уторак, 07. новембар 2017.

ENGLAND TO HAVE NO REFEREES AT WORLD CUP FINALS NEXT SUMMER FOR FIRST TIME IN POST-WAR HISTORY

- Iz pera novinara Darena Vitkopa. Tekst objavljen u listu Mirror 7. oktobra 2017. godine -

Mark Clattenburg, who has since moved away, was the only Englishman on the pre-selected group drawn up by two years ago

England are set to have no referee representation at next year’s World Cup for the first time in post-war history.

Mark Clattenburg, who retired from the Premier League list this summer, was on the pre-selected group drawn up by FIFA two years ago.

But his money-spinning defection to Saudi Arabia looks to have ended any hope of the Euro 2016 Final referee officiating in Russia.

Fellow candidates Martin Atkinson and Andre Marriner, both 46, are also out of the running as they retire from FIFA’s international panel in December due to age constraints.

Michael Oliver - the youngest referee to take charge of a Premier League game - is also likely to miss out.

Despite being earmarked by the game’s governing body as a ‘prospective referee’, Oliver’s still waiting to be promoted to the Elite panel.

It’s a blow to FA referees’ chief David Elleray, who is believed to have failed in an appeal to FIFA to add an English official to next year’s team.

England boasts an impressive track record of referees heading for football’s biggest global tournament.

Four English refs have taken charge of a World Cup Final - more than any other country - with Howard Webb in 2010 the last man to hold that honour.

But news of their absence next year a slap in the face for Webb and referee body PGMOL.

Former World Cup referee Clive Thomas, who officiated at the 1974 and 1978 finals, said: “It’s a damning indictment of the standard of our referees.

“We used to lead the way, with Jack Taylor being the best. But now it seems we are following.

“Modern days refs in the Premier League make so many mistakes.

“Perhaps that’s due to them being more concerned about assessors in the stand than using their common sense to make decisions on the pitch.”

11 коментара:

 1. "Modern days refs in the Premier League make so many mistakes"

  Recimo zato što danas imamo 186 kamera i vidimo i najmanju grešku sudije, da ne govorim o tome koliko je fudbal danas brži, i šta ta brzina zahteva od jednog profesionalnog fudbalskog sudije.

  Englezi su, po mom skromnom mišljenju, najbolje sudije sa prirodnim osećajem za igru. Naravno, greške svakako postoje, bilo bi nenormalno da ih nema.
  Takođe mislim da imaju najbolje uređenu sudijsku organizaciju (PGMOL),koja je nezavisna, i koja radi sa sudijama najbolje u Evropi.

  Što se tiče glavne teme, izostanka engleskih sudija na SP, razlog se može opisati u dve reči: Mark Klatenburg.
  Čovek koji je bio planiran kao siguran učesnik SP 2018, bukvalno je iznenadio i šokirao PGMOL svojim odlaskom iz matičnog saveza (a to je opet posledica lošeg tretmana koji je imao od strane PGMOL-a ) i oni tu nisu mogli ništa da preduzmu pobpitanju zamene.
  PGMOL je za iduće SP 2022 projektovao Majkla Olivera i Entonija Tejlora, koji su sada na pragu prelaska u Elit grupu sudija.

  Da zaključim, uzrok izostanka Engleza na SP ne leži u lošem radu PGMOL u smislu rada, planiranja i kadriranja sudija, već u odnosu sa Klatenburgom. Tako se ispostavilo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A sta mislite, da nema malo veze i sa ponasanjem Marka Klatenburga? Mislim da on nije sudija bas bez mrlje u svojoj karijeri, setite se samo njegovih ispada. I samo bih rekao jedno, da uporedim (iako je neuporedivo zbog nivoa lige i kvaliteta fudbala) sudije Engleske i iz Srbije, tj ono sto se trazi od njih. Nasi posmatraci, tj oni koji vode organizaciju insistiraju kako nase sudije moraju da budu trkaci, eksplozivni, energicni itd itd...pogledajte samo sudije iz Engleske? Da li su sudije iz Engleske takve? Ne, naravno da nisu, jer je njima bitna odluka sudije. S druge strane, slazem se da sudija ne treba da odluku donosi sa 30m, ali mislim da retko koji sudija u Engleskoj to radi...naravno, postoje nepredvidjene situacije kada se to dogodi. Moja poruka je da to sudijama u Srbiji ne bi trebalo da bude primer, naravno ko moze i voli takav stil i treba da radi na tome, kao sto je Mazic izgradio ime i zapao za oko svojim fizickim predispozicijama, a njegove odluke su bile ocekivane, jer dzaba fizika ako odluke nisu na mestu. Ali to tako nije u Srbiji, jer to ljudima koji vode organizaciju odgovora, jer na osnovu toga mogu da skidaju sudije sa liste.

   Избриши
  2. Ako se stvarno dogodi da Engleska na SP u Rusiji ne bude imala sudiju biće to veliko, veliko iznenađenje. Imali smo 2014. godine u Francuskoj pravi fudbalski potres zbog toga što ta zemlja nije imala sudiju na SP u Brazilu. Engleska, Francuska, Španija, Nemačka, Italija...su fudbalske velesile od kojih se po pravilu očekuje da na velikim fudbalskim takmičenjima imaju sudije. To je uzročno-posledična veza. Ako neka od navedenih zemalja nema sudiju na velikom fudbalskom takmičenju odgovornost preuzima sudijska otganizacija te zemlje jer nešto nije dobro planirala.

