недеља, 19. новембар 2017.

ČETIRI SITUACIJE IZ IVANICE

- Super liga Srbije 17. kolo -

Javor-Matis – Partizan 0:2 (0:2)

Sudija: Bojan Nikolić (Kragujevac)

Partizan je u Ivaniici bez problema došao do nova tri boda. Crno-beli su u svim segmentima igre bili bolji od rivala pa su sasvim zasluženo ostvarili pobedu. S druge strane Javor-Matis je hteo da bude ravnopravan rival gostima iz Beograda, ali nije mogao jer je razlika u kvalitetu bila više nego izražena. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam četiri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u crno-belom dresu čini prekršaj nad protivnikom. Igrač čini prekršaj tako što nepropisno koristi ruku u duel igri. Igrač je širio ruku u neposrednoj blizini glave protivnika. Igrač u crno-belom dresu načinom kako je koristio ruku je doveo u potencijalnu opasnost zdravlje i bezbednost protivničkog igrača. Za ovakvu vrstu prekršaja primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 2. – Igrač u belom dresu čini prekršaj nad provnikom. Prekršaj se ogleda u gaženju protivnika. Po prirodi gaženje protivnika se smatra bezobzirnim startom kojim se ugrožava zdravlje i bezbednost igrača. Za ovakvu vrstu prekršaja primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 3. – Nakon što je izveden udarac iz ugla, tim u crno-belom dresu je postigao pogodak koji je poništen zbog prekršaja (po onome kako je sudija pokazao prekršaj je načinio igrač u crno-belom dresu br. 3). Analizirajući situaciju mišljenja sam da u ponašanju igrača u crno-belom dresu br. 3 nije bilo elemenata kažnjive radnje zbog koje je bilo potrebe prekidati igru. Guranje između tog igrača i protvnika u borbi za loptu postoji, ali ono ne izlazi iz okvira standardnog fudbalskog ponašanj. Na kraju, korišćenje ruke je čak izraženije od strane protivničkog igraača nego kod igrača u crno-belom dresu.
Situacija 4. – Igrač u crno-belom dresu startuje nad protivnikom na bezobziran način, u trenutku kada je protivnički igrač odigrao loptom. Prekršaj postoji. Mišljenja sam da se prekršaj dogodio u kaznenom prostoru. Za ovakvu vrstu prekršaj u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.

Нема коментара:

Постави коментар