четвртак, 30. новембар 2017.

PRIMER SA STADIONA RAJKO MITIĆ

- Super liga Srbije, 19. kolo -

U konkretnoj situaciji sudija je nakon starta igrača u plavom dresu nad protivnikom isti okarakterisao kao prekršaj pa je shodno mestu prekršaja dosudio kazneni udarac. Postojanje prekršaja nije sporno. Jasno je da je igrač u plavom dresu prilikom uklizavanja načinio kažnjivu radnju iz Pravila 12  - prekršaj nogom. Ono što se u prvi mah učinilo spornim jeste mesto prekršaja. Naime, posmatrajući situaciju iz ugla centralne kamere stekao se utisak da je prekršaj načinjen na ivici kaznenog prosotra, imajući u vidu da se radilo o takvoj vrsti prekršaja koji se ne može okarakterisati kao prekršaj u trajanju. Međutim, kamera iza vrata je odagnala svaku sumnju jer se na osnovu snimka te kamere jasno može videti da je prekršaj načinjen unutar kaznenog prostora. Znači, tehnička mera ispravno dosuđena, mesto prekršaja pravilno locirano.
Ono što ovu situaciju čini interesantnom za analizu je izricanje disciplinske mere – opomena igraču u plavom dresu. Kada pogledamo situaciju, a imajući u vidu odluku sudije u vezi izricanja disciplinske mere otvaraju se tri mogućnosti koje su motivisale sudiju da izrekne disciplinsku meru igraču u plavom dresu.  Ako pođemo od datih okolnosti uz saznanje da je igrač u plavom dresu imao mogućnost igranja loptom, postavljaju se sledeća pitanja:

-da li se radi o prekršaju kojim je sprečena izgledna prilika za postizanje pogotka a sudija je dosudio kazneni udarac;
-da li se radi o o prekršaju kojim je sprečen obećavajući napad a sudija je dosudio kazneni udarac;
-da li se radi o „bezobzirnom“ startu;
Kada se radi o prekršaju kojim je sprečena izgledna prilika za postizanje pogotka, prema odredbam Pravila 12 u odeljku Sprečavanje pogotka ili očigledne prilike za postizanje pogotka, stav 2. Između ostalog stoji da ako igrač takav prekršaj učini u pokušaju igranja loptom (osim držanja, povlačenja, guranja, nemogućnosti igranja loptom itd. – za šta je predviđena disciplinska mera – isključenje) onda on treba da bude disciplinski sankcionisan disciplinskom merom – opomena. Što se tiče izglednosti prilike u kojoj se našao napadač u crveno-belom dresu teško da se položaj tog igrača može oceniti kao izgledna prilika za postizanje pogotka. Prvo, igrač nije imao kontrolu nad loptom i drugo, broj odbranbenih igrača ukazuje da igrač u crveno-belom dresu nije imao tu vrstu fudbalskog komfora koja bi ga doveo u priliku za očigledno postizanje pogotka.

Što se tiče prekršaja kojim je sprečen obećavajući napad treba znati da u Pravilu 12, u odeljku Žuti karton za nesportsko ponašanje, stav 1. podstav 5, stoji: „načini prekršaj kojim omete ili spreči obećavajući napad osim kada sudija dosudi kazneni udarac za prekršaj koji je bio pokušaj igranja loptom.“ U konkretnom slučaju napadač u crveno-belom dresu jeste bio u obećavajućem napadu i jeste sprečen prekršajem od strane igrača u plavom dresu u pokušaju igranja, ali to nije potreban razlog za izricanje disciplinke mere – opomena pošto je sudija dosudio kazneni udarac.

Na kraju, što se tiče prirode prekršaja postavlja se pitanje da li se start igrača u plavom dresu može okarakterisati kao „bezobziran“ tj. kao start kojim je zanemarena opasnost ili posledica po protivnika. Mišljenja sam da start igrača u plavom dresu po svojoj prirodi nije bio takav da je njegovim činjenjem zanemarena opasnost ili posedica po protivnika.

Analizirajući navedene elemente mišljenja sam da nije bilo potrebe da sudija igraču u plavom dresu izrekne disciplinsku meru – opomena. Nije bilo potrebe, to je moje mišljenje, jer se nije radilo o izglednoj prilici za postizanje pogotka već o prekršaju u pokušaju igranja loptom kojim je sprečen obećavajući napad a sudija je dosudio kazneni udarac.

3 коментара:

  1. Одговори
    1. Što se tiče timskog rada tu ste u pravu. Jovanović, Stojković i Mihajlović izrastaju u respektabilan sudijski tim.

      Избриши
  2. Ja sam u jednom komentaru posle prvog derbija koji su mahali Stojkovic i Mihajlovic rekao da bi bili odlican tim sa Jovanovicem i ispostavilo se da sam bio u pravu.Ovaj tim polako izrasta u dostojne naslednike Mazica,Ristica i Djurdjevica i FSS ima obavezu da stane iza njih i da ih podrzi.

    ОдговориИзбриши