четвртак, 12. октобар 2017.

PONIŠTENE UTAKMICE ELITNOG RANGA NA NAŠIM PROSTORIMA ZBOG SUDIJSKE GREŠKE

- Iz arhiva -

Na fb stranici fudbalskisudija.blogspot.com jedan od pratilaca bloga je postavio pitanje: Da li je kod nas nekada poništena utakmica zbog sudijske greške? Pitanje je očigledno bilo podstaknuto odlukom FIFA da poništi meč Južnoafrička Republika – Senegal. Veoma interesantno pitanje. U traganju za odgovorom na postavljeno pitanje pojam „naš prostor“ ću podeliti u dva dela. Prvi, do raspada SFRJ. Drugi, nakon raspada te države.

Počeću od drugog dela. Od raspada SFRJ pa sve do danas, što uključuje sve državne oblike u koje je bila uključena Srbija, mislim da nije poništena nijedna fudbalska utakmica elitnog ranga zbog sudijske greške. Dokumentaciona građa za ovaj period nije baš sistematizovana, i teško je dostupna za javnost. Zbog toga sam napisao da -  mislim da nije. Što se tiče prvog dela tu je situacija drugačija. Listajući po dostupnoj arhivi SFSJ našao sam podatak da je u dva navrata poništena utakmica Prave savezne lige. Oba ta događaja datiraju iz daleke 1948. godine, ali sam isto tako zabeležio i jedan interesantan slučaj iz 1954.

Prva utakmica koja je poništena zbog sudijske greške je meč Crvane Zvezda – Lokomotiva (Zagreb). Glavni sudija meča je bio Miovski iz Skoplja. Razlog za poništavanje je bila odluka sudije da prizna pogodak Branka Stankovića kojim su crveno-beli došli do pobede 2:1. O čemu se zapravo radilo. Sudija Miovski je dosudio prekršaj u korist Crvene Zvezde u neposrednoj blizini kaznenog prostora gostujućeg tima. Rajko Mitić je umseto da uputi direktan udarac na vrata, kao što su svi očekivali, odlučio da proigra Stankovića. Postignut je pogodak i sve je naizgled delovalo normalno. Međutim, nekoliko dana nakon utakmice u novinama je osvanuo naslov „ Suspendovan sudija Miovski zbog netačnih odluka...“, a zatim je osvanula i ova vest „ Fudbalski odbor Fiskulturnog saveza Jugoslavije poništio je utakmicu Crvena Zvezda – Lokomotiva na osnovu izveštaja delegata FISAJ-a i Zbora Fudbalskih sudija FISAJ-a.“ Problem je bio minut kada je postignut pogodak. Miovski je uporno tvrdio da je po njegovom satu pogodak postignut u regularnom delu utakmicu, dok je delegat meča u izveštaj naveo da je pogodak postignut nakon isteka 90. minuta. Odigrana je nova utakmica, bilo je 0:0 i ceo slučaj je otišao u arhivu.

Drugi meč koji je poništen zbog greške sudije je utakmica Naša krila (tim Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva) i novosadske Sloge (današnja Vojvodina). Meč je odibran novembra 1948. godine. Glavni sudija meča je bio Antun Marek iz Zagreba. Razlog za poništavanje ove utakmic je bila žalba Sloge. Žalba je usvojena a u obrazloženju odluke je navedeno: „Antun Marek napravio je grube povrede Pravila igre na štetu Sloge...Izrazito slabo suđenje...Dva očigledna penala za slogu nije dosudio, a jedan jedanaesterac zamenio je „sudijskom loptom“ u bekovskom prostoru...Penal za naša krila nije regularan...Pobedonosni gol Naša krila su postigla pošto je jedan njihov igrač u završenoj akciji igrao rukom...“  Početkom decembra odigrana je nova utakmica, Sloga je pobedila sa 2:1.

Na kraju navodim jedan slučaj kao primer kako je sudijska organizacija odbranila svog člana od naleta fudbalskih funkcionera. U proleće 1954. godine u Skoplju su igrali Vardar i Odred (današnja Olimpija). Glavni sudija na meču je bio Sreta Stefanović iz Beograda. U 10. minutu utakmice Ivan Toplak je postigao pogodak. Glavni sudija je presudio da pogodak nije regularan tj. da se Toplak nalazio u ofsajdu. Pomoćni sudija Janežić nije ništa mahao. Nakon utakmice delegat meča i pomoćni sudija su  izjavili da je pogodak regularan. Usledili su opširni izveštaji delegata i pomoćnog sudije. Sudija Stefranović, zbunjen izjavama delegata i pomoćnog sudije izjavio je „U redu..kad vi kažete..možda sam pogrešio...izvinjavam se sudiji Janežiču.“ Nakon nekoliko dana Komisija klubova  saveznih liga donela je odluku da se utakmica poništi, a sudiju Sretu Stefanovića je suspendovala. Tada se umešao Disciplinski sud SFSJ  i zauzeo stav: Sreta Stefanović nije kriv što nije priznao pogodak za koji je bio uveren da je neregularan, ali je kriv što se poveo mišljenjem svoga pomoćnika i delegata. Vardar se žalio i na osnovu mišljenja sudijske organizacije da je sudija doneo ispravnu odluku, odluka o poništavanju je bila preinačena i utakmica je registrovana postignutim rezultatom 1:0 za Vardar. Ovaj slučaj ušao je u istoriju našeg suđenja kao prvi slučaj energičnog stava sudijske organizacije kojim je branila jednog svog člana, zalagavši se za njegovo pravo na slobodno sudijsko uverenje.

Na kraju istorija sudijske organizacije na ovim „našim prostorima“ je veoma bogata, a samim tim i dokumentaciona građa je obimna. Moguće je da postoji još koji slučaj da je neka utakmica elitnog fudbalskog klupskog takmičenja poništena zbog sudijske greške.

Нема коментара:

Постави коментар