недеља, 05. новембар 2017.

DVE SITUACIJE IZ NIŠA

Fotot Mozzartsport
- Super liga Srbije, 16. kolo -

Radnički (N) – Crvena Zvezda 0:4 (0:3)

Sudija: Jovan Šegrt (Beograd)

Crvena Zvezda je rutinski došla do nova tri boda u meču sa Radničkim iz Niša. Odavno crveno-beli nisu bili tako superiorni na Čairu u odnosu na domaće igrače kao što je to bilo večeras. Jednom rečju izabranici Vladana Milojevića su bili bolji od protivnika u svim segmentima igre pa zasluženo nose ceo plen u Beograd. Radnički očigledno da je u krizi. Izgleda da mnogo toga pritiska ovaj klub. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Igrač u plavom dresu čini prekršaj nad protivnikom. U pitanju je jedan od onih prekršaja za koji se može reći da je nastao na nepažljiv način. Sticaj okolnosti je više uticao na pojavu prekršaja nego što je to bila da kažemo želja igrača. Pošto se u tumačenju Pravila 12 ne koristi pojam nameran prekršaj, već samo saznanje da li je prekršaj napravljen ili ne, ovakva vrsta prekršaja se sankcioniše. U konkretnom slučaju imajući u vidu mesto prekršaja primerena je tehnička kazna – kazneni udarac. Nema potrebe za izricanjem disciplinske mere.
Situacija 2. – Ova situacije deluje prilično čudno imajući u vidu da po svojoj složenosti ne spada u red komplikovanih situacija za procenu ofsajda, ali i uvažavajući pozicioniranje AR2 u odnosu na situaciju. Kao što se može videti pomoćni sudija je imao otvoren vidik prema situaciji, nije bio pokriven drugim igračima. Isto tako se može videti da je pomoćni sudija dobro pozicinoniran u odnosu na situaciju. Opet, uvažavajući napred navedeno stiče se utisak da je načinjen previd u proceni ofsajda, odnosno da se igrač u crveno-belom dresu nalazio u ofsajd položaju u utrenutku kada mu je saigrač uputio loptu. U konkretnoj situaciji AR2 nije signalizirao ofsdajd od strane igrača u crveno-belom dresu.

1 коментар:

  1. Ne znam ko je izvlačio linije ali ih nije dobro izvukao jer je pomoćni sudija stajao u liniji sa poslednjim igračem Radničkog.

    ОдговориИзбриши