уторак, 14. новембар 2017.

ČETIRI SITUACIJE IZ DABLINA

Foto UEFA
- Revanš meč baraža za odlazak na SP 2018. u Rusiji -

Ono što je reprezentacija Danske propustila na svom terenu u Kopenhagenu sada je uradila u Dablinu. Na kolena je bačena Reprezentacija Irske. Pobeda izabranika Mortena Olsena je više nego zaslužena. Svi fudbalski paramterisu su na strani reprezentacije Danske. S druge strane Republika Irska je demonstrirala igru koja se može nazvati samo jednim imenom „dekadentni fudbal“. Fudbalska pravda ui ovom dvomeču je zadovoljena. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam četiri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Kontakt lopte i ruke igrača u zelenom dresu postoji. Međutim, u tom kontaktu ne postoji namera već se pre može govoriti o iznenadnoj lopti. Jednostavno rečeno lopta je pogodila igrača u zelenom dresu u ruku. U ovakvim situacijama primereno je ne prekidati igru.
Situacija 2. – U ponašanju igrača u belom dresu ne postoji elementi kažnjive radnje iz Pravila 12. Igra igrača u belom dresu je dozvoljena a kontakt sa protivnikom je u granicama dozvoljenog. U ovakvim situacijama primereno je ne prekidati giru.
Situacija 3. – Igrač u zelenom dresu br. 11 čini prekršaj telom nad protivnikom. Nakon prekršaja igrač u belom dresu naleće na protivničkog igrača. Priroda prekršaja igrača u zelenom dresu nije takva da ista zahteva disciplinsku meru. Kontakt koji je kasnije usledio je u fudbalu normalan, a ponašanje drugog igrača u zelenom dresu br. 17 se ne može okarakterisati kao nesportsko. Za ovakvu situaciju primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac.
Situacija 4. – Igrač u zelenom dresu čini prekršaj nad protivnikom. U pitanju je povreda odredbe Pravila 12 – saplitanje. Igrač u zelenom dresu je imao nameru da igra loptom, to znači da cilj starta nije bio protivnički igrač. Igrač u belom dresu nije s enalazio u prilici koja se može okarakterisati kao obećavajuća. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udraca. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere.

1 коментар:

  1. Sa svime sto ste napisali se apsolutno slazem, tako da ne bih da komentarisem posebno bilo koju situaciju. Sve sto ste napisali je bas tako.

    ОдговориИзбриши