понедељак, 13. новембар 2017.

ČETIRI SITUACIJE SA REVANŠ MEČEVA BARAŽA

- Revanš mečevi baraža za odlazak na SP 2018. u Rusiji -

Sinoć i večeras su odigrana tri revanš meča baraža za odlazak na SP 2018. godine u Rusiji. Švajcarska je uz dosta sreće bila bolja u dvomeču od Severne Irske pa će tako biti na smotri najboljih reprezentacija sveta. Hrvatska je rutinski odradila posao u mečevima sa Grčkom i sasvim zasluženo izborila plasman na svetkso prvenstvo, dok je Švedska napravila pravo iznenađenje i van svetskog prvenstva ostavila Italiju.  Ostalo je da se vidi ko će u revanš meču biti bolji Republika Irska ili Danska. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam četiri situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u plavom dresu na nepropisan način koristi ruku u duelu sa protivnikom. Igrač u plavom dresu ruku koristi tako da ona predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje i bezbednost protivnika. Kod ovakvih situacija dolazi do izražaja osećaj sudije, ne samo za razvoj igre već i za fudbal uopše. Izuzetno je važno kod ovakvih situacija razumeti psihologiju ponašanja igrača. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena.
Situacija 2. – Igrač u žutom dresu pravilnio startuje na loptu. Igrač igra loptom i ne čini prekršaj nad protivnikom. U ovakvim situacijama primereno je ne prekidati igru.
Situacija 3. – Kontakt lopte i ruke igrača u žutom dresu postoji. U konkretnom slučaju se radi o iznenadnoj lopti gde igrač u žutom dresu nije imao nameru da loptu igra rukom. Znači, namere nema. U ovakvim situacijama primereno je ne prekidati igru.
Situacija 4. – Lopta pogađa igrača u plavom dresu u leđa. Nema kontakta lopte i ruke pa samim tim ni razloga da se razmatra pitanje namernog igranja lopte rukom i eventualnog sankcionisanja istog. U ovakvim situacijama primereno je ne prekidati igru. 

Нема коментара:

Постави коментар