среда, 01. новембар 2017.

DEVET SITUACIJA SA UTAKMICA LIGE ŠAMPIONA

- Liga Šampiona, 4. kolo, prvih osam utakmica -

Sinoć je odigrano prvih osam utakmica 4. kola Lige Šampiona. Roma je na Olimpijskom stadionu u Rimu bila ubedljiva protiv Čelsija, baš kao i PSŽ u meču protiv Anderlehta. Bajern se u Glagovu provukao kroz iglene uši, kao i Juventus u Lisabonu. Mančester junajted je uz dosta sreće uknjižio nova tri boda pobedom nad Benfikom. Crvenoarmejci su Baselu vratili milo za drago nakon što je tim iz Švajcarske slavio u Moskvi u prethodnom kolu. Atletiko iz Madrida je nastavio lošu seriju rezultata u Ligi Šampiona. Jorgandžije su igrale samo nerešeno na svom stadionu protiv autsajdera Karabaga. Barselona je u Pireju uzela samo bod sa kojim svakakio ne može da bude zadovoljna, za razliku od igrača Olimpijakosa kojima je taj bod veliki kao Olimp. Kada su sudijske odluke u pitanju izdvojio sam devet situacija koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u tamnom dresu u duel sa protivnikom ulazi krajnje nepromišljeno. Načinom kako igra igrač u tamnom dresu on direktno dovodi u opasnost zdravlje i bezbednost protivnika. Ovde imamo grub start kojim je ozbiljno prekršena igra. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – isključenje.
Situacija 2. – U trenutku kada je igraču u žutom dresu, za koga se sumnjalo da se nalazi u ofsajd položaju (označen crvenom krugom), bila upućena lopta navedeni igrač nije bio najbliži protivničkim vratima. Najbliži vratima je bio jedna od igrača u zeleno-belom dresu (označen belim krugom). Znači pogodak je ispravan. Ovo je bila veoma teška situacija za procenu jer se radilo o situaciji u smicanju. Kao što se na frejmovanom detalju može videti AR2 je veoma dobro postavljen u odnosu na situaciju što je sigurno uticalo da donese ispravnu odluku.
Situacija 3. - Kontakt između defanzivca u sivom dresu i protivničkog napadaća postoji (leva noga igrača u sivom dresu – leva noga protivnika u predelu potkolenice). Sudija je procenio da je taj kontakt dovoljan za tehničku kaznu – kazneni udarac. Ova vrsta prekršaja ne spada u red onih prekršaja koje pune oči, ovo je vrsta prekršaja posle kojeg niste do kraja sigurni da li je ostvareni kontakt bio dovoljan da se oceni kao kažnjiva radnja.
Situacija 4. – Mislim da ovde nema prekršaja od strane igrača u sivom dresu. Igrač u sviom dresu nakon pada telo ne pomera, u ovom ili onom pravcu, sa ciljem da na taj način spreči protivnika u daljem napredovanju. Igrač u crvenom dresu je inscenirao prekršaj. Vidi se čak i namera igrača u crvenom dresu da ide na kontakt kako bi predstavio prekršaj nad njim. Ovakvo ponašanje igrača u crvenom dresu smatram krajnje nesportskim. Za ovakvu vrstu ponašanja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – indirektan slobodan udraca uz izricanje disciplinske mere – opomena igraču zbog namere da se sudija prevari.
Situacija 5. (Prekršaj ili  ne 1) -  Igrač u crvenom dresu čini prekršaj nad protivnikom. Kao što se na frejmovanom detalju može videti u pitanjuje gaženje protivnika otpozadi. Prekršaj se dogodio van kaznenog prostora. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac. Mišljenja sam da se nije radilo o prekršaju kojim je moglo da se potencijalno ugrozi zdravlje i bezbednost protivničkog igrača pa stoga disciplinska mera nije potrebna.
Situacija 6. – Igrač u crvenom dresu pravilno uklizava. Kontakt koji postoji je minimalan. Igrač ne čini prekršaj nad protivnikom. U datim okolnostima primereno je ne prekidati igru.
Situacija 7. – Kontakt između igrača u crvenom dresu i protivnika postoji, ali taj kontakt nije po intezitetu takav da se može okarakterisati kao prekršaj. Stičem utisak da je načinom pada igrač u crveno-plavom dresu hteo da prikaže kao da je nad njim načinjen prekršaj. U svakom slučaju prekršaja za kazneni udarac nema, a što se tiče sankcionisanja ponašanja igrača u crveno-plavom dresu zbog nesportskog postupka, stvar je kako je sudija to ponašanje doživeo.
Situacija 8. – Igrač u zeleno-belom dresu na nepropisan način koristi ruke. Igrač rukom čini prekršaj tj. sprečava protivnika da igra loptom. Za ovakvu vrstu prekršaja primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac. Nema potrebe z aizricanjem disciplinske mere jerpriroda prekršaja , kao i okolnosti po dkojim aje prekršaj načinjen tone zahtevaju.
Situacija 9. – Igrač u crvenom dresu na nepropisan način igra loptom. Igrač koristi ruku na nesportski način tj. loptu igra rukom u cilju obezbeđivanja sebi prednosti u odnosu na protivničke igrače. Ruka je vidno odručena od tela i ne nalazi se u prirodnom položaju. Znači, namera je prosutna. U osnovi se radi o nesportskom ponašanju. Za ovakvu vrstu prtekršaja primerena je tehnička kazna – direktan slobodan udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena jer je igrač koristio ruku nakon čega je postigao pogodak. U svakom slučaju pogodak ne može biti priznat.

Нема коментара:

Постави коментар