   Избриши
 2. @mogli21sud

  Najpre,drago mi je da ste se uključili u diskusiju.
  Krenuću redom kojim ste vi pisali.
  Da, svakako je i ponašanje Klatenburga bilo razlog za loš odnos. Loš odnos je u većini slučajeva dvosmerna ulica. Nisam naglasio ponašanje samog Klatenburga, jer je ono, jelte, opšte poznato, iako je zvanično oslobođen optužbi u slučaju Obi Mikel-Klatenburg.

  Ja zaista mislim da najjači fudbalski avez na svetu neće imati "glavnog" sudiju na prvenstvu, ali sam ubeđen da će imati predstavnika u vidu video pomoćnog sudije (VAR). Kao što Makeli i Cvajer nisu na FIFA pre-list za prvenstvo, ali su eksperti za VAR sistem.

  Što se tiče drugog dela komentara, tu bih imao zaista mnogo šta da kažem. Tu pritom mislim na potenciranje fizičke spreme (neću komentarisati kako je i u kojoj meri to parametar za ocenjivanje i skidanje sudija sa lista, jer mislim da nije vredno pomena)

  Znate kako, mislim da je svima jasno da je gospodin Mažić u srpsko (boga mi i evropsko) suđenje doneo jednu novu dimenziju, da je lestvicu podigao na viši nivo. Naravno, mislim na fizičku spremu koja je njegov zaštitni znak. Ne mislim pritom da je u ostalim elementima slab, taman posla.

  I ja ne vidim ništa loše u tome da se od sudija prave atlete, ali smatram da to ne sme da bude presudan kriterijum (u domaćim okvirima), naravno. Ako imamo dvojicu sudija sa podjednakim kvalitetom, razliku će napraviti nivo fizičke spreme.

  Podizanje nivoa atleticizma kod sudija je samo sprovođenje onoga što UEFA zahteva, da bi (u teoriji) naše sudije bile što bliže evropi i da bi se lakše uklopile kada u to evropu izađu, bilo sa grbom ili bez njega. To što je kadriranje i izbor FIFA sudija kod nas malo drugačiji, to je druga priča.
  I najbitniji razlog (po mom mišljenju) forsiranja atletike: A kako drugačije napraviti razliku u odnosu na Italijane, Francuze, Nemce itd?

  Podrazumeva se da svi dobro poznaju PFI,
  Podrazumeva se da svi donose dobre odluke.
  Dakle, ostaje nam fizička sprema kao parametar u kome možemo da pravimo razliku ( što je Mažić odlično shvatio).
  Ako UEFA ima dilemu oko jednog Italijana, koji svaki vikend sudi odlične utakmice i jednog Srbina, normalno je da će izabrati Italijana.

  Prosto, mislim da ukoliko ste dobro fizički spremni, možda možete biti dobar sudija. Ali, ukoliko niste fizički spremni, nećete sigurno biti dobar sudija.

  I za kraj, engleske sudije (većina ima preko 40 godina) možda ne trče najviše, ali smatram da se kreću najracionalnije , pa samim tim i najbolje.

  Pozdrav

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja se apsolutno slazem sa Vama, Mazic da se nije izdvojio atletskim sposobnostima tesko da bi se uopste izdvojio, jer ostale parametre imaju svi drugi, kao sto ste i naveli - dobre odluke, poznavanje PFI. Slazem se da treba teziti atletizmu, ali neko mozda nema takvih sposobnosti kao npr Mazic, ali zato ima dobro postavljanje i racionalno kretanje npr. Jednostavno, nisu svi isti i ne treba kalupirati druge sudije na osnovu Mazica, jer on je jedan jedini u Srbiji (da ne kazem svetu) i tesko ga je kopirati. Svaka kopija je losa, to barem jako dobro znate. O tome sam i pricao, racionalno trcanje, kao i postavljenje mogu biti odlican parametar i preporuka za dobrog sudiju. I za kraj zelim da kazem, da ovaj moj komentar uopste ne znaci da sudija ne treba biti spreman fizicki, taman posla, samo da ne treba biti presudan, ali je itekako za nesto vise jako potrebna.

   Избриши
  2. Razumeo sam Vas i delim Vaše mišljenje.

   Избриши
 3. Dobra fizička pripremljenost je uslov bez kojeg se u savremnom fudbalu ne može kada su sudije u pitanju. Potenciranje na dobroj kondiciji sudije nije rezultat nečijeg hira, već zahtev koji se nameće iz prve rečenice. Međutim, dobra fizička pripremljenost sudije je samo jedan od uslova koji sudija treba da ispuni kako bi odgovorio zahtevima savremenog fudbala. Što se tiče poznavanja PFI o tome je, to je moje mišljenje, izlišno govoriti jer je to uslov svih uslova, ne samo sa aspekta dobrog suđenja, već i sa spekta uošte bavljenja pozivom fudbalskog sudije.

