уторак, 31. октобар 2017.

PORED AUT LINIJE

- Crveno-crno-beli fudbal -

Postala je prakasa da naša dva najveća kluba Crvena Zvezda i Partizan u javnost izlaze saopštenjima kada se greškom sudije pomogne onda druga strana u meču protiv nekog drugog kluba. To već traje izvestan broj godina. Za jedne je sudijina pomoć rivalu sprega vrha FSS i sudija, za one druge je sprega rukovodstva kluba sa državnim vrhom. I tako u nedogled. Režimski sporski mediji željni senzacije kao da jedva čekaju da se tako nešto pojavi i onda kreću u medijsko eksploatisanje takvih vesti. Normalno, mediji to rade u zavisnosti od toga kom taboru pripadaju. Crveno beli tabor, protiv crno-belog tabora, bloka, krila ,frakcije nazovite to kako god hoćete.

Dva kluba koja imaju najmanje moralnog prava da se zbog sudijskih grešaka tako izraženo i medijski agresivno oglašavaju u javnost su upravo Partizan i Crvena Zvezda. Ta dva kluba su bila i ostala, a tako će i dalje biti najveći korisnici sudijskih grešaka. Govorim o sudijskim grešaka a ne o klubaškim pamfletima koji su vezani za ocenu učinka nekog sudije kada rezultat nije po meri „velikih“. Da li treba dokaza za izneto? Normalnom čoveku ne treba jer ih ima u skoro svakom kolu, čas na jednoj čas na drugoj strani. Ostrašćenim poklonicima ta dva kluba ne vredi prezentovati ništa od navedenog jer je njihovo slepilo toliko veliko, da od drveta ne vide šumu. Drugim rečima, slepcu ne možete dati vid.

Ako su dva naša najveća kluba najveći profiteri sudijskih grešaka, ko su onda najveći gubitnici? To su skoro svi ostali klubovi u Super ligi Srbije. Ne znam da li se u vremenu od kada imamo novo rukovodstvo FSS desilo da je sudija načinio grešku u korist nekog malog kluba a na štetu Crvene Zvezde ili Partizana. Ako i postoji takav neki slučaj onda  možemo govoriti o izolovanom slučaju koji potvrđuje pravilo, pre nego o nečemu što demantuje navedeno. Izuzimam utakmice u kojima se međusobno sastaju crno i crveno beli jer su to mečevi gde se uvek, i iznova raščišćavaju stari-novi računi. Tom raščišćavanju kraja nema.

Timovi iz Humske i Ljutice Bogdana se ponašaju kao apsolutni gospodari istine i fudbala u zemlji Srbiji. Oni su najbolji, najlepši, oni su sve ono što je u superlativu „naj“ u Srbiji. Srbija je zemlja čuda na Balkanu u kojoj je moguće sve, pa čak i ono što je nemoguće. Ko misli drugačije od Partizana ili Crvene Zvezde taj ne smao da se ne razume u fudbal, već je i neprijatelj zemlje. Čudne laži da je Bog ubije! Fudbal nije privilegija ni Partizana,  ni Crvene Zvezde. Fudbal u Srbiji se ne igra samo zbog ta dva kluba, fudbal u Srbiji nije popularan samo zbog ta dva kluba, Super liga Srbije nije oformljena samo zbog Crvene Zvezde i Partizana. Kada bi bilo tako onda bi imali ligu koja bi se sastojala samo od ova dva kluba koja bi svake nedelje igrli međusobne mečeve. Pored njih u Srbiji postoje i drugi, tzv „mali klubovi“. Baš oni, bez obzira što su mali imaju pravo da budu poštovani. Bez tih malih klubova ne bi bilo ni velikih. Mali klubovi nikada neće moći da imaju isti tretman kao Partizan i Crvena Zvezda, to je jasno kao dan, ali im treba ukazati minimum poštovanja, treba im dati pravo na dostojanstvo.

Uh! Da li mi uošte znamo šta u našem fudbalu, i ne samo u fudbalu, znači reč dostojanstvo?

Нема коментара:

Постави коментар