosno nalazio se u liniji sa pretposlednjim igračem odbrane (ruka svih igrača uključujući i vratare se ne računa prilikom procene ofsajda). Druga procena. Igrač nije u ofsajd položaju ako je dalji od protivničke poprečne linije od lopte. To imamo u konkretnoj situaciji što znači da ofsajda nema pa samim tim je odlika AR1 da ne signalizira ofsajd ispravna.

Нема коментара:

Постави коментар