  Dve stvari o kojima ovde želim nešto da kažem su: osećaj sudije, ne samo za fudbal, već i za konkretnu utakmicu i spremnost sudije da svakoj situaciji pristupi uvažavajući specifičnost iste bez primene u suđenju matričnog sistema. Imali smo do sada veliki broj slučajeva da su sudije određene situacije rešavale tako što su se kruto pridržavali onoga što im je rečeno na seminarima, panelima itd. kako neku situaciju treba rešiti. U fudbalu ne postoje iste situcije, postoje samo slične i baš zbog toga nije moguće rešavanju situacija pristupiti na jedan unifomisan, već unapred pripremljen način. Svaka situacija je satkana od mnoštva elemenata koji su različiti. Upravo u nevednom leži najveća mana, ako se to može tako nazvati, sudija danas (ovo se odnosi i na elitne sudije UEFA). To se najbolje može videti kada utakmica krene u pravcu koji izlazi iz okvira zacrtane matrice, željenog pravca. Bilo je takvih utakmica baš dosta. Sudije se u takvim situacijama ne snalaze jer se nađu u ambijentu za koji nisu pripremljeni. Mnoge vodeće sudije su prošle kroz jedno takvo stanje.

  Kada kažem pripremljeni mislim pre svega na to da budu spremni da razmišlaju sopstvenom glavom, a ne glavom onoga koji ih je instruirao npr. na seminarima, uvažavajući, prilikom interpretacije PFI, pre svega interes fudbala i samog meča, kao specifičnosti situacije. To su te margine u suđenju. Savremni pristup u tretiranju odnosa sudije prema meču te margine osetno smanjuje pa samim tim i sudiju stavlja u nezavidan položaj. Insistiranjem na takvom, u suštini robotizovanom, profilu sudije u isto vreme predstavlja i odličan prostor za manipulaciju sudijom od strane onih koji sudije pripremaju. Takvim pristupom otvara se mogućnost direktne kontrole nad sudijom. To već predstavlja ozbiljan problem.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja se apsolutno slazem sa Vama od prvog komentara do poslednjeg, ja sam samo zeleo da kazem da to ne treba da bude glavni kriterijum...naravno da ce se gradacija napraviti shodno nijansama koje odvaja dobre od odlicnih sudija i losih od dobrih. Samo ako sudija prodje fizicku proveru i testiranja, smatra se da ispunjava propisane uslove, e sad...svi znamo da neke sudije svoju fizicku pripremu mogu da naglase i istaknu, kao npr Mazic, Simovic u Srbiji, ali moje je bilo da to nije glavni kriterijum, ali jedan od znacajnihih jeste. Sa druge strane imamo sudije koje su fizicki spremne, ali ne ispoljavaju to na adekvatan nacin, pa se samim tim odvajaju od odlicnih sudija. Ali to je trend koji mora da se prati, jer tako zahtevaju savremeni fudbal, a i UEFA traze.

   Избриши
 4. Situacija je još lošija, tako da kažem, kada se sve to o čemu govorimo spusti na nacionalni nivo. Naime, mi već u startu imamo relativno diskutabilnu politiku koju prema razvoju sudijskog kadra proklamuje UEFA. Zašto diskutabilnu? Npr. program za razvoj perspektivnih sudija (CORA) koji sprovodi UEFA je u direktnoj suprotvnosti sa zahtevom da se godine starosti do kojih sudija može da sudi pomere naviše. S jedne strane jednim programom podstičete razvoj perspektivnih sudija, s druge strane odlukom podižete godine naviše. Takvom odlukom se smanjuje prostor perspektivnim sudijama da perspektivu materijalizuju, konkretno potvrde. Dok perspektivne sudije sačkaju da starije kolege završe karijeru ni one više neće biti perspektivne jer će u međuvremenu stasati jedna nova garnitura perspektivnih sudija. E, sada kada to diskutabilno spustimo na nacionalni nivo onda to diskutabilno postaje problem. Nacionalni savezi, konkretno naš, pokušavaju da, prosto rečeno kopiraju pravila, uzanse koje sprovodi UEFA zanemarujući osnovnu činjenicu a to je da svaki nacionalni savez ima svoje specifičnosti koje moraju biti uvažavane. Te specifičnosti su sociološke, kulturološke, psihološke i svake druge prirode.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. U nacionalnom okviru to jeste problem, u evropi nije. Pogledajte liste FIFA sudija većine zemalja, ali i npr jedne Slovenije, Poljske, koje su primer kako treba da se radi sa sudijama. Čak i Rumunija ima jednog top sudiju, Hategana, jednog stabilnog internacionalca, Tudora, ali i jednog "talenta" Ištvana Kovača.

   Избриши
  2. Poljska dugo nije imala sudiju u vrhu, kao ni Rumunija. Možda grešim ali poslednji sudija iz Rumunije koji je visoko bio pozicioniran je Nikolae Rainea. Slovenija je iskoristila blagodeti koje su joj se poslednjih nekoliko godina naprasno otvorile.

   Избриши