четвртак, 11. мај 2017.

SEDAM SITUACIJA SA STADIONA VISENTE KALDERON

- Liga Šampiona, revanš meč polufinala -

Atletiko (M) – Real (M) 2:1 (2:1)

Sudija: Cunejt Čakir (Turska)

Real je došao do novog finala Lige šampiona. Atletiko se dostojno oprostio od najelitnijeg klupsog takmičenja. Izabranici Diega Simeonea su već u  šesnaestom  minutu imali rezultat koji im je davao realnu nadu da mogu iznenaditi večitog rivala, ali se to nije dogodilo. Prvih trideset minuta meča je bilo uragansko. U tih pola sata smo videli sve ono što fudbal čini tako privlačnim sportom. Tih pola sata je bilo vraški teško za suđenje. Kada se crta nakon dva meča podvuče Real će se zasluženo naći u Kardifu. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam devet situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u tamnom dresu u želji da igra loptom podgiao je nogu na način tako da je ostvario nesportski kontakt sa protivnikom. Igrač u tamnom dresu je intervenisanjem visoko podignutom nogom, i kontaktom sa licem protivnika, zanemario potencijalnu opasnost po protivničkog igrača. Za ovakavo ponašanje primerena je disciplinska mera – opomena.
Situacija 2. – Igrač u crveno-belom dresu koristi ruku na način koji je nesportski. Korišćenjem (postavljanjem) ruke u predelu glave (vrata) igrač ne samo da sprečava protivnika u daljem napredovanju, već dovodi u potencijanu opasnot protivničkog igrača. Za ovakvo ponašanje igrač treba da bude opomenut.
Situacija 3. – Primer procene prekršaja. Igrač u tamnom dresu startuje ispravno. U njegovom ponašanju nema elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12 - prekršaj nogom. Protivnički igrač padom želi da jedan dozvoljeni fudbalski kontakt predstavi kao prekršaj. U ovakvim situacijama igru ne treba prekidati.
Situacija 4. – Igrač u tamnom dresu u želji da igra loptom čini prekršaj. Kažnjiva radnja se ogledala u povredi odredbe Pravila 12 – prekršaj nogom. Igrač u tamom dresu ispruženom nogom pravi prepreku protivničkom igraču u daljem napredovanju. U ovakvim situacijama dovoljna je tehnička kazna, disciplinska mera nije potrebana jer je igrač u tamnom dresu imao nameru da startuje na loptu.
Situacija 5. – Igrač u crveno-belom dresu startuje na nesportski način na protivnika. Start igrača je usmeren ka protivnku a ne ka lopti. Protivnički igrač je već prošao igrača koji startuje. Ovakav start igrača u crveno-belom dresu se može okaraterisati kao bezobziran zbog čega igrač treba da bude opomenut.
Situacija 6. – Igrač u crveno-belom dresu skače na protivnika na bezobziran način. Zbog takvog u osnovi nesporskog starta igrač treba da bude disciplinski sankcionisan merom opomena.
Situacija 7. – Igrač u crveno-belom dresu startuje na protivnika na nesportski način. Igrač startuje na bezobziran način zanemarujući potencijalnu opsanost koju za protivnika može da ima takva vrsta prekršaja. Igrač zbog takvog bezobzirnog starta treba da bude disciplinski sankcionisan merom opomena.
Situacija 8. – Teška situacija za procenu ofsajda jer se teško na snimku može utvrditi da li je igrač u tamnom dresu u trenutku kada je saigrač uputio loptu u njegovom pravcu bio najbliži protivničkim vratima. Ako pođemo od pretpostavke da je igrač u tamnom dresu bio najbliži protivničkim vratima onda odluku AR1 da signalizira ofsajd smatram ispravnom jer je igrač u tamnom dresu ispoljo jasan pokušaj da igra loptom koja je bila u njegovoj neposrednoj blizini. Kompltena akcija je imala uticaj na protivnički tim jer je postignut pogodak.
Situacija 9. – Igrač u crveno-belom dresu ispravno startuje. Igrač startuje na loptu i njome prvo igra. Cilj igrača u crveno-belom dresu je lopta a ne sprečavanje protivnika da igra loptom, ili sprečavanje protivnika u daljem napredovanju. U ovakvim situacijama igru ne treba prekidati jer je start igrača ispravan.

Нема коментара:

Постави коментар