четвртак, 30. новембар 2017.

DVE SITUACIJE SA VOŽDOVCA

- Super liga Srbije, 19. kolo -

Voždovac – Partizan 0:1 (0:1)

Sudija: Aleksandar Vasić (Novi Žednik)

Partizan je uspeo nekako da izađe na kraj sa ekipom Voždovca i d aubeleži tri nova boda. Iskreno, crno-beli su bili bolji tim tokom celog trajanja meča pa pitanje pobednika nije bilo dovođeno u pitanje. Kvalitet je bio na strani izabranika Miroslava Đukića. S druge strane Voždovac se pokazao kao tim koji nije baš na onom nivou kako su mediji predstavljali. Kada su sudijske odluke u pitanju sa meča sam izdvojio dve situacije koje mogu biti interesantne za analizu.
Situacija 1. – Postavlja se pitanje da li je igrač u crno-belom dresu (označen belim krugom) bio u ofsajd položaju u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu tj. da li je navedeni igrač svojom aktivnosti ofsajd položaj pretvorio u ofsajd. Na osnovu frejmovanog detalja mišljenja sam da igrač u crno-belom dresu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu nije bio u ofsajd položaju tj. nije bio najbliži protivničkim vratima. Kao što se na frejmovanom detalju može videti najbliži vratima je bio jedan igrač u belom dresu (označen crvenom krugom). U konkretnoj situacija AR2 je signalizirao ofsajd od strane napadača u crno-belom dresu.

Situacija 2. – Vratar čini prekršaj nad protivničkim napadačem. U pitanju je kažnjiva radnja iz Pravila 12 – prekršaj nogom. Za ovakvu vrstu prekršaja u datim okolnostima primerena je tehnička kazna – kazneni udarac. Sudija je upravo tako i postupio. Međutim,postavlja se pitanje da li je bilo mesta i za izricanje disciplinske mere, i ako jeste koja je disciplinska mera bila upitanju. Pre toga je potrebno utvrditi u kakvoj je situaciji bio napadač u trenutku kada je nad njim načinjen prekršaj. Mišljenja sam da se napadač u nalazio u izglednoj prilici za postizanje pogotka da prekršajem nije bio sprečen. Svi elementi na osnovu kojih se utvrđuje izglednost prilike su u konkretnom slučaju zadovoljeni.
Prema odredbama pravila igre, tačnije Pravila 12 - „Kada igrač nad protivnikom načini prekršaj kojim spreči očigledu priliku za postizanje pogotka i sudija dosudi kazneni udarac, igraču koji je napravio prekršaj će se pokazati žuti karton ako je prekršaj bio u pokušaju igranja loptom; u svim ostalim slučajevima (np. držanje, povlačenje, guranje, nemogućnost igranja loptom itd.) prekršiocu će se pokazati crveni karton.“

Mišljenja sam da je u konkretnom slučaju prekršaj nastao u pokušaju igranja loptom od strane vratar (brži je bio protivnički igrač) te da je stoga, imajući u vidu da se radilo o izglednoj prilici za postizanje pogotka vratar zaslužio da bude i disciplinski sankcionisan disciplinskom merom – opomena. 

3 коментара:

 1. Niste obradili i situaciju iz 32 minuta kada je isti pomocni sudija jos jednom signalizirao nepostojeci ofsajd igracu Partizana.Moram napomenuti da u oba slucaja nije bila cak ni sumnjiva situacija,u dva minuta dve velike greske pomocnog sudije,po meni neshvatljive za sudiju koji vec 3-4 godine sudi super ligu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Obradio sam situaciju procene ofsajda kada je napadač postigao pogodak koji nije priznat,pa samim tim odluka pomoćnog sudije ima jednu veću težinu. U situaciji o kojoj Vi govorite pogodak nije postignut, ako me pamćenje služi. Možda i grešim? To je jedini razlog.

   Избриши
 2. U pravu ste,nije bilo pogotka,ali je velika greska.

  ОдговориИзбриши