понедељак, 22. мај 2017.

ŠEST SITUACIJA IZ LUČANA

Sa malim zakašnjenjem napravio sam osvrt na šest spornih situacija sa meča Mladost (L) – Napredak, koji je odigran u okviru 6. kola Play-offa SLS. Svih šest situacija se tiču procene prekršaja i okolnosti pod kojima se prekršaj dogodio. Ovaj meč je izazvao dosta bure u fudbalskoj javnosti, pogotovu kada je reč o timu iz Kruševca.

Situacija 1. – Igrač u crvenom dresu igra loptom. U kaznenom prsotoru vratar izleće i startuje u igrača u situaciji kada se igrač našao u obećavajućem napadu. Vratar je pokušao da igra loptom tj. postojala je mogućnost da uđe u duel za loptu. Primerna tehnička mera je kazneni udarac, uz izircanje disciplinske mere – opomena vrataru.
Situacija 2. – Igrači na ivici kaznenog prostora se bore za zauzimanje što boljeg položaja za izvođenje direktnog slobodnog duarca. Četiri igrča, po dva iz oba tima se nalaze u gomili. Igrač u plavom dresu pada. Stičem utisak da igrač u crvenom dresu ne čini kažnjivu radnju prema protivniku koji pada, već igrač u plavom dresu padom nastoji da prikaže da je nad njim načinjen prekršaj. Igrač u plavom dresu minimalan kontakt želi da prikaže kao prekršaj.
Situacija 3. – Lopta je ubačena u kazneni prostor. Loptom je igrao igrač u plavom dresu. Nakon igranja lopta se odbila od tog igrača. Nakon toga, kada je lopta već bila odmakla od tog igrača, igrač u plavom dresu pada. Mišljanja sam da igrač u crvenom dresu nije načinio prekršaj nad protivničkim igračem, već da je igrač u plavom dresu, kada je izgubio kontrolu nad loptom, imao nameru da minimalan kontakt prikaže kao prekršaj i da po tom osnovu izdejstvuje kod sudije korist za svoj tim.
Situacija 4. - Igrač u crvenom dresu igra loptom. U kaznenom rpsotoru vratar izleće i startuje u igrača u situaciji kada se igrač našao u obećavajućem napadu. Vratar je pokušao da igra loptom tj. postojala je mogućnost da uđe u duel za loptu. Primerna tehnička mera je kazneni udarac, uz izircanje disciplinske mere – opomena vrataru.
Situacija 5. – Igrač u plavom dresu igra loptu rukom. Ruka igrača se ne nalazi u prirodnom položaju tj. ruka je vidno odručena od tela. Takvim položajem ruke i igranjem lopte rukom igrač je onemogućio protivničkog igrača da igra loptom u poziciji koja je bila po njega obećavajuća. Primerena mera je tehnička kazna – kazneni udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 6. - Igrač u plavom dresu pada. Stičem utisak da igrač u crvenom dresu ne čini kažnjivu radnju prema protivniku, već igrač u plavom dresu padom nastoji da prikaže da je nad njim načinjen prekršaj. Igrač u plavom dresu minimalan kontakt, fudbalski dozvoljen želi da prikaže kao prekršaj.

1 коментар:

  1. Sve u skladu sa ciljevima onoga koji ga je delegirao. Svi koji imaju drugaciji kriterijum, odmarali su po 2, 3 kola.

    ОдговориИзбриши