среда, 10. мај 2017.

SEDAM SITUACIJA IZ TORINA

- Liga Šampiona, revanš meč polufinala -

Juventus – Monako 2:1 (1:0)

Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija)

Juventus je prema očekivanju uspeo da izbori plasman u veliko finale. Zasluženo. Tokom dvomeča sa Monakom bilo je više nego jasno da su izabranici Masimiliana Alegria tim koji je bolji. Ako ništa drugo ono konačan rezultat dvomeča (4:1) je dovoljno dobar reprezent iznete tvrdnje. Monako je došao do polufinala i to je u ovim okolnosima možda krajnji domet ovog tima kada je u pitanju ovogodišnje takmičenje u Ligi Šampiona. Što se tiče sudijskih odluka sa meča u Torinu izdvojio sam sedam situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Primer procene ofsajda. U trenutku kada je igrač u tamnom dresu uputio udarac ka vratima, gde je lopta na svom putu pogodila jednog od igrača u crno-belom dresu (nije se radilo onamernoj odbrani) i odbila se do igrača u tamnom dresu (označen krugom), jasno je da se potonje navedeni igrač nalazio u ofsajdu, odnosno da je bio najbliži protivničkim vratima. Ispravna odluka AR2 što je signalizirao ofsajd.
Situacija 2. – Primer bezobzirnog starta. Igrač u tamnom dresu korakom čini prekršaj gaženjem na protivnikovu nogu (predeo članka). Pošto je takvim ponašanjem, bezobzirnim startom, igrač u tamnom dresu zanemario potincijalnu opasnost po protivnika, igrač treba da bude disciplinski sankcionisan merom – opomena.
Situacija 3. – Primer procene ofsajda. Teška situacija za procenu. U trenutku kada je od strane igrača u tamnim dresovima bila upućena lopta u kazneni prostor protivničkog tima najbliži protivničkim vratima je bio igrač u tamnom dresu (označen strelicom) koji je na kraju i igrao loptom. Ovakve situacije, koje su u osnovi dinamičke sa mnogo kretanja mnogo igrača, zahtevaju od pomoćnog sudije veliku koncentraciju prilikom procene ofsajda. Dobra odluka AR2 da signalizira ofsajd.
Situacija 4. – Primer procene ofsajda. U trenutku kada je igraču u srno-belom dresu bila upućena lopta (označen krugom) isti igrač je bio najbliži protivničkim vratima. S obzirom na brzinu odbijanja akcije procena ove situacije nije bila laka. Odluku AR1 da signalizira ofsajd smatram ispravnom.
Situacija 5. – Primer ozbiljnog prekršaja. Igrač u tamnom dresu nakon što je izgubio duel sa protivničkim igračem ne pokazuje kontrolu ponašanja kretanju. Kao rezultat takvog ponašanja igrač čini ozbiljan prekršaj tako što gazi protivnika u predelu kolena u trenutku dok je ovaj na zemlji. Takvim činom igrač u tamnom dresu direktno ugrožava bezbednost protivničkog igrača. Zbog takvog, ozbiljnog prekršaja igrač treba da bude isključen iz igre.
Situacija 6. – Primer primene kriterijuma kod presuđivanja prekršaja. U ovom primeru su spojene dve situacije. Obe situacije se tiču nepropisnog korišćenja lakta u duelu sa protivnikom. U prvoj situaciji sudija nije ništa dosudio, dok je u drugoj dosudio prekršaj. Po prirodi imamo istu vrstu prekršaja. Ako po prirodi imamo istu vrstu prekršaja, onda je nemoguće jednu situaciju sankcionisati a drugu ne. Ako se to desi, kao što se ovde desilo, onda imamo neujednačen kriterijum u odnosu na delove terena za igru (prva situacije koja nije sankcionisana se desila unutar kaznenog prostora, dok se druga dogodila u središnjem delu terena za igru). U konkretnom slučaju; Ili nijedan kontakt nije prekršaj, ili su oba prekršaj.

4 коментара:

 1. Situacija 5-
  Ovo je primer nasilnog ponašanjanja, a ne ozbiljnog prekršaja.

  Prekršaj nije nastao prilikom borbe za loptu, tako da nema govora o ozbiljnom prekršaju (Serious foul play), već o nasilnom ponašanju (Violet conduct).

  Tačno je da je ugrožena bezbednost fauliranog igrača (što stoji u definiciji ozbiljnog prekršaja), ali nedostaje onaj elemenat borbe za loptu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nadam se da Vam nije zasmetao moj komentar.

   Избриши
  2. Nipošto. Slažem se sa Vama. Do istog zapažanja sam došao kada sam rano jutros, uz prvu kafu, razmišljao o postavljenim situacijama. Hteo sam tu situaciju da izmenim u komentaru, ali nisam stigao. Hvala još jednom na pomoći.

   Избриши