петак, 11. август 2017.

PARTIZANU PONIŠTEN REGULARAN POGODAK ALI...

- Super liga Srbije, 4. kolo -

U 78. minutu na meč Partizan- Voždovac timu u crno-belim dresovima je poništen pogodak zbog ofsajda. Analizirajući spornu situaciju mišljenja sam da ofsajda nije bilo tj. u trenutku kada je igraču u crno-belom dresu za koga se sumanjlo da se nalazi u ofsajdu bila upućena lopta isti nije bio najbliži protivničkim vratima u trenutku upućivanja lopte, već je to bio jedan od igrača u belom dresu.

Ove situacije spadaju u domen teških situacija za procenu jer se sve dešava na jednom širokom prostoru (mislim na prostor odakle je lopta upućena pa preko prostora gde se ostali igrači koji su angažovani u akciji nalaze do prostora gde se nalazi igrač kome je lopta upućena). Pored toga situaciju dodatno otežava za pravilnu procenu i saznanje da se sve dešava u neposrednoj blizini zamišljene linije sa pretposlednjim igračem odbrane. Baš zbog te izuzetne složenosti situacije za procenu na učinjenu grešku pomoćnog sudije se ne sme gledati kao na veliki previd jer kod ovakivh i sličnih situacija greške su i moguće, i česte.
Kada se analiziraju ovakve situacije ne smeju se primenjivati dvojni aršini kao što je to bio slučaj u ovoj situaciji. Kod jednog sudije uvažavamo složenost situacije, pozivamo se na „kompjuterski“ ofsajd gde obrazlažemo zašto su ovakve situacije teške za proccenu i da su greške u proceni realne te stoga pomoćnom sudijiu ne zameramo zbog načinjenog previd, a kod drugog sudije veoma hladno kažemo „Kod vakvih situacija mi povučemo crtu i vidmo da li je bio ofsajd. Ovde vidimo grešku sudije“. Takav stav je pogrešan i krajnje ne edukativan.

Нема коментара:

Постави коментар