петак, 10. новембар 2017.

KAZNENI UDARAC ILI NE?

- Prvi meč baraža za odlazak na SP u Rusiji -

Reprezentacija Švajcarske je u Belfastu došla do vredne pobede u prvom meču baraža za odlazak na SP 2018. godine u Rusiji. Minimalna pobeda rezultatom 1:0 Švajcarskoj daje relane šanse da se nađe na smotri najboljih reprezentacija sveta. Do pobede izabranici Vladimira Petkovića su došli iz kaznenog udarca. Upravo ta situacija, kada su sudijske odluke u pitanju sa ovog meča, zavređuje pažnju da se o njoj nešto više kaže.
Kazneni udarac ili ne? Namerno igranje lopte rukom ili ne? To je pitanje na koje se traži odgovor. Analizirajući situaciju mišljenja sam da se kontakt lopte i dela ruke u predelu gornjeg dela nadlaktice teško može okarakterisati kao namerno igranje lopte rukom. Stičem utisak da je ruka igrač u zelenom dresu bila u prirodnom položaju s jedne strane, dok s druge strane deo ruke gde je došlo do kontakta sa loptom teško da može biti u nekom drugom položaju a da se ruka u isto vreme nalazi u prirodnom položaju. U isto vreme ruke igrača u zelenom dresu nisu bile odručene od tela, šta više jasno je da su one bile postavljene u neposrednoj blizini tela. To nedvosmisleno ukazuje da igrač u zelenom dresu nije imao nameru da loptu igra rukom. To što se radi o udarcu na vrata ne menja prirodu stvari.

3 коментара:

  1. Ni govora o kaznenom udarcu,igrac nema apsolutno nikakvu nameru da blokira loptu rukom,cak mi se cini da ga je lopta pogodila u rame a ne u ruku.

    ОдговориИзбриши
  2. Moze ova situacija da zbuni, pa je ok za analizu, ali siguran sam da ovde ne postoji KU.

    ОдговориИзбриши
  3. Smatram da je ova situacija čista kao suza, odnosno da nema govora o prekršaju za KU

    ОдговориИзбриши