уторак, 31. октобар 2017.

DVE SITUACIJE IZ UŽICA

- Prava liga Srbije, 11. kolo -

Sloboda – Teleoptik 2:1 (0:0)

Sudija: Pavle Ilić (Kragujevac)

Na stadionu pod Beglukom je bilo baš burno. Sloboda je ostvarila pobedu, ali su gosti nakon meča pokazali vidno nezadovoljstvo deljenjem pravde sudije iz Kragujevca. Gosti sudiji zameraju što nije dosudio kazneni udarac u njihovu korist u 78. minutu kada je u kaznenom prostoru domaćeg tima navodno načinjen prekršaj nad njihovim igračem, ali i situaciju iz 88. minuta kada je sudija vrataru gostujućeg tima izrekao disciplinsku meru - isključenje zbog igranja lopte rukom van kaznenog prostora kada je po oceni sudije sprečena izgledna prilika za postizanje pogotka.

Situacija 1. – Da li je nad igračem u plavom dresu načinjen prekršaj, ili je u pitanju simuliranje prekršaja? Oslanjanje isključivo na centralnu kameru u ovakvim situacijama nije baš uputno jer te kamere u najvećem broju slučajeva ne nude jasan odgovor na postavljena pitanja. Jedno od takvih pitanja je dato na početku razmatranja ove situacije. Frontalni snimak koji nudi centralna kamera u konkretnom slučaju ne daje odgovor na pitanje da li je kontakt između igrača u crveno-crenom dresu i protivnika postojao, tj. da li je igrač u plavom dresu pao zbog prekršaja ili je imao nameru da iscenira prekršaj i da padom prevari sudiju. Ono što se može na osnovu snimka videti jeste da je sudija veoma blizu mesta događanja, kao i da ima otvoren vidik prema mestu dešavanja i to iz ugla koji je u datim okolnostima najoptimalniji (bočno gledanje).
Situacija 2. – Kod ove situacije centralna kamera nudi snimak za koji se može reći da je pouzdan za donošenje zaključka. Na osnovu snimka sporne situacije jasno se može utvrditi da se leva noga vratara nalazi unutar kaznenog prostora. Pošto su leva noga i leva ruka u istoj vertikali onda sledi da je igra vratara rukom bila u kaznenom prostoru. Polazeći od datih okolnosti mišljanja sam da nije bilo razloga da se vratar disciplinski sankcioniše.

Нема коментара:

Постави коментар