четвртак, 23. новембар 2017.

ISPRAVNO DOSUĐEN KAZNENI UDARAC U BASELU

- UEFA Liga mladih, 5. kolo -

Omladinci Basela i Mančester junajteda su na Leichtathletik Stadion St. Jakob odigrali zanimljiv meč. Bolji su bili mladi Basela koji su savladali vršnjake iz Mančestera rezultatom 2:1. Ovom pobedom omladinci Basela se nalaze na prvom mestu na tabeli Grupe A sa 10 bodova, ispred Mančester junajteda koji ima 8 i Benfike koja je uknjižila 6 bodova. Na kraju meča se ispostavilo da isti meč odlučen pogotkom iz kaznenog udarca koji je dosuđen u 65. minutu. Baš zbog te specifičnosti, ali i zbog toga što je na ovom meču sudija bio naš Srđan Jovanović, pokušaću da napravim analizu navedene situacije.

Prvo treba reći da položaj kamere nije najidealniji, ali da i ovakav kakav jeste pruža dosta dobar pregled dešavanja. Igrač u crveno-plavom dresu je uspeo da iz duela sa protivnikom izvuče za sebe korist kada je u pitanju položaj, kako u odnosu na loptu, tako i u odnosu na protivnička vrata. Međutim, igrač u belom dresu ne dozvoljava protivniku da ostvarenu korist materijalizuje, te koristi ruke na nepropisan način u želji da spreči dalje napredovanje protivnika. Znači, imamo kažnjivu radnju iz Pravila 12 od strane igrača u belom dresu.
Ono što je kod ove situacije posebno interesantno je mesto prekršaja. Ako pažljivo pogledamo snimak situacije, kao i frejmovan detalj nameće se zaključak da je kažnjiva radnja počela van kaznenog prostora, a da se završila unutra njega. Saglasno aktuelnom tumačenju „prekršaja u trajanju“ ovde je mesto prekršaja kazneni prostor. Sasmim tim je tehnička mera – kazneni udarac primerena.
Međutim, tu nije kraja nalize situacije. Treba videti da li postoji potreba za izricanjem disciplinske mere, ako postoji koja je mera u pitanju. Kada pažljivo pogledamo snimak videćemo da je prekršajem sprečen obećavajući napad tima u crveno-plavim dresovima (igrač nad kojim je načinjen prekršaj imao je prostor za igru koji je bio obećavajući za njegov tim). Znači, u konkretnom slučaju primerena je disciplinska mera – opomena.
Na samom kraju, reč-dve o proceduri iz Pravila 14. Pored toga što nam kamera ne daje total, na osnovu onoga što se može videti (ipak nije mali prostor u pitanju) mišljenja sam da se sudija u konkretnom slučaju pridržavao odredbi iz Pravila 14.

4 коментара:

 1. Pogreše i najbolji :)

  Napisali ste da je u pitanju sprčavanje obećavajućeg napada i da je primerena disciplinska mera žuti karton, što nije ispravno.

  Naime, razlog za žuti karton nije sprečavanje obećavajućeg napada samo po sebi, jer se u kaznenom prostoru za sprečavanje obećavajućeg ne daje ŽK, već NAČIN na koji se sprečen.

  To je učinjeno POVLAČENJEM protivnika, koje pored...

  1) držanja,
  2) guranja
  3) starta kod koga igrač nema šansu ili nameru da odigra loptu

  ...predstavlja izuzetak od opšteg pravila da se u kaznenom prostoru za sprečavanje obećavajućeg ne daje ŽK.

  Siguran dam da ovo znate, to uopšte ne dovodim u pitanje, već verujem da se u brzini potkrala greška.

  Mislim da se ne radi o sitnicama, naprotiv, jer je osnov za disciplinsku meru krucijalan.

  Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Na kraju, u pravu ste. Jedno je šta čovek misli, drugo šta napiše.U svakom slučaju hvala na komentaru.

   Избриши
 2. Mislio sam na prirodu prekršaja u datim okolnostima. Mislim da smo se razumeli.

  ОдговориИзбриши