четвртак, 04. мај 2017.

OSAM SITUACIJA IZ MONAKA

- Liga šampiona, prvi meč polufinala -

Monako – Juventus 0:2 (0:1)

Sudija: Antonio Metju Lahoz (Španija)

Juventus je, bez obzira koliko fudbal može biti nepredvidiva igra, rezervisao kartu za veliko finale u Kardifu. Razlika između Monaka i Juventusa je bila više nego očigledna. Izabranici Masimilijana Alegria zasluženo su pobedili i obezbedili miran revaš za sedam dana u Torinu. Monako je delovao kao tim koj je mnogo hteo, mnogo započeo. Možda je polufinale krajnji domet ove ekipe u ovakvom odnosu snaga. Na utakmici nasam zabeležio sporne i sumnjive situacije, ali sam izdvojio osam situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u plavom dresu se našao u izglednoj prilici za postizanje pogodak. U trenutku kada je navedenomigraču bila upućena najbliži protivničkim vratima je bio odbranbeni igrač u crveno-belom dresu, što znači da s enije radilo o ofsajdu. Situacija nije bila laka za procenu. Dobra odluka AR1 da ne signalizira ofsajd.
Situacija 2. – Veoma teška situacija za procenu ofsajda. AR2 nije signalizirao ofsajd od trane igrača u crveno-belom dresu. U ovakvim situacijama, kada je izuzetno tešk oproceniti da li se radi o ofsajdu ili ne, pomoćnom sudije se ne može zameriti na odluci, bilo kakva da je odluka.
Situacija 3. – Primer zakasnelog strata. Igrač u plavom dresu startuje na način koji zanemaruje potencijalnu opsanost po protivnika. S druge strane start igrača u plavom dresu je usmeren ka protivničkom igraču a ne ka lopti. Pored dosuđivanja prekršaja primerno je i opomenuti igrača zbog učinjenog starta.
Situacija 4. – Primer bezobzirnog starta. Igrač u crveno-belom dresu startuje na bezobziran način. Cilj starta je protivnički igrač, a ne lopta. Pored dosuđivanja prekršaja, primereno je igraču izreći i disciplinsku meru – opomena.
Situacija 5. – Primer procene namernog igranja lopte rukom. Igrač u plavom dresu pokretom ramena ka lopti igra loptom. Znači, imamo kontakt lopte i ramena što se ne može smatrati kao prekršaj iz Pravila 12 – namerno igranje lopte rukom. Igru treba pustiti.
Situacija 6. – Primer kontakta bez prekršaja. Ponašanje igrač u plavom dresu ne izlazi iz okvira dozvoljenog. Ovde imamo primer fudbalski dozvoljenog igranja telom gde igrač u plavom dresu telom ne čini kažnjivu radnju u smislu da sprečava protivnika u daljem napredovanju. Jednostavnoi rečeno igrač u crveno-belom dresu se odbio od protivničkog igrača. Igru treba pustiti.
Situacija 7. – Primer disciplinskog sankcionisanja nesportskog ponašanja. Ponašanje igrača u plavom dresu ima sve elemente nesportskog ponašanja zbog čega ovakva vrsta prekršaja treba da bude, pored dosuđivanja prekršaja i disciplinski sankcionisana  merom opomena.
Situacija 8. – Primer disciplinskog sankcionisanja nepropisanog korišćenja lakta u duel igri. Igrač u plavom dresu koristi lakat u duel igri na nedozovljen način zanemarujući potencijalnu opasnost koju takva igra može da ima po protivnika. Zbog toga se ovakva vrsta kontakta pored dosuđivanja prekršaja treba i disciplinski sankcionisati.

2 коментара:

  1. Po meni velika greska sudije Lahoza u 69 minutu kada je posle namernog udaranja igraca Juventusa Kjelinija laktom u lice igraca Monaka Falkaa pokazao Kjeliniju samo zuti karton,a po svemu vidjenom morao je biti crveni karton.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ponašanje Kelinija nema, po meni, elemente nasilnog ponašanja.

      Избриши