уторак, 23. мај 2017.

MILORADU MAŽIĆU POVERITI FINALE NACIONALNOG KUPA

Finale nacionalnog kupa je na pragu. Istina da je to takmičanje izgubilo na značaju, ali ono postoji u kalendaru FSS pa ga treba ispoštovati. Ovoga puta u finalu se sastaju dva ljuti rivala, Partizan i Crvena Zvezda. Ako imamo u vidu kako se prvenstvo završilo nije teško zaključiti da nas čeka jedna veoma vruća utakmica puna naboja, besa, osvete, ali i želje da se ona druga strana fudbalski posrami i ponizi. Opasne su to želje. Dok crno-beli finalni meč dočekuju u euforičnom stanju zbog osvajanja šampionske titule, dotle crveno-beli u  meč ulaze sa saznanjem da su šampionasku trku izgubili u foto finišu. Da li je ta titula izgubljena na ovaj ili onaj način, sada je sasvim nebitno jer je prvenstvo završeno.

Neće ovo biti običan večiti derbi to je svima jasno. Biće ovo utakmica nad kojom će lebdeti pretnja, koja će u sebi nostiti mnogo više nefudbalskog, nego fudbalskog. Retorika koja ovih dana pršti na relaciji Humaska - Ljutica Bogdan davno je izašla iz okvira sporta i fudbala. Cinizmom, ironijom, naš narod bi rekao “sitnim i krupnim podjebavanjem” svakodnevno su puna usta čelnih ljudi ova dva kluba. Neminovno takvo ponašanje se prenelo i na navijače,gde je netrpeljivost prema onoj drugoj strain dostigla vrhunac,  zbog čega predstojeći sudar nekada ljutih rivala, poslednjih godina sve više fudbalskih neprijatelja, spada u kategoriju izuzetno rizičnih utakmica. Mala je verovatnoća da će se tenzije do subote smiriti, iskreno voleo bih da se to dogodi ali čisto sumnjam, pa zbog toga predstojeće finale poziva na krajnji oprez zbog neželjenih situacija i incidenata kojima je naše društvo i fudbal sklono poslednih decenija.

Ako je ranijih godina određivanje sudije za finalni meč bilo više formalne prirode sa željom da se nekom sudiji da prilika da sudi finale nacionalnog kupa, ove godine to neće biti tako. Ove godine će, ako stvari do subote ostanu ovakve kakve jesu, određivanje sudije zahtevati krajnju ozbiljnost, zahtevati krajnji oprez. Mesta za eksperimentisanje ,kao što je bilo u prvenstvu, ovoga puta nema. Preveliki je rizik za eksperimentisanje. Predstojeći finalni meč nije više samo fudbal, taj meč je postao nešto što je mnogo veće od fudbala zato što je opterećen nefudbalskim stvarima. Da su prilike drugačije siguran sam da bi bilo među sudijama kandidata za novi sudar Partizana i Crvene Zvezde, ovako mislim da su stvari prilično jasne.

Jedini sudija koji može da stane u subotnje grotlo u Humskoj je Milorad Mažić. Mislim da ne treba trošiti reči zašto tako mislim jer sam o tome već nekoliko puta govorio. Mi ne moramo da volimo Mažića, ali moramo da mu priznamo da je on trenutno jedini sudija koji može da bez problema pogleda oba tima u lice. Autoritet tog sudije je i dalje neprikosnoven u našem fudbalu. Taj autoritet je potreban za subotnji meč! Ako imamo sudiju koji ima načina da stane na put teškom subotnjem iskušenju zašto to ne iskoristiti. No, to važi samo pod uslovom da nas stvarno interesuje fudbal. Ako nas ne interesuje fudbal, onda možemo i drugačije. To smo već imali priliku da vidimo.

2 коментара:

  1. Sve sto ste napisali je potpuno tacno,od toga da su ova dva kluba krvni neprijatelji,da se gledaju samo preko nisana,da subotnje finale nosi preveliki rizik,da ce biti svega i svacega,da je Zvezda krajnje revoltirana ali i da je Mazic jedini sudija koji moze da iznese taj mec.Kao sto rekoste ako vrh FSS hoce da pobedi fudbal finale ce suditi Mazica a ako hoce da prave lakrdiju kao u pretposlednjem derbiju sudice neki od "strucnjaka" za "teske meceve" Nikolic,Piper,Obradovic...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo je izrazito spornih odluka i na poslednjem derbiju. Neke od tih odluka se čak i ne mogu nazvati spornim, jer pre predstavljaju eklantan primer nekog ponašanja. Bile su to sudijske odluke koje su uticale na tok meča. Kada odluka sudije utiče na tok meča velika je verovatnoća da će odluka da utiče i na konačan ishod. Ne mora da znači, ali je verovatnoća veoma, veoma velika.

      Избриши