недеља, 05. новембар 2017.

ČETIRI SITUACIJE IZ ŠAPCA

- Super liga Srbije, 16. kolo -

Mačva – Partizan 1:3 (1:0)

Sudija: Nenad Đokić (Užice)

Mačva i Partizan su, za naše prilike, odigrali interesantan meč. Domaći igrači su igrali srcem, gost je igrao na iskustvo. Mačva je imala šanse koje nije iskoristila pa je poraz ulsedi kao kazna za promašaje. Crno-beli su čekali svojih pet minuta kako bi načinili rezultatski preokret i došli do nova tri bode. Trener domćih je na kraju meča, između ostalog rekao da u Srbiji postoje nefudbalske stvari protiv kojih se ne možete boriti. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam četiri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u crveno-crnom dresu se našao u obećavajućem napadu gde je nad njim načinjen prekršaj. Položaj igrača u crveno-crnom dresu, kao i okolnosti pod kojima je prekršaj načinjen daju jasne smernice da se u konkretnom slučaju nije radilo o izglednoj prilici za postizanje pogotka, već o obećavajućem napadu. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.

Situacija 2. – Nažalost ovu situaciju nisam uspeo iz tehničkih razloga da zabeležim pa stoga svima koji imaju mogućnost da pogledaju snimak meča predlažem da obrate pažnju na 49:27 minut meča. U tom minutu igrač u belom dresu (taj igrač je već imao opomenu) je načinio prekršaj nad protivnikom. Prekršaj se sastojao u tome da je igrač koristio odručenu ruku u neposrednoj blizini glave protivnika (komtakt glave i ruke (šake) je postojao). Nakon što je sudija ispravno prekinuo igru označivši da je prekršaj načinjen, igrač u belom dresu je vidno nezadovoljan sudijskom odlukom loptu šutnuo sa mesta prekršaja van terena za igru (u pravcu AR1). Od dva elementa za disciplinsko sankcionisanje sudija nije uzeo u razmatranje nijedan tako da je igrač u belom dresu ostao disciplinski ne sancionisan.
Situacija 3. – U kaznenom prostoru postoji kontakt napadača u belom dresu i defanzivca protivničkog tima. U igri igrača u crveno-crnom dresu ne vidim elemente kažnjive radnje pa samim tim ni razloga da se igra prekida. Igru igrača u crveno-crnom dresu smatram fudbalski dozvoljenom.
Situacija 4. – U kaznenom prostoru je došlo do kontakta defanzivca u crveno-crnom dresu i protivničkog napadača nakon čega je napadač pao. Kontaskt jeste da postoji, ali ja u tom kontaktu ne vidim kažnjivu radnju iz Pravila 12. Naime, igra defanzivnog igrača je u granicama dozvoljene igre. Prema načinu igre, kao i kada se uzmu u obzir okolnosti u kojima je kontakt ostvaren ne može sa smatrati, to je moj utisak, da je igrač telom načinio prekršaj.

4 коментара:

 1. Situacija 4. (ostale nisam gledao, ova je najinteresantnija): Igrač tamnije ekipe se "baca" u noge igraču belih, evidentno ga svojim telom gura (član 12) u predelu nogu bez mogućnosti da igra loptom, dok igrač belih pokušava da primi loptu na grudi. Dolazi do kontakta, igrač belih evidentno zbog guranja odbrambenog igrača odlazi unazad (noge belom odlaze unazad), pa je normalan prekršaj direktan udarac u KU (kazneni udarac). Opomena nije neophodna jer je pitanje šta bi igrač uradio da je primio loptu, jer je bila jača i dok bi je primirio nebi bio niti obećavajući napad niti izgledna prilika.
  Dakle, KU za belu ekipu.
  PS: Ne navijam za belu ekipu (Partizan), štaviše, navijam za drugu, crvenu ekipu...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zar Vam se ne čini da igrač belih pokišava da igra loptom preko odbranbenog igrača. Zar Vam se ne čini da je odbranbeni igrač okrenut leđima prema napadaču. Zar Vam se ne čini da odbranbeni igrač pomera telo u želji da igra loptom. Zar Vam se ne čini da napadač ispred sebe ima i loptu i odbranbenog igrača.

   Избриши
  2. @Bivšisudija

   Sve ovo što ste naveli stoji, ali ne menja činjenicu da je u pitanju KU.

   Избриши
  3. Kako rekoste jednom prilikom "Slažemo se da se ne slažemo".

   Избриши