петак, 12. мај 2017.

ŠEST SITUACIJA IZ LIONA

- Liga Evropa, revanš meč polufinala -

Olimpik Lion – Ajaks 3:1 (2:1)

Sudija: Šimon Marčiniak (Poljska)

Kakav meč u Lionu! Bio je ovo meč, kao i onaj prvi, gde se igralo spuštenog garda, gde se igralo za gol više. Olimpik je bio na pragu velike senzacije da nadoknadi ubedljiv poraz iz prvog meča, ali u tome nije uspe. Nedostatak sreća, ali i nespretnost napadača tog tima u samoj završnici su glavni krivci što je Olimpik ostao na korak od velikog uspeha. Treba reći da je Olimpik imao igrača više od 84. ninuta meča, ali im ni to nije bilo dovoljno. Kada se posle svega karte promešaju prolaz Ajaksa u finale je zaslužen. Kada su u pitanju sudijske odluke za ovu priliku sam izdvojio šest situacija koje mogu biti interesantne za analizu, mada ih je boglo biti i više.
Situacija 1. – Igrač u tamnom dresu čini prekršaj nogom nad protivničkim igračem. Imajući u vidu mesto prekršaja tehnička kazna – kazneni udarac je primerena mera. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere igraču u tamnom dresu zbog učinjenog prekršaja jer se ne radi o bezobzirnom startu, kao ni o sprečavanju obećavajućeg napada.
Frejmovan detalj 1.
Frejmovan detalj 2.
Situacija 2. – Primer dobre procene ofsajda. U trenutku kada je igrač u belom dresu uputio loptu ka saigraču, koji je postigao pogodak, potonje navedeni igrač nije bio najbliži protivničkim vratima tj. nije se nalazio u ofsajdu. Frejmovan detalj br. 2 pokazuje da su čak dva igrača u tamnim dresovima bili ispred igrača u belom dresu koji je postigao pogodak.
Situacija 3. – Igrač u tamnom dresu rukom zaustavlja protivničkog igrača. Ovakvim nesportskim ponašanjem igrač u tamnom dresu je onemogućio protivnika u daljem napredovanju, ali isto tako sprečava i razvijanje obećavajućeg napada protivničkog tima. Korišćenje ruke na ovakav način od strane igrača mora da bude disciplinski sankcionisano. U konkretnom slučaju igrač u tamnom dresuje treba da bude sankcionisan disciplinskom merom - opomena.
Situacija  4. – Igrač u belom dresu podizanjem noge i načinom kako interveniše (pravca kretanja noge i otvorenost stopala) zanemaruje potencijalnu opasnost po protivničkog igrača koja može nastati takvim načinom igranja. U osnovi se radi o bezobzirnom startu zbog čega igrač treba da bude disciplinski sankcionisan disciplinskom merom – opomena.
Situacija 5. – Primer procene ofsajda. Izuzetno teška situacija za procenu ofsajda imajući u vidu brzinu odvijanja akcije, kao i širinu prostoru gde se akcija odvijala. Na osnovu frejmovanog detalja mišljenja sam da je ofsajd postojao tj. da je u trenutku kada je igraču u belom dresu (označen strelicom) bila upućena lopta isti igrač je bio najbliži protivničkim vratima.
Situacija 6. – Igrač u tamnom dresu prekršajem zaustavlja protivničkog igrača. Start igrača u tamnom dresu je usmeren ka protivniku u želji da se spreči protivnikovo napredovanje. U isto vreme prekršajem je sprečen obećavajući napada protivničkog tima. Kada se oba elementa uzmu u obzir igrač u tamnom dresu treba zbog učinjenog starta da bude sankcionisan disciplinskom merom – opomena.

Нема коментара:

Постави коментар