недеља, 14. мај 2017.

NERAZUMLJIVE ODLUKE SUDIJE NA KARAĐORĐU

Na meču Vojvodina –Radnički (N) zabeležio sam jednu situaciju koja je veoma interesantna. Radi se o disciplinskom sankcionisanju domaćeg igrača prvo opomenom, a zatim i isključenjem. Bila je još jedna interesantna situacija a to je poništen pogodak timu u crveno-belim dresovima. Međutim, snimak te situacije nije jasan, pogotovu u delu gde je bilo kontakta igrača u crveno-belom i plavom dresu, pa zbog toga nije uputno na osnovu takvog snimka izonisti određena zapažanja u vezi sudijske odluke.

Kada je u pitanju situacija oko disciplinskog sankcionisanja igrača u crveno-belim dresu zapažanja su sledeća. Igrač u crveno-belom dresu startuje na loptu, znači cilj igrača je lopta. U tom startovanju igrač igra loptom, izbija loptu na fudbalski dozvoljen način. U ponašanju igrača u crveno-belom dresu prilikom startovanja ne nalazim elemente kažnjive radnje. Zbog toga sam mišljanja da prekršaja pre nije bilo, nego što ga je bilo.
Sudija se odlučio da takav strat ipak tehnički kazni direktnim slobodnim udarcem. Sudija je procenio da je prekršaj postojao. Međutim, postavlja se pitanje zbog čega je sudija igraču u crveno-belom dresu izrekao disciplinsku meru – opomena. Da li je start igrača bio bezobziran? Da li je startom sprečen obećavajući napad tima u plavim dresovima? Da li je prilikom startovanja igrač u crveno-belom dresu demonstrirao nesportsko ponašanje? Da li je igrač u crveno-belom dresu u kontinutitetu napravio više prekršaja zbog čega je sudija odlučio da ga opomene? To su sve pitanja na kojih odgovora nema. Da odgovora ima to bi videli ili u samom startu, ili u govoru tela sudije prilikom izricanja disciplinske mere. Zbog toga sam mišljenja da je odluka sudije da igrača u crveno-belom dresu disciplinski sankcioniše bila ishitrena lišena, realnog uporišta u dešavanju na terenu.

To nije kraj kod ove situacije. Odmah nakon što je izrekao disciplinsku meru – opomen, sudija je istom igraču izrekao i disciplinsku meru – isključenje. Po onome kako se sudija ponašao u pitanju je direktna disciplinska mera. Pretpostavljam da je igrač u crveno-belom dresu nešto rekao, što izlazi iz okvira Pravila igre, te da je zbog toga usledilo isključenje. Znači, sudija je zauzeo kriterijum da takva ponašanja sancioniše. Ako je sudija odlučio da ima takav kriterijum onda je morao da bude dosledan u sprovođenju zacrtanog kriterijuma. Naime, nakon isključenja igrači u crveno-belim dresovima su se prema sudiji odnosili nesportski mnogo drastičnije nego što je to uradio isključeni igrač, ali niko više posle toga nije bio isključen. Zapravo, u ovoj situaciji samo imali primer nemanja kriterijuma.

Na kraju ako pogledamo govor tela sudije prilikom izircanja disciplinske mere – isključenje videćemo da je on krajnje neprimeren. Ovakvo ponašanje je pre karakteristično za neke nižerazredne utakmice, a ne za elitno fudbalsko takmičenje. Zaletanje ka igračima nije u skladu sa zahtevima savremenog suđenja, i ne samo to, već takvo ponašanje predstavlja potencijalnu opasnost po sudiju da kod igrača izazove negativnu reakciju. Do sada sam nekoliko puta napomenuo da sudija nije policijac, nije skriveni radar na terenu već regulkator strasti među igračima na terenu.

7 коментара:

 1. Ipak je Mirko Poledica bio u pravu kada se glasno zapitao zašto je kladioničarska kvota na Radnički bila toliko niska!

  ОдговориИзбриши
 2. Imam utisak da sudijska komisija sa delegiranjem Pipera i Obradovica i njihovim stavljanjem na listu super lige namerno urusava ionako vec previse urusen ugled sudija u Srbiji!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kao prvo pohvala uredniku bloga da stavi situaciju sa utakmice koja nije bila u direktnom prenosu. Ovo uopste necu komentarisati, jer ovaj covek ne zasluzuje da se komentarise. Bruka i sramota sta je radio na utakmici.

   Избриши
 3. Odgovor na sva Vasa pitanja iy teksta je naslov u martu mesecu: "Piper Petar skinut sa liste Super lige". Koliko je utakmica sudio na Super ligi od tada? 0 ili 3?
  Vidljivo je da ste prestali da analizirate domacu ligu. Da li ste shvatili da je gubljenje vremena ili ste upozoreni da ne komentarisete, Vi znate. Ocigledno je da hrabrosti nedostaje u celoj Srbiji, pa je potpuno bespredmetno svaljivati krivicu na sudije i imenovati ih. Zasto bi sudije branile kvalitet, kad je sve ostalo u drzavi takvo kakvo je. Onaj ko ih delegira, propisuje kako ce se ponasati. Ako skinete sudiju posle niza vezanih skandaloynih odluka, a zatim ga ponovo delegirate i on ponovo skandalozno sudi. Poruka svim sudijama, publici i fudbalskim radnicima je jasna. Nazalost, klubovi i kompletno drustvo su saucesnici u ovom procesu.
  Samo jedan primer:
  OFK Backa pise saopstenje za odstranjenje Bojana Nikolica iz srpskog fudbala (koristi reci lopov i slicno), a zatim Bojan Nikolic sudi odlucujucu utakmicu dva kluba za opstanak RAD - OFK Backa, rezultat 0:1. Da li je OFK Backa komentarisala delegiranje pre utakmice. A hteli su da napuste ligu ...
  I glupome dosta, a kamoli pametnome.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Šta bi ja sada Vama mogao da kažem? Što se tiče situacija sa utakmica domaćeg prvenstva, s moje strane je jasno tamo gde ima fudbala tamo će biti i analiziranih situacija. Što se tiče Vaše opaske, pitanja „...ili ste upozoreni da ne komentarišete, Vi znate“, mogu Vam reći sledeće: U okolini Grocke postoji jedna izreka koja po leksici nije baš primerena za javno publikovanje, ali na osnovu koje možete doći do odgovora na vaše pitanje-opasku. U oklini Grocke narod kaže „Plašiš babu debelim k.....“.

   Избриши
 4. Srdjan Obradovic ponovo na sceni i to na utakmici koja direktno odlucuje o opstanku!?!?Rad-Metalac!Pljuvanje u lice svakom normalnom i postenom coveku od strane Dusana Mrakica!

  ОдговориИзбриши
 5. Ја бих Срђану Обрадовићу дао да суди бар три утакмице у овом колу. Осим ове на Бањици ја бих га делегирао и на утакмице у Нишу и Ивањици. Финале Купа Србије по полувреме Обрадовићу и Вујовићу, а продужетке Пиперу.

  ОдговориИзбриши